Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Google: csak az oldaltulaj láthatja a Google-büntetést
Keresőoptimalizálás

Google: csak az oldaltulaj láthatja a Google-büntetést

Google büntetés

A Google szóvivője leszögezte, hogy csak az oldal tulajdonosa értesülhet arról, hogy egy weboldalnak a Google büntetést adott.

A Google Hivatalos Fórumán tettek közzé egy bejegyzését. Az oldaltulajdonos arra panaszkodott, hogy egyetlen éjszaka alatt helyezéseik drámaian visszaestek. A visszaesés november 25-e körül történt, és a kulcsszavaik 70 helyezést zuhantak átlagosan.

Nem ritka az ilyen történet, ami miatt érdekes ez, az az, hogy a fórumon John Mueller a Google szóvivője is hozzászólt.

visszaeses

A bejegyzés megjelenését követően több észrevétel is érkezett, az egyik egy cég Google büntetés ellenőrzőjét ajánlotta.

Erre reagált John Mueller, aki azt mondta, hogy a „Büntetés ellenőrző” eszközöknek nincs köze a Google-hoz. A Google nem ad ki ilyen információt. Ha egy oldalt büntetés kapott a Google részéről, azt csak a Search Console-ban láthatja a tulajdonos.

hirdetés

John Mueller itt egyértelműen a manuális büntetésekről beszél, hiszen kizárólag ezekről értesít a Google a Search Console-n keresztül. Magyarországon ez igen ritka, és a büntetések közül is inkább csak a Rich Snippet büntetések fordulnak elő gyakrabban, amelyek a helyezést nem érintik, csak a struktúrált adatok megjelenítését a találati listán.

A helyezészuhanások mögött idehaza, és egyébként külföldön is elsősorban az algoritmikus büntetések állnak  (mint amilyen a Pingvin, vagy Panda büntetés) erről azonban a Google nem ad senkinek értesítést, még az oldaltuladonosoknak sem. A korábbi években, amikor ezek az algoritmusfrissítések egyetlen napon történtek még elég jól azonosíthatóak voltak, azonban napjainkban, amikor már olykor hetek, vagy hónapok alatt, elnyújtva frissülnek az algoritmusok még ez a fajta azonosítás is nagyon nehézkessé és bizonytalanná vált.

A jobb büntetés ellenőrző eszközök, elsősorban a Google Analytics adatokból és az algoritmus frissítések időpontjából kiindulva próbálták meg azonosítani a büntetéseket. Ezek korábban elég megbízhatóak voltak, ma már azonban lényegesen csökkent a hatékonyságuk.

Ma már egy Google büntetés elsősorban a az oldal tartalmi jellemzői és linkprofilja alapján azonosítható, amennyiben hirtelen csökkent a forgalom. Igen gyakori azonban az is, hogy nem egy Google büntetés, hanem egy technikai hiba áll a visszaesés mögött, például egy domainváltás, egy oldalfrissítés, esetleg egy hackertámadás. Ez utóbbiról szintén kapunk egyébként értesítést a Search Console-ban.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.