Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Elromlott a Google Search Console Indexelési adatsora
Keresőoptimalizálás

Elromlott a Google Search Console Indexelési adatsora

Google találati lista

Idehaza, de Amerikában is többen jelezték, hogy elromlott a Google Search Console indexelési adata.

A probléma lényege, hogy a Search Console megmutatja, hogy mennyi oldalt indexel a Google az adott oldalból.

Erről már többször írtunk, hogy a Search Console indexelési adata igen hasznos a weboldalak számára, hiszen mutatja, hogy a Google vajon sikeresen térképezi-e fel az oldalt, illetve azt is, hogy nincs-e duplikációs probléma.

Webáruházaknál tipikus hiba ez, és a Search Console jól jelzi, ha e téren probléma jelentkezne.

Most azonban ez az eszköz meghibásodott és lassan már egy hónapja az értékek befagytak.

Ez figyelhető meg Amerikában, és idehaza is.

hirdetés

A hazai adatok alapján nagyjából július 10-17 óta nincs változás az indexelési adatokban függetlenül attól, hogy egy weboldal tartalma bővül-e vagy sem.

search console

Július elejétől nem nő az indexelt oldalak száma

A tapasztalatok szerint ez a leggyakoribb hiba, de előfordulnak más hibák is, néhány saját oldalunknál fedeztük fel, hogy az indexelt oldalak száma hitelen megugrott, több ezerszeresére. Mivel blogoldalakról van szó nem merülhet fel parametrizálási vagy más probléma, így egyértelmű, hogy a Search Console adatainak hibájáról van szó.

Aki tehát rendszeresen követi ezt az adatot, és aggódik, hogy hetek óta nincs érdemi elmozdulás, az most megnyugodhat. Egy hibáról van szó, amit reméljük hamarosan javít a Google.

Aki nem követi ezt az adatot, annak csak javasolni tudom, hogy legalább havonta egyszer ellenőrizze. Az oldal akkor van rendben, ha az indexelt oldalak száma nagyjából megegyezik az oldal ismert oldalainak számával (pl blogbejegyzés) vagy webáruházak esetén a termékek számával. Ha ennek többszörösét látjuk itt akkor komoly indexelési probléma lehet az oldallal, amit célszerű javítani, mert esetlegesen büntetések forrása lehet.

Az indexelési adatokat a Search Console – Google Index – Indexelési állapot menüpont alatt találjuk.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

4 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • ha nem tévedek, akkor a Google által indexelt oldalakat site:domain.hu – keresőbe történő beírással is meg lehet tekinteni ill. itt is látszanak a duplikációs problémák

    • Sajnos a site parancs által adott adatok (számok) nagyon megbízhatatlanok, alapozni nem lehet rá, de kezdetnek jó, a duplikációk keresésére.

  • Még egy megfigyelt hibát hozzá tehetek. Nem minden linket mutat ki a Search Console! Pedig alapesetben még a megszűnt linkeket is láthatjuk az észlelt linkek között, s legkésőbb egy hónap múlva megmutatja a Google a friss linkeket (kimutatva, mikor “vette észre” legelőször). De mostanában gond van a megszokott “alapesettel”.

    • Szia!

      Köszi. Igen igazad van. Én úgy gondolom a Search Console már évek óta nem mutatja az összes linket. Legalábbis amikor linkprofil elemzést csinálok a Majestic mindig hoz 20-50% olyan linket a teljes linkprofilból, amit a Search Console nem.Ez is a Google ködösítési technikáinak egyike – sajnos.