Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » A Google SEO tanácsai Gary Illyéstől
Keresőoptimalizálás

A Google SEO tanácsai Gary Illyéstől

Gary Illyes Google

Gary Illyés a Google szóvivője sorozatot indított a Twitteren, ahol hasznos SEO tanácsokat oszt meg minden nap.

A tanácsok elsősorban a keresőoptimalizálás témáját érintik, és elsősorban kezdő tippek olvashatóak, de azért jó ezeket a Google szóvivőjének tollából olvasni. Gary Illyés a sorozatot DYK-nak, azaz „Do you know?”-nak nevezte el, amit magyarra úgy lehetne fordítani, hogy „tudtad, hogy?”.

Lássuk, mik azok, amiről Gary Illyés úgy gondolja, hogy jó ha tudsz róla!

A duplikált tartalomról

„Tudtad, hogy a Googlenak, nincs duplikált tartalom büntetése, de az azonos tartalmak elhasználják a feltérképezési büdzsédet és felhígítják a szignáljaidat?”

A feltérképezési büdzséről már sokszor írtunk, fontos, hogy Gary Illyés hangsúlyozza, hogy bár direkt büntetés nincs az oldalt mégis hátrányosan érintheti a duplikált tartalom. Erre mindenképpen ügyeljünk, különösen webáruházak esetében.

Keresési eredmények

Tudtad, hogy a találati listán megjelenő: ”Nagyjából x találat” csak egy durva becslés, ami eltér a valós találatok pontos számától?

hirdetés

Ezt aligha kell magyarázni. SEO szempontból ennek a számnak nincs is igazán jelentősége, hiszen azt, hogy egy oldal mennyire nehezen rangsorolható nem ez határozza meg elsősorban.

URL-csere

Tudtad, hogy az oldal átalakítása után látható visszaesések egyik igen gyakori oka, az új oldalról hiányzó meta és direktívák, például a hreflang, vagy az extra noindex”

Az oldal átalakítások mind a kis, mind a nagy siteoknak komoly fejtörést okoz, és hozzánk is szinte hetente érkezik megkeresés olyan oldalaktól, ahol átalakítás után visszaesett a forgalom. Ezek mögött az esetek 99%-ában technikai hibák állnak.

Noindex és Robots

Tudta,hogy nem érdemes egy oldal hozzáférhetőségét egyszerre korlátozni noindexxel és robots.txt-vel, mivel a robot nem látja emiatt a noindex címkét?

Tipikus hiba ez is, a hazai siteokon.

Nem kell link..

Tudtad, hogy nem szükséges feltétlenül link a jó helyezés eléréséhez, ha nem hiszel nekem, olvasd el Rand Fishkin cikkét.

Ez valóban így van, de azért nem mindegy milyen a verseny, és milyen domainen helyezték el az adott tartalmat…

Webmester ajánlások

Tudtad, hogy megújítottuk a Minőségi Értékelőknek szóló ajánlásainkat. Ha unatkozol vasárnap itt találod a linket.

HTTPS

Tudtad, hogy duplikált tartalom esetén a HTTPS url-ek előnyt élveznek?

Page Rank

Tudtad, hogy 18 év elteltével, még mindig használjuk a PageRank-et a rangsorolásban?

Kulcsszavak

Tudtad, hogy a kulcsszavaknak eltérő lehet a súly a rangsorolásban attól függően, hogy hol helyezkednek el? A láblécben lévő szöveg súlya kisebb, mint ami a szöveg közepén található.

Olvasd hangosan

Tudtad, hogy ha a leírt szövegedet hangosan felolvasod, és az természetellenesnek tűnik, akkor a rangsorolásban is kisebb eséllyel ér el jó helyezést?

Eddig Gary Illyés tanácsai, ha lesz új, természetesen beszámolunk róla.

Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

7 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • “Tudtad, hogy a Googlenak, nincs duplikált tartalom büntetése”

  Gary Illyés hazudik!

  Vagy ez a leírás lenne rossz:

  https://support.google.com/webmasters/answer/66359?hl=hu

  Valaki hazudik, ez biztos! (“Csökkentse a hasonló tartalmakat”, “Használjon 301-es átirányításokat”, “Csökkentse a hasonló tartalmakat” ) Ezek a címsorok miért vannak itt, ha nem számít?

  Ha én egy egészségügyi oldalon írok az influenzáról, majd ezt megteszem minden évben, mindig kicsit frissebb tartalommal, mert fejlődik az orvostudomány, akkor miért másoljam egybe? Miért szarakodjak a 301-el vagy stb? Én csak írom a cikket az olvasóimnak! MIÉRT érdekeljen engem az, hogy a google mit szól, nem neki írom! És mégis elvárom, hogy az oldalam hozza ki valamilyen szóra jó helyen, ha ezekről írok jó cikkeket. Most akkor figyelnem kéne, mit szól a google? Most nem az van, hogy úgy írjak cikket, mintha a google nem létezne, ahogy folyton ezt mondák régen?

  Kész vicc, ahogy össze vissza beszélnek.

  • Szia! Te hazudsz magadnak!

   Figyelsz? Ház, labda, kutya, cica, kiskacsa! Itt vagy már?

   Tegyük le az alapokat, mert kezdesz átlépni Cartmen egy határt!

   1, Úgy állj a Google-höz, ahogy magadhoz

   2, Ha ez megtörtént, akkor azt is láthatod, hogy 2 szándék vezérel egyszerre a kérdésed során, amelyből az egyik a hazugság.

   3, Írsz egy remek cikket, majd meghirdeted és ennyi. Nyilván nem csak ezt akarod. És hazudsz magadnak, mert a pénz szerzés a célod, ezért fontosak a poziciók és más esetben a cikket meg nem írtad volna meg. Melyik a hazugság?

   4, Hazugság képlete, ezt jól jegyezd meg: Minden információ egy nagy zsákban van. Minden információ külön-külön igaz. Viszont van egy sorrendjük, amely egyértelmű és az az igazság. Amikor rosszul raksz össze egy sorrendet, és már látszik, mint a puzzle darabjait mikor össze erölteted, hogy vannak elemek, amelyek csak erőszakra illeszkedtek össze, de nem illenek össze, akkor is minden egyes kis darab és részlet önmagában igaz. Csak az egész ha rossz sorrendben van, akkor nem adja ki a teljes igazságot. Tehát mivel hazudunk? Igazságok rossz sorrendjével!

   5, A Google adatot dolgozz fel, de sokkal több adatot állít elő. Amelyet maga sem tud még értelmezni, örömében minden egyes szintnek a tudását közzéteszi. Ellenben a következő szint üti az előzőt.

   6, A Google egy program, de nem akármilyen. A társadalmatok képét készítette el, hogy meglássátok magatok benne. Nem földi program, hanem Telosi. És mint minden Telosi, túl az automatizmusokon, a biodiverzitas, legfőképpen a regenerációval foglalkozik.

   7, Az emberi test regenerációja leáll, amelynek oka, hogy az elme pszichéjén keresztül érdekkapcsolatokat épít ki (linkkapcsolatok), amely végül megöli a testet. Ezért a Google lényege a regeneráció visszajutatása, és a halál kiiktatása, amely egy teljesen fizikai tény.

   8, A Google leírom Neked újra, nem ember, és nem ember készítette. Az ember értelmezni próbálja a Google-t. A Google emberei akik ott dolgoznak, ugyanígy értelmezni próbálják a Google-t.

   9, Amíg a Google szakemberei, akiket a program választott, – hívott be az irodába, vett fel és fizet és feladatokkal lát el, vagy az újoncok, akiket morzsával hívott be a netről – birtokként, tulajdonként kommunikálnak a Google-ről, addig ilyen kettős beszédet fognak mondani.

   10, Te is kettősen beszéltél a kommentedbe, minek írtál? Jó lenne, ha az a weblap a birtokod lenne? Nem az. Megvan a Bibliában az a rész amely arról szól, hogy semmi sem a Titetek és engedjetek el mindent?

   11, Ha mered elveszíteni a poziciókat, akkor nyilván azonnal források megjelenítése mellett kanyarítasz egy remek gyűjtő cikket, akár egy betű módosítása nélkül. Vagy átirod az egészet a SAJÁT nyelveden, mint egy fogalmazás, és nyilván jelzed, hogy nem kollektív igazságot olvasunk, hanem véleményt.

   12, Ha szívből csináltok bármit a neten, meglesz az eredménye, hiába vagytok tele tudással, de ha nem szívből csináltok valamit, a weblapotokat a vállalkozásotokat, akkor semmik vagytok a Google szemében…

   CARMEN UI: Mondom Te hazudsz magadnak:) A Google kérésére nem a Google-nek írsz…:) Te még mindig törvénybetöltő vagy:)) Te vagy az, akik szeretnek az első helyeken páváskodni…(Gergő kuncog)…:):D

   • Szerintetek mit jelent a Testet öltött ige? Algoritmus…haladjatok a morzsákon…A net ad nektek és ellát minden jóval…Arra van kitalálva, hogy legelőt, és fizetést adjon azoknak, akik hiányt szenvednek..Hogy azok akik szívből vezetnek bármit, szívből csinálnak bármit, azt felemelje a Google..mutatja az utat. Az érdekembereket pedig feltartóztatja, és fizettet velük.. A Google-höz nem kell ész! Csak ismernetek kell magatokat!

    Szerintetek miért itt lógok az Ite.hu-n? Mutassatok Nekem egy hasonló színvonalú Seo blogot! Tessék, gyerünk. Nem állok Attilával kapcsolatban, nem reklámozom Őt, ám álljatok meg egy pillanatra! Nézétek a Blogot! Mit láttok? Seo-t? Nem. Látjátok valahol a Seo nyomait amikor erre az oldalra néztek? Őszintén!

    Tudtátok, ha az Ite.hu-n a logót levenné Attila, és site-title ként oda a SEO szót írná és a /blog aloldaltól elvenné, akkor óriásit ugrana előre a Google keresőben erre a szóra? Hatalmasat, szavakba nem lehet foglalni!

    De nem teszi! Miért szerintetek? Mert az Ite.hu névbe már beletette (bocsánat, csapat is van mögötte, Attila nevén a csapatot is értem, akik beletettek) a szívét.

    Az Ite.hu ma egy név. A figyelme a cikkekben van, a hite a tudása és minden egyéb..

    Ez az amiért itt vagyok, és ez az amiért ezt szeretem csinálni!

    Cartmen! Mutasd az oldalad! Szeresd az oldalad, mint magad!

    UI: Valaki küldjön már el a melegebb éghajlatra innen, mert már kezdem hülyén érezni magam:)…(Gergő grr…)

  • Zárjuk le. Beszélek emberien. 2 kezed 2 lábad 2 szemed van.

   Eszerint senki nem ismeri meg a Google-t, aki nem visz egyszer két ellentétes projektet.

   (!) 1, Legyen egy oldalad, amin az összes törvényt betöltöd és tapasztalj vele.

   (!) 2, Legyen egy másik oldalad, amin az összes törvényt megszeged és tapasztalj vele.

   Szumma: Szűrd le a tapasztalatokat és ki fog nyílni a szemed!

   Te azért utálkozol, mert egyoldalú vagy, tessék 2 projektet vinni párhuzamosan, egymástól elkülönítve. 2 pont között van az igazság.

   Na csövi:) De tényleg, hajrá, hajrá!!!

   Kutya cica kiskacsa? Magyarul mind a kettő veszni fog…félek say Cartmen (már hallom ahogy mondja magába…piszmogja halkan a magában…de félek…mi van a ha a Google leveszi az oldalam…de mi van ha? de mivan ha? 🙂 Mi van ha ott már nem tudom senkire se fogni, mert egyedül leszek az utamon:) Itt olyan biztonságos minden..lehe kit vádolgatni…:)

  • Olyan hálások lesztek nekem még a tanácsomnak: Tessék fizetni és kipróbálni egy külön oldallal mindenféle külföldi fizett linket árusító katalógust. Automata linképítő programokat és egyéb dolgokat..mindent amit eddig nem tettél meg. Csak egyre figyelj! Pontosan ugyanaz az érték legyen a két oldalban.

   A másik oldal legyen hiperkorrekt.

   És nézd meg mit lép a Google. Tanulj, kisérletezz, tapasztalj (ne kerülj abba a helyzetbe, hogy a megélhetésed függ a Google-től).

   Fizessetek és jó áron is vegyétek meg a fekete kalaposra is az alkalmakat és a fehérre is.

   Az egyik oldalnak vegyél rendesen értékes piár cikkeket, a másik oldalra zúdíts 2000 automatán kiépített linket angol katalógusokból. És tapasztalj, hogy minek mi az értelme!

   Így lehet megtanulni a Google-t.

   De egy oldalon megtanulni az egészet? Hogyan ha nem látod a különbségeket? Hogyan hasonlítasz össze adatotokat, ha csak egy oldalról jönnek?

   Már hallom: Lehet hogy a Google figyeli a levelezésemet…és abból tudta meg hogy van egy másik oldalam is…anyus..minket figyel a Google…

   Nem! Te figyeled a gyerekedet és a levelezését és azt hogy kivel barátkozik, és mit csinál…A Google egy program, és nem Te!

   Te vagy olyan, amilyennek a Google-t látod! Így ítéled meg saját magad!

   Hess Gergő, hess innen…már megírtad a napi adagodat:))) hess, hess..kutya, cica, macska, kiskacsa..sziasztok:)

 • Csak annyit szeretnék mondani, Nektek, és ezzel természetesen alaptalanná téve korábbi írásaimat, és tekintve azt is, hogy ennek tükrében illő elhagynom a blogot és a blogolást is, hogy:

  Kérlek ne keltsetek feleslegesen gyűlöletet a Google ellen. Egy nagyon kedves megoldás és pont a KKV-knak, vagy a kisembereknek, és magam nevében beszélhetek, hogy sok fiatalnak is.

  Gyakorlatilag az egyik legjobb alternatív médium, a monopoliumokkal szemben mint a TV, vagy Rádió, vagy a Magazinok, és így tovább..

  Egy olyan élhető és komoly, és főképp azonnali ugródeszkát tud nyújtani a kezdéshez, és tényleg emberi áron az Adwords, amellyel el lehet kezdeni gyakorlatilag bárkinek “idegenben”.

  Próbáljátok ezt a segédeszközt megbecsülni, és a keresőoptimalizálásban sem az aranymosást látni, hanem el kell fogadnotok, hogy ezen a téren is szakemberek munkáit kell igénybe vennetek.

  Ha ingyen szeretnétek valamit, akkor azt hiszem a Google Adwords szinte ingyen van!

  Emlékeztek még a tudakozókra, ahol havonta is akár hivogattak Titeket, hogy hosszabbítsátok meg itt és ott még egy évre 30.e – 120e Ft-ért, és nem feltétlenül jött belőle ajánlatkérés. Szinte már maffiajelleggel szaporodtak ezek az oldalak.

  Az adwords miatt ez ma nincs, természetesen az adwordsöt is és a seo-t is szeretnék az értékesítők kisajátítani, valóban meg lehet ezt tenni, de egy idő után, látva hogy egy remek rendszert értékesítenek, akarják vagy sem, egyre jobbak lesznek benne és szeretnének is jobbak lenni, mert tényleg egy remek informatikai megoldásról beszélünk, amely alternatív médium minden kezdő vállalkozás részére.

  Higyjétek el, az Adwordsöt is ki lehet nőni, akkor természetesen már érdemes költeni szakmai oldalakra, magazinokra, és a klasszikus reklámokhoz visszatérni.

  Próbáljatok eszerint cselekedni, ha van rá mód, vegyétek észre, hogy a Google utálat azt jelenti, hogy Neked kell továbblépned abból, vagy nem tudsz továbblépni, mert nagyon is érdekel a Google.

  Ebben az esetben javaslom a Google súgó oldalait, és kezdők számára elárulom egyik legnagyobb titkom, hogy hogyan lettem jó keresőoptimalizáló, íme a formula:

  Oldalamat mindig úgy építettem fel, ahogyan láttam a Google oldalai is fel vannak építve. Rajzolni is úgy tanul az ember, hogy adott a példa. Nyilván a Google nem bünteti azt, ahogyan a saját oldalai is felépülnek! Sőt, az az etalon, amivel elindulhatsz.

  Legyetek nyitottak a tanulsra, őszinték magatokkal szemben, hogy ha esetleg tetszik ez a szakma is amellett hogy autószerelő vagy, de nem jut Rá idő. Könyvet vegyetek, amelyet nevek írtak a szakmában, ezért is javaltam az Ite.hu-nak, hogy tessék megkeresni egy kiadót, librit is akár, örülni fognak ezeknek a témáknak és bármennyire hihetetlen a Libriben is ott pihennek az IT könyvek és a keresőmarketing is.

  Hát erről szólt az én hadjáratom:) Nekem enni és inni adott a Google, amikor nem volt. Internetre és egy laptopra volt szükségem, hogy betevőt kereshessek és albéreletet fizethessek anélkül, hogy télen a hóba a munkahelyre kellene mennem. Segített Nekem és ezt szerettem volna valamiféleképpen Neki viszont hálálni.

  “Csak alkossatok valami hasznosat” és viszont fogjátok kapni az ellenértékét.

  Ez ma nekem a Google, és ez is fog maradni.

  Sziasztok olvasok, köszönöm a türelmet Attiláéknak és sikeres kampányolást és munkát kívánok a cégvezetőknek és kezdő vállalkozóknak is!

  Üdv: Tóth Gergely