Kezdőlap » Google » Google: a visszaesők komolyabb büntetésre számíthatnak
Google

Google: a visszaesők komolyabb büntetésre számíthatnak

Google manuális büntetések száma

A Google hivatalos blogján arra figyelmezteti a webmestereket, hogy aki ismétlődő jelleggel nem tartja be a webmester irányelveket, komolyabb büntetésre számíthat.

A Google hivatalos blogján egy rövid – némileg meglepő – bejegyzés került napvilágra a mai napon. A bejegyzés azért is meglepő, mert utoljára idén márciusban az előszobaablakok kapcsán került ki bejegyzés webspam témában. A Google tehát viszonylag ritkán ír hivatalos blogjában erről a témáról.

A bejegyzés arról indul, hogy a Google azért, hogy megőrizze a találati lista minőségét, manuális és automatikus büntetéseket oszt ki, azoknál a weboldalaknál, akik megszegik a minőségi irányelvben leírtakat. A manuális büntetésről és okairól a Google a Webmester Eszközökben értesíti az oldaltulajdonosokat, és ha a javítás sikeres, akkor a büntetést törlik.

A Google azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy egyes weboldalak ismételt jelleggel megsértik az irányelveket, miután sikeresen felszámoltak egy manuális büntetést. A Google egy példával is él. Vannak olyan oldaltulajdonosok, akik büntetést kapnak természetellenes linkek miatt. Ezeket a linkeket nofollow-ra alakítják, így kikerülnek a büntetés alól, majd ezt követően ismét dofollowá alakítják a linkeket.

Az ilyen ismételt szabálysértés, a jövőben büntetés eltávolítást lényegesen megnehezíti. Különösen, ha a szabályszegés spammelési célokból történik, akkor a Google további lépéseket is tehet a weboldal ellen.

Végül a bejegyzés végén a Google Webspam csapata arra hívja fel a figyelmet, hogy ne éljünk ilyen módszerekkel, és hogy a jövőben is mindent megtesznek, hogy a felhasználóikat megvédjék az ilyen technikáktól.

hirdetés

Eddig a Google hivatalos közleménye. A lényeg, hogy aki ismételten megsérti az irányelveket, az másodjára komolyabb büntetéssel szembesülhet és a helyreállás is nehezebbé válik. Fontos hangsúlyozni, hogy mindez a manuális büntetésekre vonatkozik.

Bár idehaza ez a büntetéstípus kevésbé ismert, jó tudni, hogy világszerte a Google havonta több, mint 400 ezer (!) manuális büntetésről szóló értesítést küld ki a Webmester Eszközökben és egyes hónapokban ennek száma a 600 ezret is meghaladja. Idehaza ez a büntetéstípus igen ritka, de nem példa nélküli. Érdemes tehát óvatosan bánni az irányelvek megsértésével.

Google manuális büntetések száma

Tapasztalataink szerint az algoritmikus büntetések esetén is komoly nehézségekkel kell szembenézni a helyreállás során, és vannak olyan hibák és büntetések, amikor egyszerűbb és gyorsabb új oldallal, tiszta lappal indulni.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.