Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » A Google már élesben teszteli a mobil indexelést!
Keresőoptimalizálás

A Google már élesben teszteli a mobil indexelést!

Google mobil algoritmus

A Google megerősítette, hogy már az éles találati listán tesztelik a mobil indexelést. Ingadozik a helyezésed? Ez is lehet az oka!

Kezdjük a legfontosabbal. A tegnapi napon John Mueller a Google szóvivője elismerte, hogy valóban tesztelik a Google Mobil indexét ( a cikk második felében olvashatsz részletesen erről) az élő találati listán, tehát már te is találkozhattál vele.

John Mueller arról nem beszélt, hogy a felhasználók hány százaléka találkozhatott már ezzel a mobil indexen alapuló találati listával.

Azt ugyanakkor elmondta, hogy nem csak azt tesztelik, hogy mindez, hogy hat a felhasználókra, és a rangsorolásra, hanem olyan új elemeket is keresnek, amellyel a hibajavítás megkönnyíthető.

A Google szóvivője azt is elmondta, hogy belső címkéket alkalmaznak, amely azt jelzi, hogy mely oldalnak változott a helyezése a mobil indexelés hatására, és melyek azok az oldalak, amelyek nem változtattak helyezésükön a mobil indexelés bevezetésének hatására.

hirdetés

Ennek az a célja, hogy felismerjék azokat a gyakori hibákat, amelyek hatására egy oldal hátrébb sorolódik az éles találati listán és hogy ezt később jelezni tudják majd a webmestereknek. Így a Google konkréten jelezni tudja majd, milyen hibák eredményezhetnek hátrasorolódást. A Google ígérete szerint ezeket a típushibákat a Search Console segítségével, blogbejegyzésekben és más módon fogják kommunikálni.

A Google szóvivője egyelőre nem mondta meg, hogy mikor várható a mobil indexelés bevezetése, és mikor érnek véget a tesztelések.

Mi az a Google Mobil Index?

Jelenleg a Google rangsorolás alapja egy weboldalnak az asztali nézete. Az innen nyert adatok alapján alakítja ki a Google a rangsort, amikor a felhasználó feltesz egy kérdést. Mivel az elmúlt években a mobil keresők száma drasztikusan nőtt, ezért a Google elhatározta, hogy a jövőben a rangsorolás alapja a weboldalak mobil megjelenése lesz. Ezt nevezzük a Google Mobile First indexelésének.

Ha a weboldalad tartalma különbözik a mobil eszközökkel megtekintve, attól, amit asztali gépen látunk, akkor a mobil indexelés befolyásolhatja a rangsorolásodat.

A Google most ismerte el először hivatalosan, hogy már az éles találati listán teszteli a mobil indexelést. A várható bevezetése 2017 legvége, de még valószínűbb, hogy csak 2018-ban kerül erre sor.

Fontos tudni, hogy a mobil indexelés globális változás lesz, így tehát a magyar találati listát is érinti majd, nem csak az angolszász területeket.

A Google előre jelzi a hibákat

A Google még 2017 elején jelezte, hogy a Search Console-n keresztül előre jelezni fogja, ha egy weboldallal kapcsolatban valami probléma merül fel a mobil indexelés során.

Erre általában akkor kerül sor ha bizonyos tartalmak, vagy éppen strukturált adatok hiányoznak a weboldal mobil verziójából az asztalihoz képest, és emiatt az új rangsorolásban az oldal hátrányt szenvedne el.

Erről tehát időben értesülhetünk.

John Mueller korábban azt is mondta, hogy ha lesz egy fix rögzített dátum a mobil indexelés élesítésére, akkor arról a weboldaltulajdonsokat előre figyelmeztetni fogják, hogy fel tudjanak rá készülni.

A Google egyébként alapvetően arra törekszik, hogy a mobil indexelés minimális hatást gyakoroljon a találati listára, tehát a cél náluk is a semleges váltás, de azok a weboldalak, amelyeknek mobil verziója gyengébb, kevesebb tartalom jelenik meg, mint az asztali verzión hátrébb sorolódhatnak a találati listán.

További részleteket itt olvashatsz a mobil indexelésről.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

1 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • Istenem de szerettem volna, ha ez a fejezet az életemből kimaradt volna:) de nem fog a cikked alapján.

  Ez a gyufaméretre zsugorított weboldal optimalizálás számomra annyit jelent és a cikked alapján is, hogy annyit lát a google majd az oldalból, amennyi a mobilon is megjelenik.

  pl, könnyen el lehet majd bukni komplett head slide-okat azok értékes h tag címeivel és szövegeivel.

  Kapásból marad a tartalom, és azokat meg a háttérben szépen le kell microformatálni.

  Attila! Nem tudnál valami jó hírt is egyszer közölni:)))), mindig csak újabb munka, és munka:)

  Köszi a cikket!