Kezdőlap » Linképítés » Google: büntetés jár a widget linkekért
Linképítés

Google: büntetés jár a widget linkekért

Google büntetés

Másodjára figyelmeztetett a Google, hogy a widget linkekért büntetés jár és ez sérti a webmester irányelveket.

A tegnapi napon a Google közleményt adott ki, amelyben arra hívta fel a webmesterek figyelmét, hogy ne próbáljanak meg widget linkeket alkalmazni linképítési stratégiájukban.

Hogy mi az a widget link? Nos ezek olyan elemek a weboldalon, amelyek például az aktuális időjárást, vagy éppen a weboldal látogatóinak számát mutatja meg. A widgeteket a webmesterek ingyen elhelyezhetik weboldalukon, de a fejlesztő, vagy az adatszolgáltató honlapjára link mutat vissza. Magyarországon a legismertebb ilyen widget link talán az időkép időjárási widgetjei.

A Google közleményében hangsúlyozza, hogy: „szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet, hogy a kulcsszavas, gyenge minőségű, vagy rejtett widget linkek, amelyek számos oldalon megjelennek” sértik a Google irányelveit.

Nem ez az első figyelmeztetés. 2015 februárjában a Google módosította az irányelveit és ez a szakasz akkor került bele. A mostani figyelmeztetés a második. Ezek után szoktak megérkezni a manuális büntetések, amelyekről a Search Consoleban a webmesterek figyelmeztetést kapnak (de az sem zárható ki, hogy algoritmikus büntetés érkezik, amelyről nincs értesítés).

A  közleményben a Google kitért arra, hogy noha a webmesterek azért helyezik el ezeket a widgeteke, hogy javítsák a felhasználói élményt, azonban néhány ilyen widget készítője kulcsszavas linket helyez el bennük, amelyre a weboldal tulajdonosának nincs ráhatása.

hirdetés

A Google néhány példát is mutat, hogy mely beépülők sértik a Google irányelveit.

awesomewidgetwinwin-1473337155 nevergonnaletyoudownnevergonnagiveyoucatvideos-1473337155 somanyvisitorssuchwow-1473337155

A Google azt javasolja, hogy az ilyen widget-linkeket a weboldal tulajdonosok lássák el nofollow címkével, vagy a linket töröljék. Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak az az oldal kaphat büntetést, amelyre a link mutat, hanem azok is, amelyek ilyen linkeket jelenítenek meg weboldalukon.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen közleményeket követő 1-2 héten belül a Google elkezdi kiadni a büntetéseket. Ha ezek manuális büntetések lesznek, akkor az eddigi tapasztalatok alapján ez a magyar oldalakat minimálisan érinti csak. Erre utal az is, hogy a közlemény felhívja a figyelmet, hogy a linkek eltávolítása után lehetőség van felülvizsgálati kérelem benyújtására a Search Console-ban. Ha algoritmikus lesz a büntetés, amire kisebb az esély, akkor annak komoly hatása lehet idehaza is.

Egyes feltételezések szerint ez a figyelmeztetés azért került kiadásra, mert a Pingvin algoritmus új verziója képes lesz automatikusan szűrni és büntetni az ilyen típusú linkeket és ez egy utolsó figyelmeztetés a Pingvin algoritmus aktiválása előtt.

Ha ez a feltételezés igaz, akkor valóban a küszöbön toporoghat a Pingvin algoritmus.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.