Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » A Google beszélt a manuális büntetésekről
Keresőoptimalizálás

A Google beszélt a manuális büntetésekről

google feltört weboldal algoritmus

Az egyik legnevesebb keresőmarketing konferencián, az SMX-en Juan Felipe Rincon a Google manuális büntetések csapatának tagja beszélt a Google büntetéseiről.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük az elhangzott legfontosabb információkat.

Aloldal vagy weboldal szintű büntetések

Rincon elmondta, hogy a manuális büntetések lehetnek aloldal és weboldal szintűek. Értelemszerűen az oldal egészét érintő büntetéseknek sokkal súlyosabb hatása van, éppen ezért a Google sokkal óvatosabban bánik vele. A büntetés járhat a helyezések romlásával és szélsőséges esetben az indexből történő törléssel is. Mindkét büntetéstípus érintheti a weboldal egészét, vagy csak az aloldalakat.

Nem látják a hatást

Nagyon érdekes az is, hogy Rincon szerint, amikor manuális büntetést osztanak ki egy weboldalra ők nem látják azt, hogy milyen mértékben rontja a weboldal helyezését egy meghatározott kulcsszóra. Ezt csak a Google másik osztálya a Rangsorolási csapat tudja, és ez a fajta megosztottság szándékos a Google részéről. Az azonban egyértelmű, hogy a manuális büntetés hatással lesz a büntetett oldalra.

A csapat

Arra a kérdésre, hogy ki, vagy mi generálja a manuális büntetéseket, Rincon azt válaszolta, hogy van egy jelentős létszámú csapatuk, amelyik ellenőrzi a Webspamet, a hirdetési forgalmat, a Google közösségi platformjait, így találnak rá az oldalakra. Azt nem árulhatja viszont el, hogy ez a csapat hány fős.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet ennek a csapatnak Rincon azt válaszolta, hogy elsősorban az adatbányászatban, a mintázatok felismerésében kell jónak lenni, de kell hozzá intelligencia is.

hirdetés

Csak a felhasználó számít

Rincon azt is elmondta, ők nem foglalkoznak azzal, hogy egy weboldaltulajdonos, vajon a rossz SEO tevékenység, vagy éppen egy külső ügynökség rossz munkája miatt kap-e büntetést. Őket csak az érdekli, amit a felhasználó lát, és ha az Spam, akkor jöhet a büntetés.

Havi 35 ezer feljelentés

Elmondása szerint havonta 35 ezer spam weboldalról kapnak jelentést és ezek 65 százalékánál lépéseket is tesznek az ügyben. Végül ezek 85%-át valóban spamnek is minősítik. Az viszont világos számukra, hogy az ő spam fogalmuk különbözik attól, amit a felhasználó spamnek gondol, és emiatt a különbség miatt kell ellenőrizni a jelentéseket.

Rincon azt is elmondta, hogy gyakori, hogy valaki négy vagy öt alkalommal is beküldi felülvizsgálati kérelmét. Aki így tesz az általában nem érti meg, hogy miért kapta a büntetést. Ilyenkor az oldaltulajdonosnak segítenek megérteni, hogy miért kapta a büntetést.

Dan Sullivan azt is megkérdezte, hogy vajon egy büntetés mindvégig kapcsolódik egy domainhez. Rincon a kérdést kissé megkerülve azt válaszolta, hogy ha valaki domaint vásárolt, regisztrálja azt a webmester eszközökbe, és ellenőrizze ott a büntetést.

Rincon azt is elmondta, hogy a munkatársaik kiválasztásában nagyon szigorúak. Érteni kell a kódoláshoz, az adatbányászathoz és egy nagyon precíz kiképzést is kapnak. A munkatársai között vannak volt keresőoptimalizálók is.

Rincon végül azt is elmondta, hogy ha egy weboldalnak több aloldala is büntetést kapott, akkor az az egész weboldal teljesítményére is negatívan hat ki. Minél közelebb van egy büntetett aloldal a főoldalhoz, annál jobban aggódhat az oldaltulajdonos.

Jó feljelentők

A beszélgetés során elhangzott még néhány érdekesség. Így például a Google csapata szerint, vannak „jó feljelentők”, azok akik rendszeresen tesznek bejelentéseket, és a bejelentések valósnak bizonyulnak. Ezekre az emberekre külön odafigyelnek, mert megbízhatóak a jelentéseik.

Hazai helyzet

Bár a havi 35 ezer bejelentés nagyon magas számnak tűnhet, ettől nem kell megíjedni. Idehaz a manuális büntetések bár léteznek, de igen ritkán fordul elő. A manuális büntetésről bárki értesülhet, ha weboldalát regisztrálja a Search Console-ba. Ott a keresési forgalom/ kézi műveletek menüpont alatt ellenőrizheti van-e manuális büntetés weboldalán.

Idehaza inkább az algoritmus-büntetések okoznak gondot. Ezek feltárásában ingyenes online büntetés elemző oldalunk a Jankate segíthet.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

2 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Kamu. Semmilyen mintázat nem kell, semmilyen intelligencia nincs az elbírálásban. Egy hibás aloldal miatt lazán ráteszik az oldalra az egész oldalt érintő büntetést, és az 5. felülbírálati kérelem után is sablon levelet küldenek vissza. Semmilyen segítséget nem adnak, ellenben az itt leírtakkal. John Mueller-nél kell hangouton puhatolózni, ha valaki ilyen bajba kerül. Nekünk ez működött. 😉