Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Hivatalos! Google Panda algoritmus frissítés 4.1
Keresőoptimalizálás

Hivatalos! Google Panda algoritmus frissítés 4.1

Google Panda 4.1 algoritmus frissítés

Hivatalos Panda algoritmus frissítést jelentett be a Google. Ez az első hivatalos Google Panda bejelentés a május 20. Panda 4.0-ás verziója óta. Lássuk a részleteket!

A Google részéről Pierre Far jelentette be, hogy útjára indították az új Panda algoritmus frissítést. A bejelentés szerint ennek a hétnek az elején-közepén indították útjára frissítést, amely vélhetően a jövő héten fejeződik be. Ahogy Far is jelzi, egy lassú frissítésről van szó, ami a jelek szerint közel egy hétig fut végig.

A bejelentés szerint a Panda algoritmus az új módosításokkal képes lesz a kisebb, de minőségi oldalak jobb felismerésére, ezáltal ezek jobb helyezést érhetnek el mint korábban, és természetesen a gyengébb tartalmakat is jobban szűri ez az algoritmus.

A helyszíntől függően ez a frissítés a keresések 3-5%-át érinti majd, ami igen jelentősnek mondható. A Google Panda 4.0-ás algoritmusa az angol keresések 7.5%-át érintette, tehát ez is komoly frissítésnek tekinthető.

John Mueller megerősítette, hogy ez a frissítés nem csak az angol nyelvterületet érint, hanem globális lesz, tehát várhatóan Magyarországon is lefut majd. Az hogy a hatások mikorra várhatóak nehezen becsülhető. Mi az elmúlt hetekben nagyon komoly Panda jellegű büntetéseket láttunk. De az elmúlt hét ilyen szempontból csendesnek tűnt. Vélhetően ez egy jelentősebb frissítés lesz, amit a több kisebb frissítés előzött meg, amiről korábban már beszámoltunk.

Ez a sorrendben a 28 hivatalosan bejelentett Panda frissítés, és az első hivatalos bejelentés a májusi 4.0 algoritmus óta, ezért a félhivatalos nevezéktanban a 4.1 Panda algoritmust kapta.

hirdetés

Panda 4. 1. grafikon

 

Egy webmester által közölt forgalom visszaesés, a dátum szeptember 23.

Mit hoz a Panda 4.1?

A Panda algoritmus elsősorban a felhasználói élményre koncentrál és a gyenge minőségű tartalmakat szűri. Így azok az oldalak, amelyek tartalma gyenge vagy romlott büntetésre számíthatnak, vagy legalábbis ennek kockázata jelentősen növekedett.

Azok a weboldalak, amely minősége javult, vagy korábban büntetés sújtotta őket reményük van a helyezések visszaszerzésére. Ahogy a bejelentésből látszik a frissítés a jövő héten is tartani fog, tehát érdemes ellenőrizni a helyezéseket folyamatosan.

Az elmúlt hetekben-hónapokban sok oldal kapott büntetést tapasztalataink szerint, elsősorban tartalmi, indexelési okokból. Vélhetően ezek is köthetőek a Panda algoritmushoz, vagy más tartalmi szempontokat vizsgáló algoritmushoz. Kérdés, hogy a most bejelentett nagy frissítés hogyan hat ezekre az oldalakra.

Eddigi tapasztalatok

A bejelentés óta eltelt rövid idő alatt is elég sok hozzászólás érkezett a külföldi webmester fórumokon, akik észleltek változásokat az elmúlt napokban. Van aki a forgalom 50%-os visszaeséséről számolt be. Mások augusztus 26, szeptember 13, szeptember 20 körüli büntetésekről számolnak be. Nagy kérdés, hogy ezek összefüggésbe hozhatóak-e a mostani frissítéssel. Vélhetően nem, vagy nem közvetlenül. Ezek meglátásunk szerint esetleg kisebb frissítések lehettek, a mostani egy jelentősebb módosítás az algoritmuson.

A Search Engine Land hozzászólásaiban többen jelzik szintén, hogy az elmúlt napokban – angol – nyelvterületen weboldaluk büntetést kapott, vagy éppen jobb helyezést ért el. Az egyik hozzászóló Glenn Gabe szeptember 23.-án jelezte, hogy több ügyfele, akiket érintett a Panda 4.0-ás algoritmusa most lényegesen növelték forgalmukat.

Az általunk monitorozott weboldalakon egyelőre nem észleltünk változásokat, ha olvasóink igen, akkor szívesen fogadjuk a hozzászólásokat. A bejelentés szerint a frissítés a jövő héten fejeződik be, így az is könnyen elképzelhető, hogy a változások még csak most várhatóak idehaza.

Amint többet tudunk, cikkünket frissítjük

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

7 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • A Flash önmagában nem, de nagyon könyű elrontani vele a SEO-t. Az a gond a Flash-el, hogy annak tartalmát a keresők nem látják, így gyakorlatilag olyan, mintha nem létezne az adott tartalom.
   Én azt gondolom,hogy lehet egy weboldalon Flash, de semmiképpen ne navigációs elemként, és ne adja az adott oldal fő tartalmi részét, inkább csak kiegészítés legyen ami a felhasználói élményt növeli.Lehetőleg ne főoldalon.
   De semmiképpen ne legyen Flash alapú weboldal.
   Aki nem profi SEO-s annak inkább azt javasolnám ne nagyon éljen vele.

 • Ma már elég sok mindent meg tudsz csinálni HTML5, CSS3, Jquery kombinációival is. Számos példa van rá a neten, hogy komplett játékokat írnak már meg benne flash nélkül. Ez egy rossz irányba indult divat volt, de már lecsengett. Flasht esetleg media player beépítésére használnék maximum.

  Másik probléma vele, hogy a flash futása igen erősen terheli a felhasználó gépét. Jó sávszélesség is kell hozzá. Egyes telefonok böngészője éppen ezekért nem is támogatja a flasht. És maga az állomány betöltése is időigényes, mivel lehet igen nagy méretű is, ez viszont már erősen rontja a felhasználói élményt és ez kihatással lehet a helyezésedre.

  Összességében erre ne úgy tekints, hogy ha van flash az oldaladban az garantáltan lehúz téged, de csak ott használj flasht ahol tényleg annyira szükséges, hogy mással nem lehet megoldani.

  • Őszintén szólva nem nagyon látom a hatását egyelőre, pontosabban szólva apróbb elmozdulásokat látok csak. Mi tegnap új organikus látogatói rekordot mértünk, de azért ez nem mérvadó. Ha egyértelmű jelek lesznek akkor arról beszámolunk.

 • Üdv,
  Egy kis analytics statisztika Munkamenetek:(Analyticsben a Közönség áttekintes menüpontban)
  Szeptember 25: 1889
  Szeptember 26: 1536
  Szeptember 27: 944
  Szeptember 28: 875
  Szeptember 29: 961
  Szeptember 30: 695
  Október 1: 377 ( okt 1. 16:44 )
  Csak Organikus keresés

  Szeptember 25: 1621
  Szeptember 26: 1283
  Szeptember 27: 778
  Szeptember 28: 629
  Szeptember 29: 738
  Szeptember 30: 564
  Október 1: 320

  No comment….

 • Köszönjük. Nagyon szomorú statisztika, a jó hír az, hogy a Panda bár olykor sok munkát igényel, de lényegesen jobb eséllyel és károk nélkül javítható, ellentétben a Pingvin algoritmussal, és a helyreállási idő is gyorsabb. Ha kapunk egy domaint ránézünk az oldalra.