Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Google visszaesés: hogyan tettem tönkre egy weboldalt és állítottam helyre 5 nap alatt?
Keresőoptimalizálás SEO

Google visszaesés: hogyan tettem tönkre egy weboldalt és állítottam helyre 5 nap alatt?

Google büntetés

Veled is előfordult már, hogy majdnem tönkre tetted a weboldaladat? Velem már igen, de megmutatom azt is, hogyan tettem mindent helyre 5 nap alatt.

Minden weboldaltulajdonost rettegéssel tölt el a technikai hiba. Sokszor egyszerű dolgokról van szó.  De egy milliós bevételt hozó weboldalt tehet tönkre. Milyen hibákról lehet szó?

 • oldal noindexre helyezése,
 • tiltás a robots.txt-vel,
 • átirányítások elhibázása egy designváltás során

Én ezek közül a kettes számút követtem el. És hogy miért számolok be róla? Talán a hiba beismerésével elvesztek néhány potenciális ügyfelet, de a megoldás leírásával talán több tucat embernek segítek megmenteni a weboldalát. Akkor vágjunk is bele!

Ez volt a hiba

Csütörtök este, szabadság előtt, egy induló oldal robots.txt fileját szerkesztettem. Az oldal még nem volt publikus így a robotokat kitiltotta a weboldalról. Majd tévedésből ezt a robots txt-t filet, egy másik weboldahoz töltöttem fel. Tévedésből. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy saját oldalról volt szó.

Ezt követően lekapcsoltam a gépet és elkezdődött a hosszú hétvége. A gépet vasárnap este kapcsoltam be újra. És ekkor ütött be a bomba.

Hová lett a forgalom 80%-a?

Az oldal korábban jellemzően napi 220-250 látogatót kapott a Google-tól, de a jobb napokon ez megközelítette a 400-at is. Vasárnap este, azonban összesen 83 látogatója volt az oldalnak. És ennek oka nem a hétvége volt, mert a hanyatlás csütörtök óta folyamatos volt. Valami történt, de mi?

hirdetés

forgalom visszaesés

 1. Oldalspecifikus hiba, vagy algoritmus frissítés?

Az első lépés az volt, hogy megnéztem, hogy a többi oldalnál volt-e hasonló hanyatlás az organikus forgalomban, és hogy volt-e valamilyen nagyobb algoritmus frissítés? De ennek semmi jele nem volt. A hiba tehát csak az adott oldalnál jelentkezett.

 1. Barátunk a Google Analytics

A következő lépés az volt, hogy megnéztem, hogy mely aloldalak forgalma esett vissza. Kifejezetten a keresőből érkező forgalomra voltam kíváncsi. Összevetettem egy azonos időszakra eső forgalmat a visszaesés időszakával. Egyértelmű volt a látottakból, hogy a visszaesés szinte kivétel nélkül minden aloldalt érintett.  Ez azt mutatta meg, hogy a probléma a site egészén jelentkezett.

analytics forgalom

Ehhez a képhez egy kis magyarázat. Az összehasonlításhoz azonos napokat használjunk (szombatot szombattal!). Csak az organikus forgalmat vizsgáljuk, a többit zárjuk ki, ezt szolgálják a másodlagos dimenziók és speciális szűrők. Látható hogy a forgalomvisszaesés 65%-os egyetlen url esetén.

 1. Mit mutat a Search Console?

A hibák azonosításában a Search Consolenak van egy komoly hibája. Az adatokat általában 2-3 napos késéssel mutatja. De csütörtök óta eltelt már négy nap, így bíztam benne, találok valami hasznosat. És ezt meg is találtam az Indexelési menüpontban. Az oldal indexelt oldalainak a száma drasztikusan visszaesett 92-ről 61-re.

indexelt oldalak szaáma

Ekkor már egyértelmű volt, hogy a hiba az oldallal van kapcsolatban, és az indexeléssel függ össze. Két hiba lehetséges ilyenkor vagy az egész oldal noindexre lett helyezve, vagy a robots.txt-ben történt tiltás.

Persze előfordulhat az is, hogy a Google törli az oldalt az indexből, de ez csak nagyon szélsőséges esetekben történik meg. Az oldal tartalmát, és linkprofilját tekintve is rendben volt, így biztos voltam, hogy nem a Google a jelenség okozója, hanem én.

Hogyan állítsuk helyre a hibát?

Gyors ellenőrzés, és meg is volt a bűnös a robots.txt, amit gyorsan korrigáltam is. A kérdés, hogyan állítsam vissza az oldal forgalmát. Korábban írtam róla, hogy a Google szerint ilyen esetekben az időtényező rendkívül fontos. Ha túl sok idő telik el, akkor egyes szignálok elvesznek, és az oldal forgalma már nem áll helyre. Sok ilyen ügyféllel dolgoztam és tudtam, hogy két hetes kiesés, már helyrehozhatatlan hibákat eredményez. Hétfő reggel volt, 5 nap telt el. Vajon túl sok idő telt már el?

Indexelj Google, indexelj!

Ahogy látható volt a Google közel 30 oldalt kivett már az indexéből, de a találati listát ellenőrizve látható volt, hogy a maradék 61 oldal is hátrébb esett a találati listán és a meta leírás helyett az szerepelt, hogy robots.txt tiltás alatt. A feladat tehát egyértelmű volt. Minél előbb a Google tudomására kellett hozni, hogy a hiba már nem áll fenn. Ehhez pedig rá kellett bírni, hogy újra feltérképezze az oldalt, és az oldalak ismét a Google indexébe kerülhessenek.

Erre három jó módszer kínálkozik:

 • új webhelytérkép beküldése
 • indexeltetés a Search Console-n keresztül
 • manuális indexeltetés

Az új webhelytérkép beküldését azonnal megtettem, de túl sok reményt nem fűztem hozzá. Ez gyors módszer, de olykor néhány napot is igénybe vehet, nekem pedig ennyi időm már nem volt. Jöhetett a következő módszer.

Indexeltetés Search Consollal

A Search Console-ban van a Feltérképezés menüpont, ott pedig a Megtekintés Googleként. Itt lehetőség van egy-egy oldalt beküldeni, és megnézni, hogy az oldalt hogy látja a Google robotja. De ami az én esetemben fontosabb, az adott oldalt, és az azon található összes linket be lehet küldeni az indexbe.

Mivel kis oldalról van szó, ezzel az oldal kb. felét be is tudtam küldeni az indexbe. Négy óra elteltével ellenőriztem az eredményt, de úgy tűnt ez sem elég gyors módszer.

A Search Consoleban a Közönség menüpont alatt lehetőség van órás bontásban ellenőrizni a forgalmat, és összevetni akár korábbi időszakokkal. Ezt most is megtettem, és jól látszott, hogy a forgalom továbbra is a padlón van. Maradt a vészforgatókönyv.

Search Console indexeltetés

Indexeltetés manuálisan

Kevesen tudják, de a Google-nak van egy olyan felülete, ahol egyetlen url-t be lehet küldeni és le lehet indexeltetni. Ez fénysebességgel működik, ugyanis a beküldés után egy perccel a beküldött oldal már látható a Google indexében.

Mivel a többi forgatókönyv nem volt elég gyors. Maradt ez a vészforgatókönyv. De pontosan melyik url-eket is kell beküldeni?

A site parancs

A site parancs a SEO-sok szuperfegyvere. Ugyanis segítségével lekérhető, hogy egy konkrét domain mely aloldalai szerepelnek a Google indexében. A site parancsot alkalmazva a Google szépen kilistázta az aloldalakat és jól látható volt, hogy melyik url-nél él a robots.txt tiltás.

Ezt követően nem volt más feladat, mint az url-eket egyenként beküldeni. A Google az első három url-t simán befogadta, utána jöttek a különböző Captchák és ellenőrzők, olykor több körben is. Ezt az eszközt nem arra találták ki, hogy 90 url-t beküldjünk, de a szükség törvényt bont. Egy óra alatt az összes url be lett küldve. Az eredmény elég látványos volt. Egy órán belül az oldal korábbi forgalma helyreállt.

Visszaállt a forgalom

Az esetet elemezve kiderült, hogy gyakorlatilag az összes kulcsszó és oldal visszatért eredeti pozíciójába. Az eltelt öt nap alatt tehát nem vesztek el azok a szignálok, amelyek két hetes kiesés után már elvesznek. Bár az oldal organikus forgalma látszólag némileg visszaesett a korábbi időszakhoz képest, a valóságban ez csak látszólagos. A visszaesés egy szezonális csúcs után következett be, ezért tűnik úgy, hogy a helyreállás nem volt teljes.

szonalitás a forgalomban

Tanulságok

Remélem ezzel a cikkel sikerül segítenem másoknak is. A z ügy tanulsága, hogy egy egyszerű file másolás elhibázásával is tönkre tehetjük oldalunkat, legyünk tehát nagyon körültekintőek. Különösen igaz ez CMS, vagy designváltásnál. Ne feledd két hét után már nincs teljes helyreállás. Nem véletlen, hogy külföldön, már rendszeresen csinálnak migrálási auditot is. Szóval légy óvatos, és várom a hozzászólásodat, vagy ha tetszett a cikk, akkor egy megosztást!

 

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

16 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • Azért a google is tisztában van azzal, hogy előfordul, amikor véletlenül van kitiltva az oldal az index-ből. Az, hogy visszaáll-e a rend és a forgalom, nem kérdés.

  Akár több hónapig is lehet kitiltva (persze ne legyen), utána ugyanúgy visszaáll.

  Az, hogy mennyi idő alatt áll vissza, nos, az már függ az oldal tényezőitől, paramétereitől, erejétől.

  Ilyen hibától tehát nem kell megijedni, előfordul, emberek vagyunk. Bár én még nem vétettem ilyen hibát – lekopogom, ne is forduljon elő -, de orvosoltam már ilyen hibát, más által elkövetve.

  Amúgy elhiszem, hogy ilyenkor a “szívbaj” kerülget, amikor felfedezed a problémát 🙂 Aztán persze jön a külvilág kikapcsol, csak oda koncentrálás, és a hiba felderítése, ami jelen esetben sikeresen zárult 🙂

  Üdv.

  • Köszi.
   Az a helyzet, hogy én láttam nem egy olyan oldalt, ahol nem sikerült a helyreállás. Hiába lett tökélesen megcsinálva az átirányítás, túl sok idő telt el, és nem jött vissza a bizalom. az jól látszott, hogy technikailag minden rendben ment, a forgalom egy része vissza is jött, de a találati listán nem kapta vissza ugyan azokat a helyezéseket, és emiatt mintha a régi (user?) szignálokat nem tudta volna visszagyűjteni.
   A linkelt cikkben a Google is beszélt arról, hogy bizonyos szignálok elvesznek.
   Van nekem is sikertörténetem, de van ellenpélda is. És valóban az időfaktor a meghatározó.

   Szóval én most nem értek azzal egyet, hogy visszaáll. Visszaállhat, de sok körülménytől is függ, és van veszteség is.

 • Ha ezt a szupergyors indexeltetési technológiát tudtam volna! Köszi Attila, nagyon hasznos cikk!

 • “Search Console-ban … az adott oldalt, és az azon található összes linket be lehet küldeni az indexbe. Mivel kis oldalról van szó, ezzel az oldal kb. felét be is tudtam küldeni az indexbe. Négy óra elteltével ellenőriztem az eredményt, de úgy tűnt ez sem elég gyors módszer”

  Ez a módszer tapasztalatom szerint éppúgy ‘fénysebességgel működik’, mint a submit-url felületen beküldés, amennyiben a ‘Csak ezt az URL-t térképezze fel’ opciót választod a ‘Csak ezt az URL-t és az ahhoz tartozó direkt linkeket térképezze fel’ helyett.

  Természetesen így itt is egyenként kell beküldeni az oldalakat.

  • Szia!

   Köszi. Igen, én viszont ebben az esetben a “ahhoz tartozó direkt linkes” megoldást próbáltam volna a tömegesség miatt.
   Egyenként beküldeni meg lassú, mert először kérni kell egyenként a megjelenítés/lekérést.

   De köszi a hozzászólást, mert az nem tudtam, hogy a direkt beküldésnél azonnali az indexelés.

 • Szia Atti!

  Sajnos ez változó! Erről az a véleményem, hogy malacka melletted volt. 🙂 Anno egy webáruháznál történt ez a hiba, de nem az én részemről. A helyrehozás nem történt meg ilyen gyorsan; De egy biztos, meg kell érte küzdeni úgy, hogy az asztal mellé, egy kávé, cappucino és mellé egy kis ham, mire a hibák helyrehozatala megtörténik a részünkről manuálisan, majd a végén az izgalom és a monitor bámulása, úgy mint egy gyermek a moziban, mikor is várjuk a szereplők lépéseit, cselekedeteit a film vetítése alatt. Itt a kitartás, az a legszükségesebb lépés, a javítások alatt.

  • Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatot. Azért is tartom fontosnak ezt a témát, mert van olyan fejlesztő cég, aki nem is foglalkozik az url átirányítással sem. Egyszerűen nem látják a jelentőségét. Szerencsére egyre kevesebb ilyen van, de azért akad.

 • Szia Attila!

  Én a szó szoros értelmében ugyanígy jártam már mint amiről írtál. Ez csak azokkal esik meg, akik tényleg nagyszámú weboldalparkot üzemeltetnek. Tehát már a fájlok sokasága adja ezt a “nagyszámok törvényéből következő hibát”.

  Van finomabb is, még sok évvel ezelőtt izzasztó munkával elkészítettem egy akkor még kézileg épített html oldalt, minden egyes porcikája a divektől a betükig kézileg készítettem dreamwaverben.

  És hát akkor uccu neki total-commenderből felmásoltam a tárhelyre mikor elkészültem. A tárhelyen már megvolt a csupasz oldal fájlstruktúra, ami egyezett is a késszel is, csak az lényegében még teljesen üres volt.

  Mindegy, szumma szummárom a régi üres oldal töltöttem le a tárhelyről és írtam felül az totál elkészültet (és seora is kész volt):)))

  Az ügyfél pszichológiával foglalkozott, gondoltam az elveszett 2 hónapos munkámra, bejelentkezek hozzá kicsit:)))

  Aztán egy hét alatt a háttér alapanyagokból végül összeállítom újra…aztán rendben lett..áá, fúj de csúnya eset, ne történjen ilyen senkivel:))

  Másik, hogy amire bukkantál az indexelés azonnal, az azt vettem észre ha totál készen vagyok egy seo munkával, akkor mindenképpen nyomok egy ilyet, hogy az egészet fussa át. Azt is látom, hogy így nem kell megvárnom a frissítéseket, tehát ez jó. Viszont ez esetben minden algo feltételnek is aláveti az oldalt, tehát cirka egy hét alatt már át lett világítva az oldal. Aztán kell kb pár hét, és lassan felemelkedik. Azt vettem észre, ahogy én is ha jól bekajálok, lemegy picit a vérnyomásom, hasonló képp a Google is, bekajál az oldalamból, aztán lepihen egy kicsit. Majd megemésztette, aztán talpra áll és irányt vesz az oldal.

  Google Tamagocsi:))) Etetni kell, nehogy éhen haljon szegény.

  • Köszi a hozzászólást.
   A fájlok felülírása a régebbi verzióval nekem is ismerős…

 • Régi bejegyzés, de talán témába vág a hozzászólásom, illetve kérdésem. A történet röviden. Adott egy weboldal kb. 900 bejegyzéssel. Az egész oldal noindexen volt, mivel a weboldal azért lett létrehozva, hogy mobilalkalmazás készüljön belőle (WordPress-es oldal, WordApp bővítmény). Néhány hete mégis úgy adódott, hogy inkább kerüljön indexelésre az oldal. Sitemap beküld, robots.txt ellenőrizve, Google látja az oldalt, azonban egy oldalt sem indexelt be, bő egy hét alatt. Most megpróbáltam beküldeni a főoldalt, hátha, így beindul a feltérképezés. Mennyi idő számít normálisnak az indexelés megkezdéséig? Sehogy sem úszhatom, meg, hogy egyesével küldjem be az összes linket?

  • Ha a sitemap beküldés után egy héttel sem indexelt le egyetlen egy oldalt sem, akkor ott jó eséllyel valami technikai gond lesz, vszeg a forráskódban benne maradt valahol egy robots: noindex, vagy más módon van blokkolva. De így látatlanban nem lehet megmondani mi a konkrét gond.

   • A .htaccess-t szerkesztettem, egy régen használt cache bővítmény sorait töröltem belőle. Javítottam a webhelytérképet és elküldtem újra. Beküldtem a Megtekintés Google-ként fülön egy oldalt, és a főoldalt is a kapcsolódó linkekkel együtt. Megnéztem kiváncsiságból a site: paranccsal az indexelést és a szólóban beküldött oldalt beindexelte a Google kb. 10 perc alatt. Az előbbiek alapján gyanús, hogy a .htaccess zavarta össze a dolgokat. Most szurkolok, a maradék oldalnak.