Kezdőlap » Google » A Google az Uber ellen fordul!
Google

A Google az Uber ellen fordul!

uber

A Bloomberg hamarosan az Uber komoly konkurenciája lehet. Elindult a marakodás az óriási piacért.

A vezető üzleti magazin szerint a Google „nagy valószínűség szerint” hamarosan belép az utas-szállító üzletágba. Az új alkalmazás a tervek szerint a Google vezető nélküli autó projektjéhez kapcsolódik majd.

A Google korábban az Uber egyik legnagyobb befektetője volt, és David Drummond révén jelen van az Uber igazgatói tanácsában is.
A Bloomber szerint Drummond nem rég értesítette az Ubert, hogy a google hamarosan saját alkalmazással jelenik meg a piacon és ezzel vetélytársa lesz az Ubernek.

Az Uber nem kívánta kommentálni az értesülést, a Google csak egy rövid üzenetben reagált a hírre.

A Google korábban 2013. augusztusában 258 millió dollárt fektetett az Uberbe, de a piac távlatai óriásiak. Legutóbb a piaci elemzők az Ubert 40 milliárd dollárra értékelték.

Az Uber vezérigazgatója tavaly egy konferencián már utalt rá, hogy a jövőben az Uber elindul a vezető nélküli autók irányába. Travis Kalanick szerint: ”az Uber viszonylag drága, mert az autó költségei mellett a sofőrt is fizetni kell. Az Uber olcsóbb lehetne, ha nem lenne sofőr.”

hirdetés

A Gartner Research tavalyi felmérése szerint az amerikai autótulajdonosok negyede hajlandó lenne lemondani az autójáról, ha bárhol rendelkezésére állna egy vezető nélküli autó. Az Uber jelenleg is több egyetemmel és kutatóintézettel dolgozik a vezető nélküli autón, akárcsak a Google. Az Uber számára mégis komoly gondot okozna, ha kiesne a Google, mint partner. A piaci vélemények szerint bár a Mercedes, a Tesla, és a Toyota is dolgozik a vezető nélküli autókon, egyelőre a Google van legelőrébb a fejleszésekben.

A Google bejelentése szerint 2-5 év múlva már tömegesen megjelenhetnek a piacon a keresőóriás vezetőnélküli autói.

A hír az Uber számára nagyon kellemetlen. A Google nem az első vetélytársa, ám kétség sem férhet hozzá, hogy az eddigi legkomolyabb. Ráadásul az Uber a Google Maps adatait használja alkalmazásában, ami méginkább pikánsá teszi a történetet. Amennyiben az Uber elveszíti a térképi adatokat, akkor bár vannak alternatívák, így az Apple Maps, ám ezek egyelőre közelsem olyan fejlettek, mint a Google térképei.

 

 

Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.