Kezdőlap » Linképítés » Google: elegendő a jó link a Pingvin ellen?!
Linképítés

Google: elegendő a jó link a Pingvin ellen?!

Google Pingvin 3

Meglepő, de talán annyira nem hihetetlen nyilatkozattal szolgált a Google a Pingvin-algoritmus kapcsán: elegendő jó linkek szerzése a Pingvin ellen.

Nem kell disavow

John Mueller a webmestereknek szóló Hangoutján nyilatkozta azt, hogy a Pingvin-algoritmus ellen elegendő lehet az is, ha valaki jó minőségű linkeket szerez, és nem szükséges a káros linkek eltávolítása, vagy a disavow eszköz használata.

A megállapítás talán annyira nem meglepő, ha belegondolunk abba, hogy a Pingvin alapvetően automatikus algoritmus és bizonyos szempontok együttese alapján dönt. Nyilvánvaló, ha a linkprofilban megnövekszik a jó linkek aránya, ezáltal a gyengébb minőségű linkek aránya csökken bekövetkezhet a gyógyulás. Hogy pontosan milyen arányokról és százalékokról beszélünk, arról nem szól John Mueller, elmondása szerint azért mert nem tudja, és ez ilyen egyszerűen nem is határozható meg.

Fontos, hogy John Mueller azt is elmondja, hogy a fentiek ellenére ő továbbra is azt javasolja, hogy a webmesterek ha tudnak róla távolítsák el a káros linkeket és használják a disavow eszközt. Mint elmondta a disavow eszköz semmilyen szempontból nem jelent káros megítélést, egyszerűen csak egy technikai eszköz a Google kezében, hogy mely linkeket ne vegye figyelembe.

A Pingvin egy kézifék

Mueller szerint, ha valaki az elején nem túl jó linkekkel indul, de a későbbiekben elkezd jó minőségű linkeket szerezni, valódi emberek ajánlásaival, akkor elkezdődhet egy helyreállási folyamat. Mueller szerint ez nem azonnal következik, hanem lépésről-lépesre.

A hír kapcsán igen sok keresőoptimalizálással foglalkozó szakember az aggályait fejezte ki, hogy a webmesterek ez alapján arra gondolnak, majd nem kell eltávolítani a káros linkeket, elegendő, ha újakat és jobbakat szereznek. A legtöbbjük ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ha vannak káros linkek, akkor azt mindenképpen távolítsuk el.

hirdetés

John Muellernek volt korábban egy hasonlata, hogy a Pingvin algoritmus olyan, mint egy horgony a hajón, vagy a behúzott kézifék. Az autó tud haladni, de sokkal lassabban jut előre. Érdemes tehát kiengedni a kéziféket, azaz érdemes továbbra is a káros linkeket eltávolítani.

Idehaza sem egyszerű a helyzet

A Pingvin kapcsán a fenti nyilatkozattól függetlenül sem egyszerű a helyzet. A mostani frissítés után igen sok weboldal állt helyre, amelynek linkprofilja közel sem tökéletes. Sok katalóguslinkekkel rendelkező oldal van továbbra is előkelő helyeken, vagy került fel oda ismét. Nagy kérdés, hogy a jövőben szigorodni fog-e a Pingvin, vagy a Google a hangzatos szólamok ellenére a valóságban tűri a feketekalapos linképítést, mert nincs valós ellenszere ellene.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.