Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Frissült a Jankate.hu, a Google büntetés vizsgáló!
Keresőoptimalizálás

Frissült a Jankate.hu, a Google büntetés vizsgáló!

Jankate - Google büntetés ellenőrző

Számos új algoritmus-frissítés került be ingyenes eszközünkbe, és egy kis fejlesztés is megvalósult.

Tavaly márciusban indítottuk útnak a Jankate.hu oldalt, amely egy ingyenes Google büntetés ellenőrző alkalmazás.
A Jankate a Google Analytics adatok organikus forgalmi adatai alapján számolja ki, hogy a vizsgált oldal kaphatott e Google büntetést, illetve hogy az egyes ismert vagy feltételezett Google algoritmusfrissítések hogyan hatottak az oldalra.

Egy kis fejlesztés

Mivel az oldal már lassan két éves lett, ezért szükségessé vált egy dátumválasztó beiktatása. Ennek segítségével megadhatjuk a vizsgálni kívánt időszakot és így jobban átláthatóak az adataink, és az adatok elemzése és értékelése is – reményeink szerint könnyebbé válik.

Bővült az adatbázis is

A tavalyi, 2014-es évben, összes 16 dátum került be az adatbázisba, amely időpontokban a Google algoritmusmódosítások miatt büntetést kaphatott az oldal. Most az idei, azaz 2015-ös év adatbázisát bővítettük ki. A mostani bővítéssel 12 bejelentett, vagy feltételezett algoritmusfrissítés található meg adatbázisunkban.

Bekerült – komoly hiányosságunkat pótolva – a mobil algoritmus, és számtalan a Minőségi, vagy Fantom algoritmushoz köthető időpont is.

A frissítések kiválogatásakor arra törekedtünk, hogy elsősorban olyan dátumok kerüljenek bele a nyilvános adatbázisba, amelyek megfelelnek az alábbi feltételeknek:

hirdetés
  • több független forrás is megerősítette őket
  • lehetőség szerint mi is észleltük azokat saját, vagy ügyfeleink weboldalán, vagy olvasóink e-mailjeinek köszönhetően, tehát bizonyítható, hogy a magyar találati listára is hatással volt
  • lehetőség szerint tömeges hatásról van szó, azaz nem csak szórványos, hanem tucatszámra legyen bizonyíték a forgalomcsökkenésre, büntetésre
  • lehetőség szerint ne csak szóbeli beszámoló, hanem például képernyőkivágat is mutassa az algoritmusmódosítás hatását.
  • konkrét dátumhoz köthető

Ezeknek a relatív szigorú feltételeknek idén 12 algoritmusmódosítás felelt meg. Saját privát adatbázisunkban ennél lényegesen több feltételezett algoritmusmódosítás lelhető fel, de ezeket bizonytalanságuk miatt nem hozzuk nyilvánosságra, csak elemző munkáink során használjuk őket.

Az idén az év végén terveink szerint még 1-2 időponttal bővülhet a nyilvános adatbázis is.

Hogyan használható a Google büntetés azonosító?

A Jankate az organikus forgalom változását elemzi, és ez alapján jelzi, hogy az adott algoritmusmódosítás miként hatott a weboldalra. Ez a módszer jellemzően a nagyjából statikus oldalaknál használható jól. Ahol alacsony és hektikus az organikus forgalom, ott kevésbé pontos az eszköz, noha igyekeztünk számos zavaró tényezőt kiküszöbölni az elemzés során (hétvégék, szezonalitás, egyéb statisztikai módszerek).

Jankate táblázat

Sokszor a weboldaltulajdonosok számára még egy jelentős 10%-os forgalomesést okozó Google büntetés is nehezen észrevehető. A Jankate is elsősorban az erőteljesebb büntetések azonosításában erős, a kisebb büntetéseket kisebb pontossággal azonosítja. Ezek kiszűrésében csak a manuális büntetés elemzés jelenthet segítséget.

Kisebb hatások adódnak össze

Az idei év egyértelmű tendenciája, hogy jellemzően nincs egyértelmű, nagy büntetés, amely egyik-napról a másikra látványosan megfelezi az organikus forgalmat. Ezek azonosítása könnyű feladat volt. Az idei évben kevés a bejelentett algoritmus frissítés, és azok is időben elnyúlnak. Sokkal jellemzőbbek a lassan lefutó, vagy ismétlődő, kisebb hatású frissítések, amelyek azonosítása is lényegesen nehezebb feladat.

Bár a Jankate.hu reményeink szerint segítséget jelenthet a weboldaltulajdonosoknak, ha valaki szeretné manuálisan is ellenőriztetni oldala organikus forgalmát, megkereshet minket is.

Várjuk a ti javaslataitokat is, hogyan tehetjük a Jankate.hu oldalt jobbá!

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.