Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Google: a linkeknek, még sokáig fontos szerepük lesz, de…
Keresőoptimalizálás

Google: a linkeknek, még sokáig fontos szerepük lesz, de…

Matt Cutts Google alkalmazott

Matt Cutts, a Google webmesterekhez szóló osztályvezetője új videójában arról beszélt, mikor jön el az az idő, amikor a Google kevesebb szerepet szán majd a linkeknek a rangsorolásban.

Matt Cutts arról beszélt, hogy bár a linkeknek még sok évük van hátra, a Google dolgozik azon, hogy kevésbé kelljen rájuk támaszkodni a jövőben. Hogy miképpen?

Nos, Matt szerint a Google két területen dolgozik aktívan. Az egyik a nyelv jobb megértése, a másik a szerző rang bevezetése. Matt már korábban is beszélt arról, hogy míg a feketekalapos SEO-sokat igyekeznek megtörni, addig dolgoznak egy olyan algoritmuson is, amelynek célja a ”jó fiúk” támogatása. Algoritmus szinten megtalálni azokat a személyeket, akik szakértői egy-egy szűk területnek. Természetesen ha a Google jobban tudja értelmezni a szöveget, akkor annak megítélése is könnyebb feladat lesz.

Jelenleg az jelenti a nehézséget, hogy a Google hogyan szűrje ki azokat a személyeket, akik egy-egy területnek a szakértői. Ehhez kellene jobban megérteniük a nyelvet és összekapcsolni az írott szöveget egy-egy személlyel. Ha ez sikerül, akkor kevésbé kell majd a linkekre támaszkodniuk.

Ez azonban nem most lesz Matt szavai szerint, és addig a linkek fontossága megmarad a rangsorolási algoritmusban.
Részletek a videóban:

hirdetés
Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

3 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • A linkekkel még nem is lenne baj, mert azokat már elég jól kezelik szerintem. Azonban a több mint 200 tényező ami a rangsort mozgatja, itt ott ráférne már egy jobb áttekintés. Mert elég sok területen előfordul, hogy egy szakmailag jobb oldal is hátrább sorolódik csak mert egy másik oldal domain életkora nagy.

    • Hát szerintem a linkeknél is elég sok gond van. Egyes oldalaknál működnek a katalóguslinkek, máshol nem, elég csak a keresőoptimalizálás szóra elől levők linkprofilját megnézni. Vélhetően ha a Pingvin is eljut oda, ahova a Panda, hogy része lesz a fő algoritmusnak akkor tisztább lesz a helyzet. A maradék 200 faktorrol meg sajnos elég keveset tudunk, de igazada van, hogy ott is lehetnek gondok.

    • Megközelítés kérdése, hogy a 200 most tényleg 200 vagy inkább 400. Ha a rangsorolási tényezőkről beszélünk, akkor a külső hivatkozások kiértékelése nem 1, hanem 50-100 különböző faktor alapján történik. Így már számbelileg is komoly hányadát adja az algoritmusnak az offsite szegmens. De itt a számoknak nincs semmi értelme.
      Önmagában a domain életkorának egyetlen honlap sem köszönheti a jó helyezéseit. Találhatunk ilyen összefüggést, de nem feltétlen ez az ok.