Kezdőlap » Google » A Google törli az oldalon belüli keresési találatokat
Google

A Google törli az oldalon belüli keresési találatokat

Google algoritmus frissítés

Újabb érdekes részletekkel szolgált Gary Illyés a Google algoritmusainak működéséről. Most az oldalon belüli keresések kerültek szóba.

Gary Illyés a Google szóvivője arról beszélt az SMX keresőmarketing konferencián, hogy a Google egyes algoritmusai képesek arra, hogy egy weboldal oldalon belüli keresési találatait tartalmazó oldalakat eltávolítsa a találati listáról.

Miről is van szó?

Ismert, hogy sok oldal, különösen a webáruházak alkalmaznak oldalon belüli keresési funkciót, amikor is a felhasználó rákereshet egy adott termékre, vagy egy bármilyen kifejezésre. A weboldal ilyenkor gyakran egy új url-t generál. A problémát az okozza, hogy ezek gyakran úgy vannak beállítva, hogy a Google keresőrobotja indexelni tudja azokat, holott ezek igen gyakran gyenge minőségű oldalak.

A Google webmestereknek szóló irányelve egyértelműen leszögezi, hogy az ilyen típusú oldalak esetén a helyes beállítás az, ha tiltjuk ezek leindexelését a keresőrobotok számára. Ennek ellenére sok weboldal mégis elérhetővé teszi ezeket az oldalakat, abban bízva, hogy ezek az oldalak hasznosak, és felhasználókat hoznak weboldalukra.

A Google azonban óvva int ettől a gyakorlattól:

hirdetés

„ Az esetek többségében tartózkodunk ezen oldalak leindexelésétől. Ezek gyenge minőségűek, és rontják a felhasználói élményt, ezért külön algoritmusok dolgoznak azon, hogy ezek az oldalak ne kerüljenek feltérképezésre.” – mondta el Gary Illyés.

Természetesen nem feltétlenül az összes ilyen belső találati oldal gyenge minőségű, de a legtöbbjük az. Igen gyakori, hogy a keresésekre nincs találat, így a felhasználók üres oldalt kapnak, ez sem felhasználói szemszögből, sem Google feltérképezés szempontjából nem szerencsés. Hasonló ehhez, amikor a keresési találat minimális számú, vagy nagyon hasonló termékeket listáz ki, ezek a legtöbb esetben gyenge felhasználói élményt jelentenek.

Igen gyakran előfordul az is, hogy a Googlebot egy végtelen ciklusba kerül az ilyen típusú belső oldalak esetén, és rengeteg értelmetlen keresési oldalt jelenik meg a találati listán.

Érthető tehát, hogy a Google ezen probléma kezelésére egy olyan algoritmust alkotott meg, amely képes kiszűrni ezeket az oldalakat a találati listáról.

Természetesen keresőoptimalizálási szempontból nem célszerű a Google-ra hagyatkozni. Sokkal hasznosabb, ha az ilyen oldalak leindexelését mi magunk gátoljuk meg, mielőtt túl sok gyenge minőségű oldal kerülne a kereső adatbázisában, ami esetlegesen hátrányosan befolyásolhatja az oldal minősítését és rangsorolását is.

Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

4 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.