Kezdőlap » Linképítés » Bedőlhetnek a magyar céges linkhálózatok?
Linképítés

Bedőlhetnek a magyar céges linkhálózatok?

E gazdaság

Érdekes változásokat hozott a Pingvin 3-as algoritmusa, úgy tűnik leáldozhat idehaza is a céges linkhálózatoknak.

Eddig a keresőoptimalizálásban igen jól működött az a feketekalapos linképítési technikának számító módszer, amikor céges oldalak linkelték meg egymást egy SEO cég segítségével.

Miről is van szó pontosan? Nos, adva van több tucat céges weboldal, ahol egy-egy kisvállalkozás bemutatkozása, szolgáltatásai, esetenként webáruháza található. És ezeken a weboldalakon került elhelyezésre, egy partnereink, vagy hasznos oldalak elnevezésű aloldal, ahol a hálózat többi tagjának oldalai voltak megtalálhatóak. A séma szinte mindig ugyan az volt.

Az alcímekben pontos kulcsszavas szöveg linkel a partner oldalára, utána egy kép, néhány soros ismertető, majd a következő partner hasonló felépítésű ajánlása.

Ezek a kulcsszavas linkek sokáig igen jól teljesítettek, mivel viszonylag nagy megbízhatóságú weboldalakról érkeztek linkek.

Gondoljuk csak bele! A linkhálózat tagjai nem katalógus, vagy PR cikkes oldalak voltak. Kevés kimenő linkjük volt és sok esetben még félig-meddig releváns más céges weboldalakat linkeltek meg. Jelentős linkerőt adtak tehát át, egyetlen probléma az volt, hogy pontos kulcsszavas linket használtak, és az, hogy a hálózat tagjai részben egymást is linkelték. Sokszor még azt a hibát is elkövette a SEO-ügynökség aki a láncolatot felépítette, hogy a leíráshoz a képeket saját domainjáról szolgáltatta. Így tehát a hálózat viszonylag könnyen felismerhetővé vált még egy algoritmus számára is.

hirdetés

A dolog ennek ellenére sokáig igen jól működött, ám a mostani Pingvin frissítés ebben újat hozhatott, ugyanis már közel egy tucat olyan weboldallal találkoztunk október közepe óta, amely ilyen linkhálózatban vett részt és a mostani Pingvin büntette őket.
Bár a keresőoptimalizálási szakértők között van némi vita arról, hogy a mostani Pingvin hozott-e újat, vagy csak adatfrissítés volt, ezek a tapasztalatok azt mutatják, hogy lehetett némi módosítás is az algoritmusban.

A dologban az a különösen érdekes, hogy például Lengyelországban az ilyen linkhálózatok felkutatása és büntetése zömében manuálisan zajlik, erről már többször beszámoltunk az ite.hu hasábjain. Nálunk úgy tűnik a túl természetellenes horgonyszöveg használat miatt már algoritmikus szinten szűrhetőek ezek a hálózatok.

Nyilván ügyesebben és óvatosabban csinálva még működhet ez a feketekalapos linképítési módszer, ám érdemes szem előtt tartani a fenti példát. Ami működik nem biztos, hogy mindig működni fog, és nem biztos, hogy megéri feláldozni egy tartalomgazdag oldalt egy rizikós linkhálózat rövidke sikereiért.

Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.