Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Kiderült, mi számít lassú oldalbetöltődési időnek a Google szemszögéből!
Keresőoptimalizálás

Kiderült, mi számít lassú oldalbetöltődési időnek a Google szemszögéből!

google amp oldalak

Egy oldal beöltődési sebesség rangsorolási faktor. De milyen ennek a súlya, és mi számít gyorsnak és lassúnak.

Rangsorolási tényező

A Google még 2010-ben jelentette be hivatalos blogoldalán, hogy az oldalbetöltődési sebesség rangsorolási tényezőnek számít. Kevés olyan tényező van, amire Google egyértelműen kijelenti, hogy rangsorolási szempont, a weboldalak sebességénél ez megtörtént.

Éppen ezért, a bejelentés miatt nagy sok weboldaltulajdonos aggódik az oldalsebesség miatt. Talán ok nélkül.

A bejelentés idején a Google azt közölte, hogy a sebesség kérdésének integrálása a rangsorolásba csupán a keresések 1%-át érintette.

2013-ban Matt Cutts, a Google webspam csapatának akkor vezetője, azt is tisztázta, hogy a rangsorolási súly nem függ attól, hogy az oldal mobil, vagy asztali verzióját vizsgálják.

Ugyanakkor egy konferencián beszélt arról is, hogy a jövőben büntetni fogják azokat a mobil oldalakat, amelyek túl lassúak.

hirdetés

Mégsem olyan fontos?

2015-2016 táján aztán egyértelműen megváltozott a Google kommunikációja. John Mueller a Google szóvivője arról beszélt, hogy:

„Nem tudom, mennyire használjuk mostanság (a sebességet, mint rangsorolási tényezőt). Azt mondhatjuk, hogy azoknál a weboldalaknál, ahol nagyon lassú az oldalbetöltődési idő, ott van egy kis rangsorolási tényező a sebességre vonatkozóan. „

Ez egyértelművé teszi, hogy nincs pozitív rangsorolási tényező a gyorsan betöltődő weboldalak esetén, de van egy kvázi büntetés a nagyon lassú oldalak számára, amelynek a súlya azonban csekély.

Mennyi az annyi, azaz a sebességhatár kérdése?

A kérdés persze így is ott maradt. Mi az a küszöb, ami alatt már rangsorolási hátrányt jelent a lassú betöltődés.

Nos, most erre is válaszolt John Mueller. A szokásos SEO-beszélgetésen Mueller azt mondta, hogy a büntetés csak az extrém lassú weboldalak esetében lép életbe, amelyek több percig töltődnek be. John Mueller szerint azok az oldalak, amelyek 30 másodperc alatt állnak fel, nem jelent problémát a sebesség, magyarán nem kapnak büntetést emiatt.

A lassú, tehát tényleg lassút jelent.

Növekedhet a sebesség súlya?

Ez a jelen, azonban a sebesség mégis fontos a Google számára, különösen a mobil-keresések korszakában. A Google már bejelentette, hogy az új mobil indexelés során a weboldal betöltődési sebessége fontosabb lehet, és a sebesség alapját a weboldalak mobil verziója fogja meghatározni.

Miért fontos mégis a sebesség?

A weboldalak sebessége tipikusan az a területe a keresőoptimalizálásnak, amit nem a Google miatt, hanem a felhasználókat szem előtt tartva érdemes javítani.

Egy lassú oldal elriasztja a felhasználókat és emiatt sokkal többet veszítünk akár áttételesen a rangsorolásban is, mint önmagában amiatt, hogy a sebesség rangsorolási tényező.

Javítsunk tehát oldalunk sebességén, de ne a Google, hanem az emberek miatt. A webfejlesztőket pedig ne nyaggassuk feltétlenül, hogy a Google Page Speed eszközén elérjük a 100 százalékot. Nincs értelme. Legyen gyors a weboldalunk, de ne várjunk rangsorolási előnyt egy amúgy is gyors weboldal esetén egy kisebb előrelépéstől.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

7 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • A google minden nyilatkozatával cáfolja az előző nyilatkozatát, az az érdeke, hogy ne tud mi alapján rangsorol és szépen állj be az Adwords-be.

   Hétéves oldalam március 08-óta az első helyről lecsúszott 3-4 helyre.

   Pedig: Pade Speed 85 és 96 %, ssl van, AMP van, tartalom van.

   Egy másik oldalam 1 éves, 5 – 6 kép minimális szöveg, kevés link, szintén 3 helyezés.

   Akkor most légy okos!

   Ja, és az áru kereső már lassan miden keresésben az 1-3 helyen van érdekes módon.

 • JS és CSS hajtás feletti részből eltüntetés szintén ilyen funkció, tök értelmetlen, és legalább 20 pont mínuszt jelent. 🙂

  • Egyáltalán nem igaz, hogy tök értelmetlen lenne. Mivel ezek (CSS, JS) render-blocking elemek, ezért lassú kapcsolaton keresztül az oldal egyáltalán nem jelenik meg, amíg le nem töltődnek, hiába nincs szükség az oldalnak mondjuk az adott (blokkoló) javascript fájlra.

   Emiatt a lassított mobilnetes felhasználóid lehet, hogy egy kicsit frusztráltak lesznek. 😉

 • Ez teljesen rendben van, jó tudni hogy erről nyilatkozott a Google is.

  Ha a felhasználót nézzük, tény hogy a lassú oldalakat gyakran elhagyják a felhasználók. A Google lehet hogy közvetlenül nem bünteti a sebességet, de tény hogy egy 8-10 másodperces oldalt ha lehozunk 5 másodperc alá, akkor javulnak a kulcsszavak pozíciói.

  Másrészről a mobilos kereséseknél az AMP is a betöltési sebesség növelését szolgálja, ami azért egyértelmű utalás arra hogy törekszenek olyan oldalakat támogatni amelyek gyorsak.

 • A Google-nek nem is érdeke büntetni érte, azt megteszik a látogatók maguktól is. Egyszerűen vissza kattintanak a keresési találatokra és megnézik a következő oldalt.

  Csatlakozva az előző hozzászóláshoz, nem véletlenűl eröltetik az AMP oldalakat. A lassú és nem mobil barát oldalak maguktól el fognak vérezni.

  Ahogy te is írtad, a weboldalakat a látogatóinknak készítjük. Ők pedig szeretik a gyorsan betöltődő oldalakat.

  Tekintettel a Google mobil first indexelési elképzeléseire, mikor, ha nem most a legfontosabb a betöltési idő.