Kezdőlap » Google » A Google manuálisan ellenőriz minden Spam jelentést
Google

A Google manuálisan ellenőriz minden Spam jelentést

google manuális büntetés

A Google szóvivője beszélt arról, hogy manuálisan ellenőriznek minden spam jelentést. Vajon Magyarországon is?

John Mueller-t a Google szóvivőjét kérdezték meg arról Twitteren, hogy vajon mi történik a beküldött spam jelentésekkel?

A kérdést író Vishal Marathe arra volt kíváncsi, hogy ezeket manuálisan dolgozzák-e fel, vagy valamilyen algoritmussal, mivel a közelmúltban küldött be egy részletes jelentést.

John Mueller a Google svájci szóvivője válaszában megköszönte a jelentés beküldését és közölte, hogy a beérkezett jelentéseket manuálisan ellenőrzik.

A Google korábban jelezte, hogy a beküldött SPAM jelentések 65 százaléka valamilyen cselekvést von maga után, tehát a feljelentett oldal büntetést kap. A Google egyébként egyetlen hónapban 35 ezer ilyen jelentést kap ezek 80%-a valós, míg 20%-a téves, vagy nem valós. A valós jelentések tehát 80 százalékot tesznek ki, mégis csak 65% esetében cselekszik a Google (ez 4,3 millió weboldalt jelent évente). Vélhetően a maradék 15 százalék nem lép át egy határt, és ezért nem foglalkoznak vele.

Azt is tudni lehet, hogy a Google az egyes jelentéseket rangsorolja különböző szempontok szerint.

Így, akik megbízható módon már korábban is jeleztek Spam oldalakat, azok újabb jelentéseit előreveszik. A Google rangsorol az alapján, hogy a jelentett oldal, vajon mennyire fontos keresési kifejezéseket érint.

És a büntetés előtt ellenőrzik az adott oldalt, a domain egészét, és az oldaltulajdonos többi weboldalát is.

Mi a helyzet a magyar büntetésekkel?

Míg világszinten igen gyakoriak a feljelentéseket követő büntetések, Magyarországon bár előfordul, de a ritka kivételek közé tartozik.

Ugyanakkor a Google-nak mind a két típusú jelentésre megvan a megfelelő magyar nyelvre fordított oldala.

SPAM-jelentés

A spam jelentés oldalon az alábbi technikákat bünteti:

”A webspam oldalak olyan különböző trükkökkel próbálnak meg jobb helyezést elérni a Google keresési találatai között, mint a rejtett szöveg, az előszobaoldalak, az álcázás vagy a félrevezető átirányítások.”

Ezen az oldalon meg kell adni az alodalt, ahol a spamet észleltük, azt, hogy milyen keresőkifejezést próbál manipulálni és végül részletes magyarázatot is adhatunk a feljelentéshez.

Fizetett linkek

A másik típusú jelentés a fizetett linkek bejelentésére szolgál:

„Néhány webhelytulajdonos megpróbál “PageRank helyezést vásárolni” a webhelyükre mutató fizetett linkek formájában.

A Google számos módszert használ a fizetett linkek felderítésére, köztük algoritmusokat is. Emellett szívesen fogadjuk a felhasználóktól kapott információkat is. Ha tudja, hogy egy webhely vásárol vagy elad linkeket, kérjük, hogy az alábbi mezők kitöltésével jelentse ezt nekünk. Ki fogjuk vizsgálni a bejelentést, és felhasználjuk az adatokat arra, hogy javítsuk a fizetett linkek érzékelésére szolgáló algoritmusainkat.”

Itt a linket eladó és a linket vásárló oldalt kell megadni, de további kiegészítő információkkal is jelenthetjük az oldalt.

Nagyon hangsúlyozom, hogy ezeken az oldalakon senki se jelentse be vetélytársát, mert a hazai piacon szinte mindenki sáros (ha nem, akkor pedig egy kis black hat seo-val azzá tehető). Ha elindul az egymás feljelentgetése, annak mindenki vesztese lesz.

Másrészt amennyire én tudom a hazai Google nem igazán foglalkozik az ilyen bejelentésekkel, legalábbis a tapasztalataink szerint, tehát kár vele az időt tölteni (de ez nem belsős információ).

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.