Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Google: a 404-es hibák zöme nem a webmester hibája
Keresőoptimalizálás

Google: a 404-es hibák zöme nem a webmester hibája

A 404-es oldalak és hibák igen sok weboldaltulajdonost idegesítenek, mert attól félnek, hogy ez ronthatja az oldaluk helyezését.

Nos, erről szó sincs, sőt John Mueller a Google szóvivője éppen arról beszél, hogy ezek a hibák gyakran nem is a weboldaltulajdonos miatt keletkeznek.

Egy SEO mítosz

Először is érdemes tisztázni, hogy önmagában a sok 404-es oldal nem okoz semmilyen büntetést, hátrasorolást és a Google nem tekinti a rossz oldalminőség jegyének. A Google ezt már számos alkalommal kinyilvánította, amiről mi is beszámoltunk.

Sőt, véleményük szerint a 404-es oldalak a weboldalak velejárói.

Az tehát csak egy hamis SEO mítosz, hogy a sok 404-es oldal ártalmas lenne a weboldal számára.

Egy dologban van igazság

Egy olyan eset van, amikor mégis érdemes a 404-es hibákkal foglalkozni. Ez pedig az, amikor a belső link struktúránkból fakad a 404-es oldalak létrejötte. Magyarán szólva olyan oldalakra mutatnak belső linkek, amelyek már nem léteznek. erre ugyanis a felhasználók is kattinthatnak, és ez rossz felhasználói élményt eredményez, amely áttételesen ronthatja oldalunk helyezését is.

hirdetés

Nem az oldaltulaj hibája

John Mueller most arról beszélt egy Twitter üzenetben, hogy a 404-es hibák legtöbbje, nem is az oldal hibájából fakad.

De akkor mégis hogy keletkezhetnek ilyen 404-es hibák, amelyet a Google eszköze a Search Console is észrevesz?

Nos, például, ha egy weboldalt feltörnek igen gyakori, hogy a feltört oldal meg is linkelik (gyakran más feltört weboldalakról). Ha sikerült a feltörést megszüntetni, ezek az automatikusan generált, de már törölt oldalak 404-es hibaként bukkanhatnak fel a Search Consoleban. Ezek miatt már nem kell aggódni.

Megjelenhetnek úgy is 404-es hibák az oldalon, ha valaki meglinkeli weboldalunkat, de tévesen.  A link egy elütést tartalmazhat, és emiatt olyan oldalra mutat, ami a valóságban nem létezik. Ezekre már érdemes odafigyelni, mert a link javításával értékes linkhez juthatunk, míg hibás linkként nem erősíti weboldalunkat.

Igen gyakran keletkezik 404-es hiba akkor is, amikor az oldalnál átirányítást használnak. Ha nem pontos az átirányítás az könnyen mutathat nem létező oldalra. Ezt is érdemes javítani, mert zavarhatja a felhasználót, és a linkerő is elveszhet így.

A 404-es hibákra, mint lehetőségre tekintsünk

Fontos tehát, hogy lássuk a 404-es hibákat nem érdemes elrejteni. Segíthetnek az oldal hibáinak javításán, jelezhetik egy esetleges feltörés veszélyét, és plusz linkerőhöz juthatunk általa, sőt még a felhasználói élmény is javítható velük.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.