Kezdőlap » Google » Google gyarmat leszünk?- Internethasználat Magyarországon
Google

Google gyarmat leszünk?- Internethasználat Magyarországon

internethasználat Magyarországon

A magyarok 73%-a internetezik, ezzel Európában a középmezőnyben vagyunk, de óriásiak a különbségek az országon belül. A Google nélkül megbénulna a magyar netező.

A lakosság döntő része internetezik

A hazai felnőtt lakosság meghatározó része, hetven százaléka legalább hetente egyszer használja az internetet, derül ki az Európai Gazdasági Bizottság felméréséből. Azok aránya, akik háromhavonta legalább egyszer használják a világhálót 73%, azaz azok a magyarok, akik használják a netet rendszeresen élnek is vele. A nemek között sincs jelentős eltérés. Bár a férfiak magasabb arányban interneteznek, de a nők lemaradása csupán néhány százalék. Igaz, ez a különbség már egy évtizede állandó.

A Google verhetetlen

A hazai internet szinte használhatatlan a Google nélkül. A lakosság több mint 96%-a használja a Google keresőjét, míg a többi keresőmotor piaca egy százalék alatt marad. A cég már más területen is verhetetlen. Az internetes böngészők piacán a Google Chrome a piacvezető, és a magyarok 58%-a használja a Google levelezőrendszerét a Gmail-t. Az okostelefonok 75%-án a Google Android operációs rendszere fut, és videónézésre a Google tulajdonában lévő YouTube-ot használják a magyarok. Egyedül a közösségi médiában van hátrányban a keresőcég. Míg a Facebookot az internetezők több mint 85%-a használta, addig a Google közösségi oldalát a Google Plust a netezők kevesebb, mint 20%-a látogatta meg, de a rendszeres használata elhanyagolható. Aligha túlzás azt állítani, hogy a két cégóriás nélkül, az átlagos magyar internethasználó teljesen megbénulna.

Google használat

Az életkor és a végzettség meghatározó

Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy az országon belül igen erőteljesek a különbségek. Míg a képzett fiatalok körében gyakorlatilag száz százalékos az internethasználat, az alacsony végzettséggel rendelkező középkorúaknál, az internethasználat alig haladja meg a 40 százalékot. A legrosszabb a helyzet az idős, 55 év feletti korosztály esetén, de alapvetően itt az iskolázottság dönt. Míg ebben a korosztályban az általános iskolai végzettségűeknek csak 9%-a használja a netet, addig a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 85%-a. internethasználat Magyarországon

Európában a középmezőnyben vagyunk

Európai összehasonlításban Magyarország nagyjából a középmezőny alsó felében helyezkedik el. Az élmezőnyben az északi országok vannak, Izland a listavezető 97%-os internethasználattal, de Norvégia, Finnország és Dánia is kilencven százalék feletti eredménnyel büszkélkedhet. A lista hátulján jellemezően a déli, mediterrán és balkáni államok találhatóak, amelyeket Magyarország is megelőz. A régi uniós tagállamok közül Olaszország, Portugália, vagy Görögország is hazánk mögött található a listán. A Közép-Európai országokat tekintve vegyes a kép. Romániát és Lengyelországot megelőzzük, de Csehország, Szlovákia, és legutóbb Szlovénia már előttünk jár a lakossági internethasználatban.

hirdetés

Felhasznált források:

http://gs.statcounter.com/#social_media-HU-monthly-201307-201407

http://w3.unece.org/pxweb/Dialog/Saveshow.asp?lang=1

https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tin00091.html

Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

1 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.