Kezdőlap » Google » Eltávolította a referral spamet a Google az Analyticsből
Google

Eltávolította a referral spamet a Google az Analyticsből

google feltört weboldal algoritmus

A hétvégén úgy tűnik a Google komoly lépést tett a spam forgalom eltávolítására a Google Analyticsből.

Régi probléma a Google Analyticsben az un. referral spam problémája. Talán mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy olyan hivatkozásokból kapott forgalmat, amelyek vélhetően nem voltak valósak. Néhány az ismert spam oldal közül:

share-buttons.xyz

traffic2cash.xyz

free-social-buttons.xyz

A sort lehetne folytatni. Ezek az oldalak felbukkantak a Google Analyticsben, és az oldalak forgalmának áttekintését jelentősen nehezítették, és a kezdő felhasználókat komolyan megtéveszthették.

hirdetés

A probléma ismert volt a Google előtt is, és ígérte, hogy kezelni is fogja. Úgy tűnik most jött el az idő.

A hétvégén ugyanis többen, így mi is észleltük, hogy a statisztikákból kikerültek a referral spamnek nevezett oldalak.

A törlés még nem tökéletes. Néhány spam weboldal még átcsúszik a Google szűrőjén. Az is látszik, hogy a Google visszamenőleg is törölte az adatokból a spam forgalmat, de nem tökéletesen. Például januárban még megtalálható a spam weboldalak forgalma, de februárban már nem.

referral-spam

Referal spam megszűnése a Google Analytics statisztikában

Érdekes az is, hogy a valós idejű statisztikában még továbbra is látható a spam forgalom, és csak az összegzőkről tűnik el, tehát vélhetően az Analytics csoport ezzel még nem fejezte be a szűrő tökéletesítését.

Bár különböző barkács megoldások léteztek a spam forgalom kiszűrésére ezek közel sem voltak tökéletesek. A spam forgalom lényege az volt, hogy sokan tekintették meg ezeket a spam oldalakat, hiszen kíváncsiak voltak honnan érkezik a forgalom, amiből aztán ezek a weboldalak pénzt tudtak szerezni, a megugró látogatottságnak köszönhetően.

A mostani fejlesztés tehát igazán jó hír a weboldaltulajdonosoknak, hiszen a Google Analytics adatok mostantól ismét pontosabbak és jobban áttekinthetőek lesznek. Remélhetőleg a Google Analytics csapata a közeljövőben még tovább finomít majd a szűrési beállításokon, és remélhetőleg ez a bosszantó probléma megszűnik hamarosan.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.