Kezdőlap » Egyéb » Mindenkinek elérhető az Új Search Console Béta!
Egyéb

Mindenkinek elérhető az Új Search Console Béta!

A mai napon minden felhasználó számára elérhető a Google új Search Console (béta verziója). ebben a cikkben bemutatom, hogyan éred el és azt is milyen új funkciókkal rendelkezik.

Így férsz hozzá az új Search Console Bétához!

A mai napon ismét sok webmester kapott értesítést a Search Console fiókjába, hogy weboldala számára elérhető lett az új Search Console Béte, de még mindig nem mindenki. Ez tudatos döntés a Google részéről, ugyanis egyelőre kordában akarja tartani a forgalmat és időt adni az esetleges hibajelzéseknek.

Ennek ellenére már minden oldal esetében él a Search Console béta verziója, mégha nem is kaptál róla értesítést.

Mutatom, hogyan férsz hozzá!

Egyszerűen lépj be a fiókodba és menj el a https://search.google.com/search-console oldalra, majd felül a Tulajdon keresése menüpontot gördítsd le, válaszd ki a kívánt weboldalt, és máris hozzáférsz az új jelentésekhez.

Az új Search Console funkciói

Jelenleg az Új Search Console Béta öt funkcióval rendelkezik. Számos olyan eszköz hiányzik, ami a régi Search Consoleban még most is elérhető, de az új funkciók bővebb információt nyújtanak. Éppen ezért én azt mondom jelenleg, hogy a két verziót az újat és a régi párhuzamosan használd. Azoknál a funkcióknál, ahol már az új Search Console elérhető, ott használd az újat, ami még nem érhető el, ott válts vissza a régire.

hirdetés

Lássuk az új funkciókat:

 1. Teljesítményjelentés
 2. Indexelési lefedettség
 3. AMP állapotjelentés (javítások)
 4. Álláshirdetések állapotjelentése (ez kevés hazai oldalnál él)
 5. Webhelytérképek jelentése

Elkészítettem egy rövid videót is a funkciókról, amit az alábbi helyen érsz el. Add meg az e-mailcímed, és azonnal nézheted a videót, ha érdekel.

És akkor most nézzük ezeket részletesen

Teljesítményjelentés

A Teljesítményjelentés korábban a keresési forgalom/ keresési staisztikák menüpont alatt volt elérhető.

A Teljesítményjelentésben az igazán új funkció az, hogy az adatainkat 12 hónapra nézhetjük vissza. Ez egy nagyon jelentős előrelépés, és állítólag ez ki lesz bővítve 16 hónapra.

Ez az az eszköz, ahol megvizsgálhatjuk mely kulcsszóra hány kattintást kaptunk, hányszor jelentünk meg a találati listán, milyen a helyezésünk és az átkattintási arány.

Rengeteg szűrési lehetőség is van az időpontválasztástól, az oldalak ellenőrzésén keresztül az összehasonlításokig. Érdemes mindet kipróbálni!

Teljesítményjelentés

Indexelési lefedettség

Az indexelési lefedettség a kedvenc fejlesztésem. Ez korábban a Google Index/ indexelési állapot menüpontban volt elérhető. Itt viszont óriási előrelépés történt.

A hazai weboldalaknál a tapasztalatom szerint az indexelési beállítások az egyik legsúlyosabb probléma, és eddig nem volt eszköz, csak trükkök ezen hibák azonosítására. Jellemző, hogy amikor SEO auditokat készítettem sokszor 10-20 oldal csak ezen hibák felsorolásából állt.

Ezzel az eszközzel a Google viszont részletesen bemutatja, hogy mely URL-ekkel van probléma, mely van kizárva az indexelésből, vagy hogy pontosan mely url-eket indexeli. Ez az én munkámat is jelentősen megkönnyíti, de ami fontosabb, így a weboldaltulajdonosok kis hozzáértéssel maguk is azonosítani tudják ezeket a problémákat.

Indexelési lefedettség

Szuper fejlesztés!

AMP állapotjelentés

ez a funkció korábban a Keresési megjelenés / Accelerated Mobile Pages oldalon volt elérhető. A MP oldalak idehaza kevesen használják egyelőre, így azt gondolom ez funkció kevésbé hasznos, vagy legalábbis kevesen fogják aktívan használni.  Ha az oldaladnak nincs AMP verziója, akkor itt nem is fogsz látni adatot.

AMP jelentés új Search Consoleban

Álláshirdetések állapotjelentése

Azt gondolom ezen funkció a legkevésbé népszerű, hiszen itt a JobPosting bővítet találatoknak a megjelenését, hibafeldolgozását követhetjük. Bevallom őszintén nekem a saját oldalaimon nem használom ezt a funkciót, és úgy vélem igen kevés hazai weboldal fogja tudni ezt a funkciót kihasználni. Mivel adatokkal sem rendelkezem, így sajnos a funkciókat sem látom egyelőre.

Webhelytérképek jelentés

Ezt a jelentést korábban a Feltérképezés / webhelytérképek menüpont alatt találtuk meg. Itt nagyjából ugyan azok az adatok érhetőek el új formátumban. Azaz, hogy az adott webhelytérképből hány url van indexelve, az hogy mennyi a beküldött url-ek száma az már az indexelési jelentésből olvasható ki. Ebben a funkcióban igazán jelentős fejlesztést nem találtam, de egyelőre még én is csak ismerkedem az új felülettel.

Webhelytérképek

Tanuld meg az új Search Console Béta használatát!

Röviden összefoglalva ezek azok a funkciók, amelyek elérhetőek az új Search Console Bétában.

Ami óriási előrelépést jelent a SEO munkában az az indexelési lefedettség jelentése, valamint az, hogy kulcsszavaink adatait már 12 hónapra visszamenőleg követhetjük.

Csak ajánlani tudom, hogy ismerkedj az új felülettel, készítettem egy kis videót is, amiben röviden bemutatom az új funkciókat.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

3 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • Szia Attila!

  Hozzánk is megérkezett a Search Console csak az a problémánk vele, hogy semmit sem mutat, azaz mindenhol “0” van, így természetesen nem vesszük hasznát.
  Ez mitől lehet, mink csinálunk valamit rosszul vagy más lehet az ok?

  Üdv fopeij

  • Hát ezt így látatlanban nagyon nehéz megmondani. Első tippem az lenne, hogy a HTTP és nem a HTTPS verziót nézitek (vagy a www nélkülit)

   • Közben magától megoldódott a gond .., most este újra megnéztem és már működött.