Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Most már hivatalos: itt a Google Pingvin 3
Keresőoptimalizálás

Most már hivatalos: itt a Google Pingvin 3

Pingvin algoritmus Google

A Google hivatalosan is megerősítette, hogy magyar idő szerint szombat hajnalban lefuttatta a Pingvin algoritmus harmadik verzióját. Eddigi vélemények a futásról.

A Search Engine Land számára a Google hivatalosan is megerősítette, hogy amerikai idő szerint pénteken késő este lefuttatta a Pingvin algoritmus harmadik verzióját (részletes cikkünk a Pingvin frissítésről). Egyelőre nem lehet tudni, hogy az algoritmus a keresések hány százalékát érintette, valamint azt sem, hogy egyszerű frissítés volt, vagy pedig újabb szempontokkal bővült-e az algoritmus.

A világon nagyon sok keresőoptimalizálási szakember jelezte a frissítés tényét és osztotta meg eddig a tapasztalatait. Ezeket igyekeztünk összegyűjteni az alábbiakban.

Az erősen spam linkprofilú oldalak az érintettek

Az első tapasztalat, hogy az eddigi információk alapján a Pingvin elsősorban azokat a weboldalakt érintette erőteljesen, komoly hátrasorolással, amelyek linkprofilja, nagyon spam jellegű volt, igen sok katalóguslinkkel és kulcsszavas horgonyszöveggel. A hozzánk befutott oldalak is elsősorban ilyen jellegűek voltak.

Glenn Gabe egy oldal horgonyszöveg eloszlását is kitwittelte, amin látható, milyen magas arányú volt a kulcsszavas linkek aránya.

Sok oldal nem állt helyre

A másik fontos tapasztalat, hogy nagyon sok oldal nem állt helyre függetlenül a linkprofil takarítástól. Az információk alapján nem arról van szó, hogy nem történt helyreállás, hanem hogy a javított oldalak számához képest alacsony azon oldalak száma, amelyek a mostani frissítés után helyreálltak.
Marie Hayes tette közzé, hogy az Egyesült Államokban eddig összesen egyetlen egy általa kezelt oldal állt helyre, míg Amerikán kívül több, ám ezek is zömében kis cégek oldalai.

hirdetés

Jan-Willem Bobbink közel 60 Pingvin által érintett oldalt figyel és egynél sem figyelt meg helyezés javulást.

Dr. Pete Meyers a Moz.com analitikusa is azt nyilatkozta, hogy nem látnak jelentős mozgásokat, amennyiben a Pingvin lefutott, az kis számú weboldalt érintett.

Glenn Gabe szintén arról beszélt, hogy a Pingvin alig néhány oldal esetén hozott javulást, és a hatások nem jelentősek (az Egyesült Államokban).

Természetesen lehet olvasni igen sok helyreállásról szóló esetet is, de azok a szakemberek, akik nagyon sok Pingvin által korábban érintett oldalra látnak rá, szinte egyöntetűen azt jelzik, hogy a linkprofil tisztítás eredményessége a mostani frissítésnél igen alacsony volt.

Saját tapasztalataink a Pingvinről

A mi tapasztalataink ennél kissé kedvezőbbek, mert több ügyfelünk oldala ha nem is teljes mértékben, de részlegesen helyreállt. Van néhány olyan oldal, aminél szinte teljes a helyreállás, vannak amelyek a 2-3 oldalra kerültek vissza, de sajnos van néhány fájdalmas kudarc is. Az arányok nálunk sem ideálisak, bár az amerikai adatoknál jobbnak tűnnek. (A jövő héten igyekszünk részletes esettanulmányokkal is jelentkezni).

Az okokra nehéz bármit is mondani, egyes szakértők szerint a mostani Pingvin lassan fut és még most is aktív, ezért állt egyelőre kevés oldal helyre, ám az is lehet, hogy a Google egy visszafogott Pingvin futtatott le, ahogy ígérte is, és ennek eredménye a kevés büntetett és kevés helyreállt oldal. Az is lehet, hogy egyes oldalak helyreállására csekély az esély.

Matt Cutts nyilatkozta egyszer, hogy vannak olyan helyzetek, amikor célszerű új oldalt indítani, mert a bizalom elvesztése miatt a helyreállás nehezebb, mint egy új oldal felfuttatása.

Az algoritmus figyelők csődöt mondtak

Bár ez a kijelentés kissé túlzó, azonban Cyrus Shephard kigyűjtötte a különböző algoritmusfigyelők adatait a Pingvin futás idejére, és jól látszik, hogy sok eszköz teljes csődöt mondott és nem voltak képesek a frissítést észlelni. A mozcast analitikusa Dr. Pete Mayers elismerte, hogy a Mozcast nem jelezte a frissítést, az Authority Labs is ugyan ezt nyilatkozta, hozzátéve, hogy el kell kezdeni fejleszteni egy megbízhatóbb eszközt. Egyelőre nem világos, hogy a Google szándékosan alakítja úgy algoritmus frissítéseit, hogy azok ne legyenek észlelhetőek, vagy ez csak véletlen egybeesés.

Algoritmus figyelők és a Pingvin algoritmus

Az mindenesetre jól látszik, hogy a fórumok figyelése jobban jelzi az algoritmus frissítést, mint az automata eszközök, függetlenül attól, hány tízezer kulcsszót figyelnek.

Lehet, hogy még fut az algoritmus

Mivel a Google hivatalos közleményt egyelőre nem adott ki, még azt sem tudhatjuk, hogy a Pingvin frissítés végeredményét látjuk-e, vagy még zajlik a frissítés.

A Google tett arra vonatkozóan korábban egy nyilatkozatot, hogy a Pingvin frissítések gyakoribbak és szigorúbbak lesznek, és hogy a mostani frissítés egy enyhébb változat lesz.

Amint friss információkat kapunk természetesen beszámolunk róla, és továbbra is várjuk olvasóink jelzéseit, akár hozzászólásban, akár e-mailben: info@ite.hu 

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.