Kezdőlap » Google » A termékvéleményező blogokat sújtotta a büntetés
Google

A termékvéleményező blogokat sújtotta a büntetés

google feltört weboldal algoritmus

Néhány napja beszámoltunk róla, hogy a Google tömegesen büntetett weboldalakat. Most kiderültek a részletek.

Ahogy sejteni lehetett a Google azokat a weboldalakat sújtotta büntetéssel, amelyek ingyenesen kaptak termékeket, ezeket véleményezték, és cserébe – szándékosan vagy sem – dofollow linket helyeztek el a termék gyártójának, vagy forgalmazójának weboldalára.

A Google kb. egy hónapja már kiadott egy figyelmeztetést, amelyben arra hívta fel a bloggerek figyelmét, hogy az ilyen linkekre nofollow linket kell rakni. A Google figyelmeztetéseket általában rövid úton büntetés is követi és ez most is így történt.
Múlt hét pénteken tömegesen kaptak manuális büntetéseket azok a blogok, amelyek a fenti módon jártak el. A büntetés egyelőre enyhének tűnik. A blogok benne maradtak a Google indexében és a tapasztalat az, hogy organikus forgalmuk is nagyjából állandó maradt. A büntetés a linkeket érintette, amely – feltehetőleg – elvesztették értéküket.
John Mueller is megszólalt a témában és több javaslatot is tett.

Az első, egy link, amelyben részletesen le van írva a Google álláspontja az ilyen jellegű termékvéleményezésekről.
A lényeg, hogy egyáltalán nem szükséges az összes linket nofollow-ra helyezni. De az olyan linkeket, amelyet termékért cserébe adtak, ott el kell helyezni a nofollow címkét és azt is javasolja, hogy az ilyen blogbejegyzésekben tegyék egyértelművé a bejegyzés hátterét (azaz, hogy tulajdonképpen fizetett blogról van szó).

A link mutathat a termék forgalmazójára, az Amazonra, vagy lehet affiliate link is, teljesen mindegy, a lényeg a nofollow címkével való ellátás.

A Google értelmezésében ugyanis ha valaki ingyen kap egy terméket, vagy egy szolgáltatást, amiért egyébként pénzt kellene kiadni, az tulajdonképpen fizetésnek minősül, így ha a blogger ezt követően elhelyez egy linket, akkor az fizetett linkké válik. Ezzel nincs is gond, ha nofollow címkével látja el, mert az ilyen linkek nem adják át a linkerőt, így a találati listát nem befolyásolják.

hirdetés

Az elmúlt napokban több blogger is érdeklődött nálunk a büntetés hátteréről, ezért tartottuk fontosnak tisztázni a Google álláspontját. Fontos ugyanakkor látni, hogy a manuális büntetések, ismereteink szerint magyarországi oldalakat nem érintettek és azt is, hogy a linkelt weboldalt semmilyen hátrány nem érte. Tehát ez a módszer ütközik a Google irányelveivel, de idehaza aligha kell bármitől tartani a bloggereknek. Ugyanakkor ha minden szempontból követni akarják a Google irányelveit jó ha tisztában vannak a fentiekkel.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.