Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Itt van “Fred”, a Google új linkalapú algoritmusfrissítése!
Keresőoptimalizálás

Itt van “Fred”, a Google új linkalapú algoritmusfrissítése!

RIP Google

Évek óta nem látott erősségű algoritmusfrissítést hajtott végre a Google, amely a jelek szerint linkalapú volt. Robbant a külföldi SEO ipar.

Március 7-9-én zajlott le a Google új algoritmusfrissítése, amely nem hivatalosan a Fred-algoritmus elnevezést kapta.

A Google hivatalosan nem erősítette meg az algoritmus frissítés tényét, de mind a fórumok, mind a szakértők, és a algoritmusfigyelő eszközök egyszerre jeleztek nagyon erős változásokat, így szinte biztosra vehető a frissítés ténye. Lássuk a részleteket!

Link alapú algoritmus

Az egyik fontos jellemző, hogy a korábbi algoritmusfrissítésekkel szemben, ez a mostani nagyon úgy tűnik, hogy a linkekkel és a linkek minőségével volt összefüggésben. Erről írt több szakértő, a Seroundtable, és erre utal az is, hogy a Black Hat fórumokat is megrázta a frissítés.

Ha a Google link alapú módosítást hajt végre akkor az leginkább a spam linkeket használó Black Hat SEO-t érinti, és most is ez a helyzet.

Idehaza is komoly változások voltak, én személyesen talán a Pingvin-algoritmusoknál láttam hasonlóan erős mozgásokat, a cikk végén mutatunk is pár példát.

hirdetés

Nem megerősített algoritmus

A Google szokásához híven nem kívánta kommentálni a változásokat. John Mueller, a szokásos sablon választ adta:

„Igen, szinte mindennap változtatunk az algoritmuson”

Míg Gary Illyés annyit válaszolt, hogy:

„Naponta átlagosan három módosítást hajtunk végre, így vélhetően mostanában is volt egy”

Nem hivatalosan az algoritmus a Fred nevet kapta, mivel Gary Illyés a Google szóvivője lakonikusan csak annyit mondott a változtatást firtató kérdésekre, hogy mostantól minden algoritmust Fred-nek fog nevezni. A választ felkapta a SEO-ipar, így nem hivatalosan ez lett a mostani algoritmus neve.

Komoly mozgások

A mostani frissítésre jellemző, hogy szinte az összes automata algoritmusfigyelő kilengett. ezek az eszközök esetenként több tízezer kulcsszó helyezését vizsgálják, így a nagyobb módosításokat elég jól észlelik.

Az egyik legmegbízhatóbb eszköz, az ausztrál Algoroo az idei év második legmagasabb értékére ugrott ki.

Accuranker

Hasonló módon a Mozcast is kiugró értéket mutatott, akárcsak az AccuRanker és a többi eszköz.

Algoroo

Párhuzamos hatások

A külföldi szakértők szerint a mostani frissítés összetett volt. Van egy nagyon világos link-minőség jellemzője, de ezzel egy időben a Google bújtatva más minőségi jellegű módosításokat is végrehajthatott. Nem ritka ez a Googe-nál, amely előszeretettel futtat párhuzamosan nagy módosításokat, hogy azok jellege minél kevésbé legyen észlelhető.

Saját tapasztalatok

Ahogy a cikk elején ígértem megosztunk pár saját weboldal, vagy ügyféloldal statisztikáját (névtelenül) ezek alapján látható milyen erősségű volt a mostani frissítés. Ahogy a cikk elején írtam régen láttunk ilyen erősségű változásokat.

Az alábbi oldalnál közel megduplázódott az organikus forgalom egyetlen nap alatt, a statisztika mindent megmutat.

organikus forgalom

Az oldal PR cikkes és prémium linkekkel építkezik, egy webáruházról van szó egyébként.

A következő oldal egy saját SEO projekt, újraregisztrált domainen, nagyon erős tartalommal, és természetes linképítési módszerrel:

forgalom

A következő példa szintén egy saját SEO projekt, közepes tartalommal, természetes linképítéssel

Forgalom növekedés

A példákat lehetne sorolni, megosztok néhány külföldi képet is.

Engem érint vagy sem?

Az algoritmusfrissítések, még a legerőteljesebbek is csak a weboldalak néhány százalékát érinti, így közel sem biztos, hogy a te oldalad érintett. Először is ellenőrizd a weboldalad organikus forgalmát, majd ha visszaesést tapasztalsz érdemes a linkprofilod minőségét is kiemelezni.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

5 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Hú, izgalmas és meglepő. Mivel kertészeti oldalról van szó, ezért a március 8-9. hagyományosan erősebb organikus forgalmat eredményez a nőnap miatt, így volt ez idén is. Várom, hogy letisztuljon a kép, kiváncsi vagyok, hogy minket, hogy érintett.

      • Így van, ezért is vagyok kíváncsi a következő, főként a most hétvégét követő napok forgalmára. A webmestereszközök sajna beragadt március 6-nál így ebből sem tudok következtetni.