Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » A Panda és Pingvin algoritmusok manuálisan futnak
Keresőoptimalizálás

A Panda és Pingvin algoritmusok manuálisan futnak

pingvin-Panda algoritmus

A Google továbbra is manuálisan frissíti a Panda és a Pingvin algoritmusokat. Már több, mint 5 hónapja várunk az új frissítésre.

Több megkeresést is kaptunk, ahol webmesterek arra panaszkodnak, hogy az ősz folyamán weboldalaukat megbüntette a Panda algoritmus, és bár a hibákat kijavították, azóta sincs helyezés javulás és forgalomnövekedés.
Nos, John Mueller, a Google Webmestereknek szóló Hangoutján beszélt arról, hogy a Panda algoritmus, akárcsak a Pingvin, minden ellenkező híresztelés ellenére, továbbra is csak manuálisan frissül. Amíg a Google szakemberei nem frissítik az algoritmust, addig a korábban büntetett oldalak sem állhatnak helyre.

Ez az állítás nem csak az algoritmus módosításokra, fejlesztésekre igaz, hanem az adatfrissítésekre is, azaz, amikor a korábbi algoritmust használják, de az új adatokkal. Tehát ha egy weboldal helyreállította a hibákat, és ezt a Google észlelte is, akkor is csak akkor állhat helyre az oldal, ha a Google manuálisan frissíti az algoritmust.

Erre pedig utoljára 2014. október 24-én került sor. Azaz azok a weboldalak, amelyek eme időpont után javították hibáikat, máig sem állhattak helyre.

Már többször írtuk, hogy a Panda algoritmus több, mint 5 hónapja nem frissült, amire eddig nem volt példa. Ez pedig komoly változásokat sejtet a jövőre nézve.

hirdetés

Pingvin és a disavow tool

A másik hír, amiről szintén a mostani Hangouton beszélt John Mueller, az a disavow eszközzel kapcsolatos. A keresőoptimalizálás során a Pingvin algoritmus óta kiemelt szerep jut a káros linkek törlésének. John elmondta, hogy a Google miután beküldtük a filet, ahogy újraindexeli az adott oldalakat, az azokon szereplő linkeket összeveti a disavow adataival, és ha egyezést talál, akkor az adott linket nofollowként értelmezi. A linkek újraértékelése tehát jelentős időt vehet igénybe függően attól, hogy a Google mikor járja be újra az adott károslinkeket tartalmazó oldalakat.

Helyreállás viszont csak akkor következhet be, amikor a Google frissíti a Pingvin algoritmust (akár az adatokat, akár magát az algoritmust módosítja). A Pingvin algoritmus utoljára 2014. december 6-án volt aktív, tehát már ennek is több, mint négy hónapja.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.