Kezdőlap » Google » Megjelentek a Google találati listán az AMP oldalak!
Google

Megjelentek a Google találati listán az AMP oldalak!

Google mobil

Élesítette a Google az AMP, azaz Gyorsított Mobil oldalak projektjét. Ma reggeltől már megjelentek az AMP oldalak a mobil találati listán.

Többször beszámoltunk már a Google AMP, azaz Accelerated Mobile Pages, magyarul Gyorsított Mobil Oldalak projektjéről. A Google több hónapos előkészület után ma élesítette a változásokat a találati listán.

A változások viharos sebességgel élesednek a találati listán a mai napon, reggel még csak szórványos, most már egyre több országban és egyre több találati listán bukkannak fel az AMP oldalak.

amp angol

Nekünk eddig a magyar mobil találati listán még nem sikerült ilyen találatra bukkannunk, de ez vélhetően csak idő kérdése, hiszen a nemzetközi keresőoptimalizálási sajtóban, és közösségi médián is óránként változik a helyzet. Többen írták korábban, hogy még nem találkoztak vele, majd röviddel utána már náluk is felbukkantak az AMP oldalak.

De mi is az az AMP?

Az AMP, vagy Gyorsított Mobil Oldalak a Google projektje, amihez tömegesen csatlakoztak a médiaszolgáltatók. A cél az, hogy a mobilos böngészési élményt javítsák azáltal, hogy lebutítják a weboldalakat, és sok fölösleges css, html és javascript kódot valamint képet kivesznek az eredeti tartalomból. Így az oldalak betöltődési ideje radikálisan gyorsul, ami jobb felhasználói élményt jelent.

hirdetés

AMp Seroundtable

Mindez természetesen a weboldal kódjának átalakítását is eredményezi, pontosabban szükség van egy AMP verzióra.

Ezt szerencsére a WordPress oldalak esetén egy bővítménnyel meg lehet oldani, de tapasztalataink szerint, ez a bővítmény nem minden sablonnal tud jól együtt dolgozni.

Frissítés: A WordPress bővítményt 3-5 nappal ezelőtt is javították, célszerű az új verzióra frissíteniEgyik hozzászólónk Timea egy másik bővítményt javasol, ez nála gond nélkül futott. Érdemes ezt is kipróbálni, bár itt canonical problémák lehetnek.

Az AMP verziók a találati lista tetején a híreknél jelenik meg egyelőre, de a Google információi szerint ezt a közeljövőben kiterjeszthetik más típusú tartalmakra is.

Az AMP-s verzió megjelenítéséhez nem kell a nagy linkerő, és nem kell hogy oldalunk regisztrálva legyen a Google Hírek szolgáltatásba sem, de egyelőre csak a találati listán a Hírek dobozban jelenik meg.

A Google AMP projektjéhez rengeteg nagy tartalomszolgáltató csatlakozott, és a Mashable, az El Mundo, vagy a The New York Times hírei már AMP verzióban jelennek meg a mobil találati listán a reggeli óráktól kezdve.

Vélhetően hamarosan Magyarországon is megjelennek a találati listán AMP oldalak, egyelőre az USÁ-ból, Indiából, Nagy Britanniából, Argentínából láttam élő példákat az AMP élesítésére.

Napokon belül remélhetőleg az ite.hu is rendelkezni fog AMP verzióval, de egyelőre még küzdünk némi technikai nehézséggel.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

6 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • Azóta kijött egy másik bővítmény is, viszonylag kevesen töltötték le eddig, de jók az értékelései. Accelerated Mobile Pages névvel fut. Még nem volt időm kipróbálni. Az Automattic által fejlesztett nálam sem működött igazán jól (Hueman theme).

  • Szia!

   Frissítettem a cikket, köszönöm a tippet. Részleteiben nem néztem meg, de mintha itt a canonical nem lenne teljesen rendben ennél a bővítménynél? Ellenőrizd, nehogy gond legyen vele.

   • Kedves Attila!

    Most élesítettem az egyik oldalamon, ?amp végződéssel behívhatók az ampos oldalak. Pontosan mi a gond a canonical-el? Nekem ez a terület sajnos elég homályos. Hogyan és mit kellene ellenőriznem? A webmestereszközök még nem mutatja az amp-os linkeket. Ehhez kell külön tenni valamit, vagy maguktól indexelődnek? Köszönöm előre is az ötleteket.
    Eddig az a tapasztalatom, hogy a megosztás gombokat (sassy social share) leszámítva, minden elem megjelenik rendesen. Ami bővítmény specifikus probléma (Ad inserter), hogy a hirdetések duplán jelennek meg minden pozícióban (külön van mobilra és asztali nézetre konfigurálva, ez az oka, de ki lehet zárni az ampos oldalakat).
    Amit problémának gondolok, hogy amikor az ampos oldalon belül navigálok, akkor bár az ampos verzió jelenik meg, mégsem kapja meg automatikusan a ?amp végződést.

    • Az amp oldalak forráskódjában lennie kell egy canonical résznek, ahol vissza kell mutatnia az eredetu url-re (és nem másra, nem ?noamp url-re, stb.)

     Amíg nem híroldalt üzelmeltetsz addig ne élesítsd szerintem, vagy ellenőriztesd a webmestereddel ennek a Pluginnak a beállításait (bocsánat máskor megtenném, de most nem jut rá időm)

     • Kertészeti oldalakról van szó. Szeretek kisérletezni és az újdonságokat lekövetni, hátha sikerül belőle előnyt kovácsolni, de lehet, hogy igazad van és még érdemes ezzel várni. Én sem vagyok teljesen elégedett még az eredménnyel, látszik, hogy nem kiforrott még ez a dolog.
      Találtam egyébként egy harmadik bővítményt, ami elég hasznosnak tűnik, főleg ha elérhető lesz mindenki számára a Facebook Instant Article is. Pagefrog névre hallgat, együttműködik az Automattic féle AMP bővítménnyel. Kezeli az Instant Article és AMP tartalmakat, van lehetőség minimálisan testreszabni az oldalak megjelenését, összekapcsolható adsense fiókkal, és tartozik hozzá analytics is.
      Utóbbit nem is várnám el, rendes tőled, hogy egyáltalán bedobtad.

 • Ebben a bővítményben benne van a canonical tag a fejrészben: https://wordpress.org/plugins/amp/
  De most nem értem! Mi ennek az értelme? A kategória nézet nem AMP meg az AMP verzióban nincs semmi! Aki arra az oldalra megy, mint olvasó, nem fog tovább kattintani, nincsen menü, nincs semmi!

  Most akkor mi értelme volt kiszenvedni a reszponzív oldalt? Ez kell a mobilon böngészőknek? Hogy sima szöveg? (Minden nélkül?)

  Mást sem olvasok, csak azt, hogy hamarosan 20 meg 80 megabites mobilnetek jönnek, 5G meg XG-jön meg nemtudom és akkor “szarakodunk” itt pár bittel….

  Közben meg 4k -s videót akarnak nézni mobilon…a weboldal tulajdonosok meg takarítsák ki a 100Kb-os javascript-jüket vagy nemkerülnek előre..FU*K LOGIC? (Hülye Google)