Kezdőlap » Linképítés » Google: finomítottunk a Pingvin-algoritmuson
Linképítés

Google: finomítottunk a Pingvin-algoritmuson

Google Pingvin 4

Egy éve indult útjára a Google folyamatos frissítésű Pingvin algoritmusa. Erről beszélt Gary Illyés.

Egy éve indult útjára a Google link-spamet ellenőrző algoritmusa a Pingvin algoritmus 4.0-ás verziója. A Pingvin algoritmus célja az volt, hogy a spam célú, azaz a helyezéseket manipuláló linkeket kiszűrje. A Pingvin algoritmust igen sok kritika érte ugyanis az csak ritkán és rendszertelenül frissült és emiatt nagyon sok büntetett weboldal évekig nem tudott kikerülni a büntetés alól.

Erre válaszul alkotta meg a Google a Pingvin algoritmus folyamatos verzióját, amelynek a lényege, hogy egyfolytában aktív, nem kell frissíteni, és folyamatosan értékeli újra a linkeket, ahogy azt a Google újratérképezi.

A Google akkor bejelentette, hogy a jövőben nem kíván többet beszélni a Pingvin algoritmusról. Most ez a hallgatás tört meg némileg, hiszen az évforduló kapcsán Gary Illyés a Google szóvivője beszélt a Pingvin algoritmusról.

A Brighton SEO konferenciáján Jeniffer Slegg-nek mondta el, hogy nem lesz Pingvin 5.0, a tavalyi algoritmus után.

„Egy éve indult el a folyamatos futású Pingvin, ha jól emlékszem. Akkor elmondtuk, hogy útjára engedjük, hadd csinálja a dolgát, mivel ez sokkal hatékonyabb, és nem kell frissítésekkel, és ilyen marhaságokkal foglalkoznunk.”

hirdetés

Majd hozzátette:

„Csináltunk egy kis finomhangolást menet közben, hogy biztosak legyünk benne, hogy a helyes dolgokat teszi, de egyébként befejeztük.”

Hogy pontosan mikor történtek ezek a finomhangolások, azt nem lehet tudni. Gary Illyés azt is elmondta, hogy régen kérdezték és régen beszélt a Pingvin algoritmusról és ennek nagyon is örül.

Jennifer Slegg beszámolójában még hozzátette, hogy a beszélgetés alapján úgy tűnik a Google alapvetően elégedett a Pingvin algoritmus jelenlegi működésével és nem tervezi, hogy érdemben módosítson az algoritmuson.

Lehet spammelni!

Mindez azért is érdekes, hiszen tudni lehet, hogy például idehaza is igen jól működnek azok a weboldalak, amelyeknek egyetlen célja más weboldalak linkekkel történő erősítése.

Ezeket az un. PR cikkes oldalaknak nevezett weboldalakat a Google Pingvin büntetése nem érintette, és az általuk linkelt oldalak is szépen teljesítenek a találati listán.

Mindez természetesen a Google irányelveinek a megsértése, de úgy tűnik ez a módszer tartósan működhet, hiszen, ahogy látjuk, a Google egyelőre nem kíván új eszközhöz nyúlni a spam linkek ellen.

Ennek az is lehet az oka, hogy a találati lista minősége még mindig jobb, mintha a Google nem venné figyelembe ezeket a spam linkeket. Aki a linképítésre súlyos pénzeket áldoz, az vélhetően saját weboldalára is költ, ez pedig azt is jelenti, hogy a vásárolt linkekkel operáló oldalak minősége általánosságban magasabb, mint a linkeket nem vásárló oldalaké. ez pedig azt jelenti, hogy ezek a spam linkek is jól használhatóak a rangsorolásra.

Talán.

Mindez persze spekuláció. Természetesen nem tudjuk hogyan gondolkodik erről a Google. az azonban szinte bizonyos. Egyelőre tartósabb tűzszünet ígérkezik a linkvásárlók és a Google között.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

2 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • Kedves Attila!
  A második mondat értelmetlen:
  “A Pingvin algoritmust igen sok kritika érte ugyanis az csak ritkán és rendszertelenül frissült és emiatt nagyon sok _büntette_ weboldal évekig nem tudott kikerülni a büntetés alól.”
  Biztosan büntetett lett volna a jó.
  Amúgy meg micsoda jogrendszer lenne, ha bevezetnék, hogy büntetünk valamiért, találd ki, mit tettél. Szóval erről kötelező lenne direkt értesíteni. De ha nem, legalább tudjuk, hogy A kör című könyvben leírt vízió nem az író fejében született, hanem a G gyakorlatát és terveit emelte át irodalmi formába.
  Üdvözlettel:
  Kristóf

  • Kedves Kristóf!
   Köszönöm, a hibajelzést javítottam.

   Sajnos a Google egy cég, és mi az ő szolgáltatását használjuk. Az, hogy ő itt milyen elvek alapján állítja össze a találati listát ő határozza meg, nem pedig a jogrendszer (amíg az nem ütközik direkt módon).

   Üdv:Attila