Kezdőlap » Google » A Google kutatói a tényeken alapuló rangsorolással kísérleteznek
Google

A Google kutatói a tényeken alapuló rangsorolással kísérleteznek

Eric Schmidt

Egyszer talán eljön az az idő, amikor a weboldalakat nem elsősorban linkerejük, hanem a rajtuk található tények alapján rangsorolja a Google. De ez az idő még igen messze van.

A New Scientist számolt be arról, hogy a Google kutatóinak egy csoportja egy új rangsorolási algoritmus elképzelését vetette fel. A „Tény alapú Bizalom”-nak nevezett rangsorolási módszer a weboldalakon lévő tények valódisága alapján rangsorolná a weboldalakat:

„A weboldalak minőségét jelenleg külső szignálok – jellemzően a linkek – alapján ítéljük meg. A felvetésünk az, hogy lehetőség lenne a belső szignálok alapján is értékelni a weboldalak minőségét. Az új algoritmus az oldalon lévő tényszerű adatok pontosságát ellenőrizné. Az a weboldal, ahol kevés a tényszerű tévedés, az jó minőségű oldalnak minősülne.”

A publikáció azt is leírja, milyen módon képzelik a kutatók ennek megvalósítását. A Google Knowledge Graph adatait használnák fel, mint valós adatokat, és más weboldalakon szereplő tényeket ezzel hasonlítanának össze. Ha egy-egy oldalon nincs elegendő tényszerű adat, akkor az egész domain megbízhatóság alapján ítélnék meg az oldal ténybeli pontosságát és így minőségét is.

Aki nem ismerné a Knowledge Graphot: a Google nyilvánosan 2012 óta gyűjti a tényszerű adatok óriási tömegét, és ma már ezen tényszerű adatok megjelennek a találati listán is külön dobozokba.

A szerzők szerint a korai tesztek jól vizsgáztak. Próbaképpen 119 millió weblap adatait gyűjtötték össze 5,6 millió domainről, és összesen 2,4 billió tényszerű adatot összesítettek. Ezen adattömeg alapján megbízhatóan sikerült előrejelezni egy-egy oldal megbízhatóságát.

hirdetés

A szerzők megemlítik, hogy ez a koncepció nem alkalmazható minden weboldal típus esetén, hiszen vannak oldalak, ahol nincsenek tényszerű adatok.
A kutatók szerint ez az új módszer egy új jelzés lehet, amely alapján a weboldalak minősége értékelhető, és más szignálokkal – így a linkekkel – együtt tovább javíthatja a Google keresőalgoritmusát.

Vélemény

Fent igyekeztem a tényszerű adatokat összefoglalni, de a végén hadd írjam le a véleményemet is. Az első, hogy bár a kutatási eredmények imponálóak, ennek megvalósítása azonban még igen messze van a realitásoktól. Gondoljunk csak bele, hogy a mobil-barát weboldal, mint rangsorolási szignál, csak most áprilisban kerül be a rangsorolási algoritmusba, holott a Google kereséseknek ma már 50%-a mobilon zajlik. Nem lehet tehát azt mondani, hogy a Google elkapkodná az új trendek bevitelét az alap algoritmusába.

De említhetném a Google Pingvin algoritmusát, ami képtelen megbirkózni egy olyan látszólag igen egyszerű dologgal, mint a linkspam. Az tehát, hogy valami elméleti, kísérleti szinten működik, az még nagyon távol áll attól, hogy az éles algoritmusban is működjön. És lehet, hogy sohasem fog működni. Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám 10 éven belül ez nem lesz a rangsorolási algoritmus része.

Miért is? Nos, azért mert a Google, például a magyar nyelv esetén még a mai napig igen komoly gondokkal küzd. Még mindig nem tudja pontosan értelmezni a leírt szöveget. Sőt a helyes megfogalmazás az, hogy szövegértésben egy elsős iskolás is megelőzi, a magyar nyelv esetén.
A másik gond, hogy amennyiben a tényszerű adatok köre rangsorolási szempont lesz, akkor arra igen könnyen optimalizálhatóak lesznek a weboldalak. Ha írunk egy cikket nem lesz más feladat, mint megtölteni tényszerű, számszerű adatokkal.

Kérdés, hogy ez valóban így hosszú távon emeli-e a weboldalak minőségét? Vajon egy számszerű adatokkal teletömött cikk, valóban értékesebb-e, mint egy szakmai alapon írt cikk, amiben alig akad a Google által ellenőrizhető adat? A link alapú rangsorolás éppen azért működik, mert külső szignálok alapján értékel. És persze lehet manipulálni, de mégsem olyan könnyű, mint a belső szignálokat. A félelmem tehát az, hogy amennyiben ez élesedik, azonnal manipulálhatóvá válik. Amíg a Google csak tényszerű, számszerű értékelést tud végezni, megítélésem szerint, addig ez nem fog hozzájárulni a találati lista minőségének javulásához.

A harmadik dolog, kicsit elvontabb. Vajon mennyire szeretnék egy olyan világban élni, ahol a Google dönti el, mi a tény, mi a valós, mi a helyes, és csak azoknak a weboldalaknak ad esélyt, hogy a látogatók eljussanak rá, amelyik a Google megítélése szerint a helyes adatokat közli?

A Google befolyása az emberek gondolkodására, így is túl nagy. Nem szeretném, ha ez bővülne. Ha a Google ilyen irányban gondolkodik, ideje, hogy új keresőmotort válasszak és használjak naponta.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

2 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Ez azért érdekes, mert sokszor tapasztalom, hogy sok oldal átvesz egy tévedést, vagy egyenesen butaságot a Wikipédiáról, vagy egy régebbi, elől lévő oldalról, az én oldalamon pedig megírom, hogy valójában mi az igazság (mert van személyes tapasztalatom pl., olyan is volt, hogy megírtam, hogy “bár sok helyen azt írják, mégse így van”), akkor az én oldalam fogja hátrasorolni pusztán azért, mert itt más tények vannak, mint az összes többi oldalon, pedig valójában az a helyes tény?