Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Frissült a Google minőségi algoritmusa
Keresőoptimalizálás

Frissült a Google minőségi algoritmusa

Bár nem hivatalos, de igen nagy valószínűség szerint a múlt hét végén a Google alap algoritmusa frissült. Van helyreállási történetünk is!

Ahogy arról már beszámoltunk, múlt hét szerdán jelentős mozgások voltak a találati listán. Csütörtökön újabb mozgások voltak megfigyelhetőek, az Algoroo algoritmus figyelő is igen magas értéket vett fel, az idei második legmagasabb értékkel.

A Google bár hivatalosan nem erősítette meg az algoritmus frissítés tényét, indirekt módon elismerte azt. Újságírói kérdésre ugyanis azt közölte, hogy nem volt Panda, vagy Pingvin algoritmus frissítés, és olyan közleményt adott ki, amely nagyban hasonlított a május elejire, amikor is később elismerte, hogy az alapalgoritmusa frissült.

A SEO társadalomban sok találgatás kapott lábra, a Moz.com szakértője a HTTPS szignál erősödését látta a történtek mögött, de ezt Gary Illyés cáfolta. Szintén cáfolták a Panda és Pingvin algoritmus frissítéseket is.

Az algoritmusfigyelők aktivitását az is növelte, hogy a Wikipédia a héten állt át HTTPS url-ekre, ami nagyon sok találati listán okozott módosulást.

Google Minőségi Algoritmus

A helyezésváltozások azonban egyértelműek voltak, és a jelek a Minőségi algoritmus módosítására utaltak (ezt először Fantom algoritmusnak nevezték). Ezt a verziót erősítette Glenn Gabe veterán SEO szakértő is, aki több, a május eleji Minőségi Algoritmus idején büntetett oldal esetében tapasztalt helyreállást.

hirdetés

Szerencsére ezúttal van saját példánk is. Egy hazai weboldal, május elején tapasztalt drasztikus helyezés visszaesést. A TOP10 találatból esett vissza a 40. hely környékére. Nagyjából egy hónapos munka után sikerült elérnünk, hogy a múlt hét végén az oldal visszaszerezte korábbi helyezéseit, és visszatért a TOP10-be. Mivel az oldalt egyértelműen a minőségi algoritmusfrissítés érintette hátrányosan, a helyreállás pedig most következett be, szinte biztosak lehetünk a külföldi tapasztalatokkal együtt, hogy ismét a Minőségi Algoritmusán módosított a Google. A későbbiekben részletes esettanulmányban ismertetjük majd a helyreállást.

Jön a Panda!

A Google ennek az ügynek a kapcsán is megerősítette egyébként, hogy heteken belül várható a Panda algoritmus frissítése is. Gary Illyés június elején 2-4 hétre tette a várható frissítés időpontját. A hónap közepén John Mueller „néhány héten belül”-re ígérte a frissítést, így várhatóan erre sem kell már sokat várni.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

5 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • Üdv! – Kis infó én mit tapasztaltam!

  Az általam figyelt oldalakon június 10-én voltak nagy változások. Helyezés zuhanás volt tapasztalható látogatószám növekedés mellett! Van olyan oldal amelyeknél a főbb kulcsszavak eltűntek, de +400%-os forgalomnövekedés tapasztalható azóta. Ezek inkább magazin jellegű hírportálok, nem kulcsszavakra kiélezett céges oldalak. Ahol a kulcsszavak voltak beállítva ott a helyezésmozgás után visszaálltak a kulcsszavak.

  Én is úgy tapasztalom, hogy nincs köze Pingvinhez az összegzett adatok alapján. Panda algoritmust meg azért zárnám ki mivel több Panda büntetett oldalra van rálátásom és még mindig nincs helyreállás, pedig már több mint fél éve javítva vannak a hibák.

  A nálam lévő adatokból az derül ki, hogy valamilyen fél évvel ezelőtti állapotra állt vissza a Google. Több oldal esetében tapasztaltam azt az érdekes viselkedést, hogy fél éve lett a weboldal szerkezet javítva, módosítva. A módosítás után halott linkek 301-el mentek a céloldalra. Fél éve már véglegesítette, cserélte a Google a link struktúrát az új URL címekre és azóta stabilan meg is tartotta. 10-én láss csodát újra a több mint fél évvel ezelőtti URL címeken jön be az oldal a találati listában. Hiába próbálunk bármit tenni nem akarja azóta se az aktuális URL-ekre visszafrissíteni a találati listán megjelenő URL címeinket.

  Ezekből az adatokból látszódik, hogy valami rangsorolási tényezőt visszaállítottak egy kb fél évvel ezelőtti állapotra. Lehet ez minőségi algoritmus mert ez megmagyarázná a +400%-os látogató forgalmat, vagy csak egy olyan tényezőt kellett visszább állítani amelynek az adataira szükség lesz a Panda futásához.

  Majd kiderül mi is volt ez, de az biztos, hogy nem sok logika van benne miért is kellett visszapakolni a rég megszűnt URL címeket a találati listába amelyek már jó pár hónapja végleges céloldalra vannak irányíva.

  • Köszi az infót.
   Hát ez érdekes, hogy régi url-ek kerültek vissza az indexbe. Ilyenről még nem hallottam.Ez több egymástól eltérő oldalnál is tapasztalható volt?
   Az alapján amit írsz ez másnak tűnik mint a 17/18-i frissítés. Vélhetőn két külön dologról van szó.

   • Több weboldalnál is tapasztalható volt és 10-én jöttek vissza azok az URL-ek amelyek 4-5 hónapja voltak aktuálisak. Azóta nagy a kavalkád a magazin jellegű oldalaknál. Nem a kulcsszóhoz tartozó oldalakat hozza hanem teljesen más aloldalakat. 10-11 -én futott valami ami elindította ezt a káoszt, több oldalnál is ez volt tapasztalható. A 17/18-i frissítés az olyan mintha annak lenne a folytatása ami elindult 10-én.

    Először csak a régi URL-ek tűntek fel ez a 10. körüli frissítés majd a hét közepén a kulcsszavakra teljesen más oldalakat hozott mint előtte, de a helyezés megmaradt (csak céloldalt cserélt) majd most hétvégén látogatószám rekorddöntés volt. Több weboldalnál vettem észre ezt a folyamatot. – Panda oldalak nem álltak helyre így gondolom nem az volt.

    Ahogy az adatokat nézem olyan mintha a Kolibri kavarna és tök más céloldalakat hoz relevánsnak az adott kulcsszóra. Olyan mintha erőltetné, hogy majd Ő kitalálja miről szól a céloldal és ne mi mondjuk meg neki a tartalommal miről is van szó. A frissítések dátumával egybe esik ez a viselkedés ezért gondolom, hogy nem munkálatok miatt tapasztalható ez. – Kíváncsi leszek mi ez az egész!

     • A méréseim alapján nagyon elértek, szét lehetett választani a kimondott hírportál jellegű oldalak mozgásait és a sima céges jellegű, de sok blog bejegyzéssel bíró weboldalakét. Csak épp ezt a “katyvaszt” nem értem az URL-ekkel. A +400%-os forgalom növekedés nagyon tetszik, de az szúrja a szemem, hogy nem a releváns oldalt hozza a kulcsszóra, de ez lehet nem a hírportál algoritmus miatt van hanem a minőségi algoritmus miatt.
      Ha jönne egy helyreállás akkor össze tudnám kapcsolni egy eseménnyel így tudnánk melyik viselkedési mintázat melyik algoritmus jellemzője. – Éreztem én, hogy valami hírportálos dolog lesz 🙂