Kezdőlap » Linképítés » Google: lefutott a Pingvin 4.0
Linképítés

Google: lefutott a Pingvin 4.0

Google mesterséges intelligencia Pingvin

Ha eddig nem állt helyre a weboldalad, akkor már nem is fog. Lefutott a Pingvin 4.0 algoritmus.

Lefutott a Pingvin 4.0 algoritmus

Frissítés! Bár reggel még csak azt írtuk, hogy a Pingvin büntetések törlése fejeződött be, mostanra kiderült, hogy a Google Pingvin 4.0 algoritmus futása is befejeződött. Legalábbis ezt írt a Seroundtable, az a hírforrás, amely az egyik leghitelesebb információkat tudja a Google ügyeiről.

Mivel a cikk nem hivatkozott hivatalos forrásra, ezért szándékosan rákérdeztünk Barry Schwartznál és Glenn Gabe-nél is (akik az USÁ-ban az egyik legnevesebb szakértő a témában). Mindketten megerősítették, hogy valóban véget ért a Pingvin 4.0 lefuttatása, így hát mi is elhisszük, mégha kissé kétkedve is a hírt. Innentől valós időben fut az algoritmus. Lehetnek tehát még mozgások, ahogy az algoritmus felfedezi a linkeket, de az algoritmus indítási szakasza véget ért, most már valós időben fut. A napokban egy összefoglaló cikkel próbáljuk majd még tisztázni a kérdéseket.

hirdetés

Korábban írtuk

Vége a helyreállásoknak

A Google nagyjából tíz napja jelentette be, hogy törlik az összes korábbi  Pingvin büntetést, amit a mesterséges linkprofilok miatt osztottak ki a weboldalaknak. Ennek oka, hogy az új valós idejű Pingvin algoritmus már nem büntet, hanem leértékeli a mesterséges linkeket.

Most a Las Vegas-i Pubcon konferencián, amely a világ egyik legnagyobb digitális marketing konferenciája Gary Illyés arról is beszélt, hogy mostanra a büntetések törlése megtörtént. Azaz az a weboldal, amely eddig nem állt helyre, már nem is fog.

Gary Illyés ezt úgy fogalmazta meg hogy ha nem állt helyre az oldal, „akkor az összes link rossz volt”.

A Pingvin büntetés alóli helyreállásoknak tehát vége, a mi tapasztalatunk és a külföldi fórumok alapján is jól látszik, hogy közel sem állt helyre minden oldal. Tehát volt a büntetésnek egy olyan szintje, ami alól már nem volt helyreállás, vagy más algoritmusok is büntették az oldalt.

A kérdés, ami még nem tisztázódott az az, hogy vajon a linkleértékelések még zajlanak-e? Mivel a Google többször elmondta, hogy a linkeket akkor értékelik, amikor a linket újra feltérképezik és indexelik, ezért vélhetően erre még nem került sor teljes körűen.

A Google felkészült a spammelésre

Már hetek óta arról beszél a SEO-társadalom, hogy az, hogy nem lesz büntetés csak leértékelés, arra ösztönözheti a spammereket, hogy ismét a linképítés black hat módszereihez folyamodjanak. Ezek olcsóbbak és gyorsabb eredményt hozhatnak, és mostantól, hogy nem jár büntetés érte a kockázat is jelentősen csökkent.

Gary Illyés a napokban azonban már kétszer is felhívta rá a figyelmet, hogy felkészült a Google erre. Pontosan azt mondta, hogy: „Felkészültünk erre, de részleteket érthető okokból nem mondhatok”

Majd egy másik Twitter bejegyzésben azt írta:

„Van egy beépített védelmünk a manipuláció ellen, ezt tartsátok észben ;)”

Hogy ez pontosan, hogy fog működni az nagy kérdés, de biztos vagyok benne, hogy sokan fogják tesztelni mit tud az új Pingvin algoritmus. Ha lesznek esettanulmányok beszámolunk róla.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.