Kezdőlap » Linképítés » Linkhálózatot büntetett a Google, célkeresztben a SAPE
Linképítés

Linkhálózatot büntetett a Google, célkeresztben a SAPE

google feltört weboldal algoritmus

A tegnapi napon egy masszív büntetést osztott ki a Google az egyik legnagyobb linkhálózatnak. Nem először.

A Search Engine Land jelentése szerint a tegnapi napon a Google masszív büntetést osztott ki a SAPE linkhálózat tagjainak. A büntetésnek van előzménye, ezt a linkhálózatot már 2013 márciusában is büntette a Google, de a hálózat gyorsan regenerálódott.

A büntetésről a Google nem adott ki közleményt, de a nem etikus keresőoptimalizálók (Black Hat) fórumán igen sokan panaszkodtak helyezéseik drasztikus visszaeséséről. Mind olyan, aki a SAPE linkhálózaton keresztül szerzett linkeket.
Érdekes módon azonban az oldalak nem kaptak manuális büntetésről sem értesítést. Éppen emiatt van aki azt feltételezi, hogy a visszaesések mögött a hackerek elleni algoritmus, vagy éppen az induló Pingvin áll, de ennek kisebb a valószínűsége.
A szakértők szerint azért nem érkezett manuális büntetésről értesítés, mert a mostani változás mögött algoritmus állhat, ami a linkek értékét nullázta le.

A SAPE linkhálózat

A SAPE linkhálózat erejét jól mutatja, hogy 2013-ban Matt Cutts személyes írta ki a Twitterére, amikor a linkhálózatot lebüntették.

Ez azonban nem hozott tartós eredményt. Az oldal ma is él és virul és az egyik legnagyobb ilyen hálózat a neten. Az eredetileg orosz hálózat oldala a sape.ru 73 Domain Authority-vel rendelkezi és adataik szerint több, mint 180 ezer oldal tagja a hálózatuknak. Az ismételt büntetés is arra utal, hogy a hálózat felszámolása a Google-nak sem könnyű feladat, holott az oldal bárki számára elérhető, a fórumokon is sokan hirdetik és külön weboldalak tucatjai vannak, amelyek a SAPE linkek kiskereskedelmével foglalkoznak, mivel az anyahonlap orosz anyanyelvű.

A sape.ru oldal egyébként igen professzionális. Az oldalon fel kell töltenünk egy keretösszeget, amiért cserébe adott számú linket vásárolhatunk. Válogathatunk a linkelő oldalak között téma, és linkerő adatok alapján. Megadhatjuk a linkelendő oldalt, a horgonyszöveget, de még annak szövegkörnyezetét is.

Jön a Pingvin?

Érdemes megemlíteni, hogy tavaly október 18-án indította útjára a Pingvin algoritmust a Google, és korábban is hagyományosan októberben történt a futtatás. A Google ígérete szerint idén útjára indulhat a folyamatos futású Pingvin algoritmus, bár személyesen azt gondolom, hogy ez inkább az év végén várható.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.