Kezdőlap » Google » A Google 4,3 millió weboldalt büntetett meg tavaly
Google

A Google 4,3 millió weboldalt büntetett meg tavaly

google feltört weboldal algoritmus

A Google kiadta a 2015-ös évre szóló webspam jelentését. Közel félmillió feljelentést is kaptak az elmúlt évben.

Büntetés, egyenként ellenőrizve

A Google tegnap kiadott közleménye szerint a 2015-ös évben összesen 4,3 millió weboldalt sújtottak manuális büntetéssel. Ez azért óriási szám, mert a manuális büntetések során a weboldal átfut egy emberi ellenőrző személyen is, aki dönt a weboldal büntetéséről, majd erről a weboldal tulajdonost e-mailben értesítik is.

Ez tehát óriási kapacitást igényel a keresőcég részéről. A közleményben az is szerepel, hogy 33%-kal növekedett a felülvizsgálati kérelmek száma. Ha egy weboldal manuális büntetést kap lehetősége van a hibát helyrehozni és kérni a büntetés eltávolítását. Ez szintén igényel egy emberi ellenőrzést.

A weboldalak több okból is kaphatnak manuális büntetést. A leggyakoribb ok, hogy a weboldalak szövege nagyon gyenge minőségű, vagy máshonnan másolt tartalom. Szintén büntetést eredményezhet, ha a weboldal  linkeket vásárol, és így próbálja meg helyezését javítani a Google keresőjében.

Az a weboldal, amely büntetést kap hátrasorolódik a Google találati listáján, és kevesebb forgalmat kap a keresőből.

Új algoritmikus büntetések

A Google közleményéből az is kiderül, hogy a tavalyi évben bevezettek egy új algoritmust, amelynek az volt a célja, hogy a feltört, és nem odavaló tartalommal ellátott weboldalakat, azaz webspamet eltávolítsák a Google keresőjéből. Ez automatikus büntetés, azaz egy algoritmus értékeli a weboldalakat, és amelyiket spamnek értékeli, azt hátrasorolja a Google keresőjében.

hirdetés

Működik a feljelentés

A Google nem csak maga keresi a spam weboldalakat, hanem számíthat a felhasználók bejelentéseire is. A tavalyi évben több mint 400 ezer feljelentés érkezett a Googlehoz, ahol a felhasználók a webspamet jelezték a keresőóriásnak. Ezek 80 százaléka valóban spamnek minősült és 65 százaléka ellen a Google büntetést is kirótt.

A közleményben a Google megköszöni a felhasználóknak, hogy segítenek a webet spam mentessé tenni.

A hazai helyzet

Idehaza a manuális büntetések igen ritkák, de nem példa nélküliek. A manuális büntetések előnye az, hogy a hazai webmesterek értesülnek róla, és az okairól, és megpróbálhatják a hibákat helyrehozni.

A magyarországi weboldalak számára elsősorban azonban nem a manuális, hanem az automata büntetések jelentik a fő problémát. Ezek az algoritmusok jellemzően világszerte aktívak, és így a hazai weboldalakat is érintik. Legtöbbször a gyenge minőségű weboldalak sorolódnak hátrébb, de gyakran a természetellenes linkek is büntetést eredményezhetnek.

Az ilyen büntetésekről a weboldaltulajdonosok nem kapnak értesítést és gyakran nincsenek is tisztában azzal, hogy miért csökkent weboldaluk forgalma. Egy-egy büntetés, akár egyetlen weboldal esetén is több tízmilliós bevételkiesést eredményezhet.

A két legrettegettebb algoritmus idehaza a Pingvin algoritmus, és a Panda algoritmus, de az elmúlt időszakban a Fantom algoritmus is sok áldozatot szedett.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

5 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • Szia! Szerinted a Google hogyan húzza meg a határt a (hasznosnak ítélt) linkgyűjtemény és a “linkfarmok” között? Linkek száma? Mi számít “túl sok” linknek? A linkek “title tag”-je számít valamit rangsorolási szempontból, vagy kevésbé jelentős tényező?

  • Szia!

   Természetesen pontosan nem tudom. Ha egy katalógus kézzel szerkesztett és nem SEO célú (tehát csinálok egy listát, hogy hasznos legyen a felhasználóknak) akkor az rendben van. Ilyen szempontból a tematikus aldomaines katalógusok jobbak, mint a vegyesek.
   Nagyon sokat számít, hogy a kimenő linkek kulcsszavasak-e vagy zömében a domain/brand/url a kifelé mutató link. Számít a kor, és a rá hivatkozó linkek száma minősége és relevanciája.
   Szóval elég sok szempont van

   A másik kérdésre itt találsz választ: https://www.searchenginejournal.com/how-to-use-link-title-attribute-correctly/
   A lényeg, hogy elég valószínű, hogy rangsorolásra nem használja

 • Á jjjde hajtépés ez:)

  http://hirek.prim.hu/cikk/2016/05/03/a_google_4_3_millio_weboldalt_buntetett_meg_tavaly

  – be ne tedd linknek!

  Nem az elejére lenne ildomos, hogy írja az ite.hu? Ha már legalább egy nofollow-ot linket nem tudtak kitenni…hájjj…vagy? másképp van a történet?

  Ilyenkor jársz ezeknek utána? Ha már folyamatában használnak, akkor egy kis bekopogással, hamar engedelmeskednek ám, hisz tartoznak neked ite:)

  csak egy email…ne hagyd veszni a szellemi értékeid!

  viszont, ha ez nem így néz ki, akkor naivként írtam..de legalább emberségből

  • Teljesen rendszeres, hogy átvesznek cikkeket a nagy oldalak link, sőt olykor említés nélkül is (pl.: korábban Origo, mostanában Indexes cikkem is van, ahol elfelejtették a forrást megemlíteni :). A prim javára legyen írva, hogy van amikor kiteszik a linket. Aki olykor kirakja azt bőven el tudom fogadni. Az elején próbálkoztam, hogy rakják ki a linket, de általában az az eredménye, hogy megsértődnek, szóval nem érdemes. Idővel új szerkesztő lesz aki másként gondolja és meglinkel.

   • Mert ne kérj, hanem adva kérj.

    Írd meg nekik, hogy örültél a cikked a megosztásának, semmiképp nem szeretnél ezért szerzői jogok perébe kezdeni, inkább egy jó barátság kezdetének venni.

    Innentől megengeded nekik, hogy akár a teljes cikket is átemeljék, ezért mindösszesen egy nofollow-os linket kérsz, mint forrás megjelölés.

    Burkolt fenyegetés, aminek a következménye az lesz, hogy vagy többet sosem vesznek tőled át, mert írtózni fognak Tőled (már ez is jó), vagy pedig elfogadják az ajánlatodat és egy iotát sem írnak át és egyben kiteszik a cikked, és azt mondják, mh…nem is olyan rossz ötlet, úgy is közösségiből jön a forgalmunk…

    Amit nem lehet megakadályozni, azt támogasd!

    Szellemi értéknek, eszmei értéke van!