Kezdőlap » Linképítés » Ezért zuhantak a Domain Authority értékek!
Linképítés

Ezért zuhantak a Domain Authority értékek!

moz.com

Többen jelezték, hogy nagyot estek weboldalaik Domain Authority értékei, kinyomoztuk mi áll a háttérben.

Mi is az a Domain Authority?

Először is elöljáróban arról, mi is az a Domain Authority. A Domain Authority a Moz.com mutatója, ami egy-egy domain linkerejét mutatja meg, pontosabban azt, hogy milyen eséllyel szerepel jól a találati listán. A Domain Authority ma már több tucat szempontot vizsgál és gépi tanulás segítségével finomul a mögötte lévő algoritmus.

A Domain Authority jelentősége azóta nőtt meg igazán, amióta a Google nem frissíti a Page Rank értékeket. A Domain Authority 0-100 logaritmikus lista. Azaz minél nagyobb a szám, annál erősebb az oldal, de annál több linkerő kell a további érték növeléshez.

Az Ite.hu SEO eszközök oldalon bárki ellenőrizheti Domain Authority értékeit. Ma talán ez a legjobb mutató, amely egy-egy domain linkerejét jelzi.

Miért csökkentek a Domain Authority értékek és mennyivel?

Az ite.hu esetében korábban 36 DA-val rendelkeztünk, ami leesett 25-re, egy másik oldalunknál 50-ről 40-re csökkent az érték. Más oldalaknál is jellemző ez a 8-10 pontos értékcsökkenés. A csökkenés nem csak a kis és közepes oldalakat érintette. A koponyeg.hu például egy éve 48-as DA-val rendelkezett, mára ez 41 lett, a hvg.hu 73-ról 62-re csökkent és a sort lehetne folytatni.

De mi áll a csökkenés hátterében? A moz.com külön bejegyzést szentelt a témának, ahol leírta, hogy nagyjából egy éve küzdenek egy hibával, amit mostanra sikerült elhárítani. Ennek eredményeképpen jöttek ki az új, friss értékek, amelynek mellékhatása az alacsonyabb DA és PA értékek. Az új adatok azonban a Moz.com szerint lényegesen pontosabb, és jobb minőségű, és megbízhatóbb képet szolgáltat arról, hogy egy-egy domain valójában hogy tud teljesíteni a Google találati listáján. A visszaesés mögött az is áll, hogy sok gyenge, spam jellegű oldal korábban túl volt értékelve. Ezek most a helyükre kerültek, de ezáltal csökkent a DA értéke is az oldalaknak.

hirdetés

A DA értékek tehát most megbízhatóbbak, és vélhetően a jövőben is hasonló nagyságrendű adatokkal számolhatunk, tehát nem várható az, hogy a következő hónapokban ismét visszaállnak a korábbi magas értékek.

Kinek jó ez és kinek rossz?

Egy-egy weboldaltulajdonos számára ez az adat önmagában semmit nem jelent, nem hat ki a helyezésére. A csökkenés elsősorban azoknak lehet kellemetlen akik linkeket értékesítenek Domain Authority érték alapján, hiszen náluk egy 8-10 pontos csökkenés igen komoly lehet. Ugyanakkor mivel a csökkenés globális, vélhetően ezt a linkértékesítő piac hamar újraárazza, bár nyilván ez okoz némi nehézséget és kellemetlenséget a linket értékesítőknek. A nemzetközi Black Hat Fórumon már többen jelezték is ezt. Idehaza még mindig elsősorban PageRank alapon történik a linkek értékesítése, így ez vélhetően kevesebb zavart okoz majd.

Lehet-e más oka a Domain Authority csökkenésének?

Jó tudni, hogy mivel a Domain Authority módszer számítása időnként változik, kevésbé alkalmas időbeli folyamatok vizsgálatára, de annál inkább egy-egy szegmensben a vetélytársak erejének összehasonlítására.

A DA egy változó skála. Ha a nagyon erős oldalak masszívan növelték linkerejűket, akkor a skála újraszámítódik, és a kisebb oldalak relatíve gyengülhetnek, holott emögött nem feltétlenül az ő linkprofiljuk gyengülése, mint inkább a Top oldalak linkprofiljának masszív erősödése áll.

A Moz.com a magyar oldalak feltérképezésében nem szerepel túl jól, így lehet, hogy az új, rád hivatkozó linkeket nem találta meg. Az indexük is kb. egy hónapos késésben van. Tehát a mostani adatok az egy hónappal ezelőtti állapotokat mutatják.

A Domain Authority, ma már figyelembe veszi a linkek minőségét is a gépi tanulásnak köszönhetően. Ha a linkek spames oldalról érkeznek, akkor a DA értékek nem növekednek számottevően (megjegyzés e téren azért még van mit fejlődnie a Domain Authoritynek. Itt a Majestic Trust Flow mutatója sokkal jobban szerepel.)

Nem kell tehát megijedni, nem a domainek gyengültek, hanem a Domain Authority számítása módosult. Hozzá kell szokni a 8-10 ponttal gyengébb értékekhez.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.