Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Google: a sávszélesség nem befolyásolja a rangsorolást
Keresőoptimalizálás

Google: a sávszélesség nem befolyásolja a rangsorolást

Google oldalsebesség

A Google rangsorolásban egyik legjártasabb mérnöke szerint a sávszélesség nem befolyásolja a rangsorolást.

Nem számít a sávszélesség

Paul Haahr a Google egyik mérnöke, aki már egy évtizede dolgozik a Google-nál és a cégnél a rangsorolás területén dolgozik, Twitteren osztotta meg a fenti információkat.

Haahr elmondta, hogy míg a mobilbarát weboldal és az oldalsebesség közismert rangsorolási tényezők, addig a sávszélességről a Google nem mondta, hogy rangsorolási tényező lenne.

hirdetés

Rangsorolási tényező

A Google az elmúlt időszakban mindent megtett, hogy felgyorsítsa a weboldalakat, különösen a mobil felhasználók számára.

Ennek a törekvésnek a jegyében született meg az AMP, azaz a Google Accelerated Mobile Pages, amiről már sokszor írtunk.

Azt pedig, hogy az oldalsebesség rangsorolási tényező, már 2010. április 9-e óta tudjuk. A Google ekkor hozta nyilvánosságra hivatalos webmesteri oldalán, hogy az oldalsebesség rangsorolási tényezőnek számít.

Mégse olyan fontos az oldalsebesség

Az, hogy ez milyen súlyú tényező mindazonáltal erősen vitatott. A napokban éppen Gary Illyés nyilatkozta azt, hogy nem érdemes túl sokat aggódni az oldalsebesség miatt. Pontosabban úgy fogalmazott, hogy:

„Nem aggódnék miatta túl sokat. Tedd olyan gyorssá, ahogy ésszerűen lehet”

Az elmúlt évben az oldalsebesség SEO körökben kiemelt figyelmet kapott és sok webmester mindent megtesz, hogy a Google Page Speed eszközén a lehető legmagasabb pontszámot érje el. Ez azonban a rangsorolásra gyakorlatilag nem hat ki. Egy bizonyos szint után ugyanis nem figyelhető meg előrelépés, az oldalsebesség javítása inkább az extrém lassú oldalaknál hozhat rangsorolási előnyt.

Ugyanakkor az oldalsebességgel mégis érdemes törődni, mivel a felhasználói élményt alapvetően meghatározza, és ez pedig áttételesen az oldal rangsorolására is erősen kihathat.

Összefoglalva, foglalkozzunk az oldalunk sebességével, tegyük azt minél gyorsabbá, de ne aggódjunk feleslegesen a pontszámok miatt. Az oldal legyen gyors a felhasználóknak, ne pedig a keresőnek.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.