Kezdőlap » Egyéb » Algoritmusfrissítés a Google-nál – ismét mozog a találati lista
Egyéb

Algoritmusfrissítés a Google-nál – ismét mozog a találati lista

Keresőoptimalizálás 2016 Sipos Csaba

A múlt hét közepétől kezdődően intenzív mozgások vannak a találati listán. A hatások erőteljesek, a kiváltó okok bizonytalanok.

Nagyjából múlt hét szerdától kezdődően komoly változások vannak a találati listán. a változások egy nem hivatalos Google algoritmusfrissítéshez köthetőek.

Bár a legtöbb mozgás szerdán volt, azonban még a rákövetkező napokban, egészen hétvégéig meg lehetett figyelni kisebb-nagyobb mozgásokat a találati listán.

Az automata algoritmusfigyelő eszközök legtöbbje is intenzív változásokat jelez.

Az általam legmegbízhatóbbnak tartott Algoroo már napok óta magas értékeket mutat, nagyjából olyat, mint a Fred-algoritmus idején, ami az elmúlt évek egyik legjelentősebb frissítése volt.

Algoroo 2017

hirdetés

Szintén nagyon viharos változásokat jelez a MozCast a Moz.com eszköze, de a többi eszközön is hasonló folyamatok figyelhetőek meg.

Mozcast

A Seroundtable SEO magazin is beszámolt a változásokról, bár a főszerkesztő szerint a szokásosnál kisebb visszajelzést észlelt a fórumokon. Ennek némiképpen ellentmond, hogy a cikkhez már több mint 120 hozzászólás érkezett.

A hozzászólások arról számolnak be, hogy 16-17-étől kezdődően van akinek esett, van akinek nőtt a forgalma. Egy hozzászóló arról számolt be, hogy olyan oldalát érintette a frissítés, amelyet a Fred algoritmus és a korábbi novemberi algoritmusfrissítés is érintett. És valóban elég sok jel arra mutat, hogy a mostani frissítés összefügg a Fred-del, a február 7-i frissítéssel, és a novemberivel.

A kép tehát elég összetett.

Az algoritmusfrissítésről a hazai fórumok is beszámoltak és hozzánk is több észrevétel futott be.

Az ite.hu például ismét megjelent az első 10-ben a keresőoptimalizálás szóra. Erre legutóbb a szeptemberi Pingvin algoritmusfrissítés kezdeti szakaszában volt példa.

Egy másik Facebookon érkezett észrevétel szerint egy új oldal, amely napi 100 látogatóval rendelkezett forgalmának 70-80%-át elvesztette, pedig az oldalra nem is mutatott link.

Ahogy a fenti néhány példából is látható (és a netes fórumokon rengeteg további példa van) a kép nagyon vegyes.

Van, aki a Fred algoritmus okolja, van aki Pandát emleget, van aki a linkprofillal hozza összefüggésbe, de érintett olyan oldalt is, amelynek gyakorlatilag nincs linkje.

Az utóbbi idők Google algoritmusfrissítéseire egyre inkább jellemző, hogy nem követhetőek az okok. Nem világos, hogy mi okozza a visszaeséseket, és az utóbbi fél évben egyre gyakrabban fordul elő, hogy olyan oldalakat érint a visszaesés, amelyek a korábbi elvek szerint teljesen rendben vannak: a linkprofillal nincs gond, és a tartalom is jó, vagy kiváló minőségű.

Mivel az algoritmusfrissítés még csak a napokban történt részleteket nem tudunk mondani. Nagyjából egy hét kell, amíg elegendő adat gyűlik össze, és körvonalazódni fog valamilyen kép a mostani algoritmus-frissítésről.

A Google szokás szerint nem kommentálta a változásokat és az erre vonatkozó kérdéseket egy poénnal ütötte el.

A te oldaladat érintette a mostani frissítés?

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

2 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Igen, néhány napja egy napi 60-80 as látogatottságú oldalam napi 120-at hoz. Linkek vannak, de a tartalom központibb szerepet kap.

    Egy webáruház esetén, a kulcsszópozíciók a fő kulcsok esetén 30-40 pizíciót estek vissza. Különösebb változtatások nem voltak, itt még külső linkek nincsenek, viszonylag fiatal az oldal.