Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Google: az oldalstruktúra is számít a rangsorolásban!
Keresőoptimalizálás

Google: az oldalstruktúra is számít a rangsorolásban!

SEO 2016

A Google szóvivője arról beszélt, hogy a Panda-algoritmus figyeli az oldalstruktúrát is és ez is beleszámít az oldalminőségbe.

Keresőoptimalizálási szempontból az egyik legizgalmasabb téma a Google Panda algoritmusa, ugyanis ez az, ami minőség alapján „rangsorolja” az oldalakat. Magyarán szólva ez mondja meg, hogy egy oldal milyen értéket képvisel a Google szemében.

Éppen ezért mindig érdekes, ha új dolog derül ki róla, ráadásul a mostani bejelentés igen komoly jelentőségű.

John Mueller, a Google szóvivője a szokásos webmestereknek szóló videóbeszélgetésén beszélt a Panda algoritmusról.

Feltettek neki egy kérdést, ami így hangzott:

„A Google Panda algoritmusa figyelembe veszi az oldal struktúráját, amikor értékeli a weboldalt (Panda-pontok), vagy a kategóriák rendbe tétele nem számít semmit?”

hirdetés

John Mueller az alábbi választ adta a feltett kérdésre:

„Az ilyen esetben, ha az oldal egészénél olyan problémákat látunk, amelyekről azt gondoljuk, hogy alapvetően kihatnak az oldal minőségére, akkor ez olyan dolog, amit figyelembe vehetünk a Panda esetén.

Tehát, ha a kategóriaoldalaid kifejezetten rosszak, és ezen tudnál javítani, akkor ez olyan terület, amin én dolgoznék”

A szokásos John Mueller-es választ kaptuk tehát, de a lényegi információ az, hogy a Google igenis figyeli az oldal struktúráját is, és ha azt látja, hogy az alapvetően meghatározza és rontja az oldal minőségét, akkor az negatív szignál a Panda algoritmus esetén, és így károsan hathat ki az oldal rangsorolására is.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a belső linkelés milyen fontos, de eddig a Google direktben nem mondta ki, hogy mag az oldalstruktúra is lehet negatív hatású, vagy éppen ellenkezőleg a jó oldalstruktúra szükséges a jó helyezésekhez.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy átlagos oldalstruktúra gondot jelentene, de egy nagyon rosszul felépített oldalnál jelentkezhetnek negatívumok.

Mint keresőoptimalizáló nagyon fontosnak tartom a jól felépített oldalstruktúrát és hierarchiát, hiszen ez biztosítja a belső oldalak megfelelő linkerejét, azt hogy-egy-egy aloldal ne vesszen el túl mélyen az oldalon, de az mindenképpen újdonság, hogy mindez befolyásolja egy weboldal minőségét is, hiszen ez független azoktól az elemektől, amelyek miatt eddig fontos volt az oldalstruktúra.

A mai napon tehát egy újabb olyan tényezővel gyarapodtunk, amely a Google által is megerősítetten kihat egy oldal minőségére és rangsorolására.

Érdemes tehát ezzel a szemmel is újraelemezni weboldalunkat, vajon jól felépített logikus weboldalt alkottunk-e?

Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.