Kezdőlap » Google » Google Authorship (Szerzőség): itt a vég!
Google

Google Authorship (Szerzőség): itt a vég!

Google plus helyezés

A Google hivatalosan bejelentette, hogy véget vet a Google Authorship programjának. Az ilyen adatokat a jövőben nem dolgozza fel.

A bejelentést John Mueller, Google alkalmazott jelentette be személyes Google Plus oldalán egy hosszú bejegyzésben.
John elmondta, hogy a várakozásaikkal ellentétben a Szerzőség nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem bizonyult olyan hasznosnak a felhasználók számára, mint ahogyan azt gondolták, éppen ezért úgy döntöttek, hogy a találati listából eltávolítják a szerzőségi adatokat.

Mueller azt is elmondta, hogy a tesztjeik alapján a szerzőség eltávolítása nem befolyásolja a weboldalak forgalmát és nem növeli meg a hirdetésekre történő kattintások számát. A módosítás célja a felhasználói élmény javítása volt. (Ezt vagy elhisszük neki vagy nem).

A publisher adatokat nem érinti

Az ismerősök Google Plus bejegyzései ettől függetlenül továbbra is megjelennek a találati listán, ezt nem érintette a módosítás, és a pubisher adatokat (rel=publisher) továbra is feldolgozza a Google.

A kérdésekre válaszolva John Mueller elmondta, hogy a Google a színfalak mögött sem dolgozza fel az Authorship adatokat, ugyanúgy kezeli azokat, mint bármely más sturkturált adatot. A jelenléte azonban nem jelent problémát. Másik kérdésre ismét megerősítette, hogy nem dolgozza fel a szerzőségi adatokat a Google, ez tehát nem csak a megjelenítést érinti, hanem az adatok feldolgozását is.

Vége az Authorshipnek

A bejelentésből és a kérdésre adott válaszokból egyértelműen kiderül, hogy az Authorshipnek valóban vége. Hogy a Google más módszert keres-e a személyek beazonosítására arra vonatkozóan vannak jelek, és úgy tűnik számukra ehhez már nincs szükség a szerzőségi adatokra. Bár John Mueller azt monda a rel=author-t nem kell eltávolítani, és a link mégiscsak link, úgy tűnik ennek az egyébként hasznos újításnak valóban vége.

hirdetés

Az Authorship tehát három esztendőt élt, kár érte, mert hasznos fejlesztésnek tűnt, kimúlásához talán az is hozzájárult, hogy a mobileszközök elterjedésével a Googlenak nagyon meg kell fontolnia, hogyan használja ki a szűkös képernyőfelületet, de más szempontok is szerepet játszhattak.

Talán a későbbiekben majd visszatér a Szerzőség és annak értékelése, mégha más formában is. A szerzőség a Google hivatalos nyilatkozatai szerint nem volt rangsorolási tényező, így a weboldalak helyezését sem érinteti a mostani bejelentés.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

1 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Kár az authorshipért, hasznos funkció volt. Személyessé tette a találatokat. Nagyon fogom sajnálni, hogy most már nincs. :(((