Kezdőlap » Google » Mégsincs bajban a Google Plus?
Google

Mégsincs bajban a Google Plus?

Google plus helyezés

Az elmúlt napokban komoly vihart kavart a TechCrunch cikke, amely szerint a GooglePlus halódik. A cikket kritika nélkül vette át az amerikai és természetesen a magyar hírportálok többsége is. Kicsit utánajártunk annak, mi az igazság a Google Plus háza táján.

Nagyon röviden, az eredeti híradás arról szólt, hogy Vic Gundrota a Google Plus megálmodója nyolc év után elhagyja a Google-t. A cikkek szerint a Google nem közösségi médiaként, hanem platformként tekint a Google Plusra, és hogy ez mutatja sikertelen harcukat a Facebook és a Twitterrel szemben. Ráadásul a hírek szerint a Google 1000-1200 ember átszervezésébe kezdett, akik a Google+ csapatából kerülnek át más részlegekbe. Az eredeti cikk szerint a Google Plus valójában zombivá vált, amely vezetés nélkül és erőforrások nélkül maradt. Aki szeretné, elolvashatja az eredeti cikket a TechCrunchon, vagy a kivonatot az Indexen, vagy a HSWS-en.

Nos az igazságot mi sem tudjuk, de tény, hogy a cikk igencsak gyanús volt első olvasatra. Aki kicsit is járatos a Google Plus háza táján, az észrevehette, hogy Magyarországon az elmúlt egy évben határozottan nőtt a felhasználók száma és aktivitása, és számos olyan fejlesztés volt még a napokban is, ami aligha azt mutatja, hogy egy haldokló szolgáltatásról beszélünk. Éppen ezért igyekeztünk utánajárni a dolgoknak, már csak azért is, mert véleményünk szerint a Google Plus komoly szerepet kaphat az online marketingben, amennyiben a Google folytatja a fejlesztéseket. A kérdés milyen jövőre számíthatunk, valóban feladja a Google a Google Plus fejlesztését, vagy sem?

Kezdjük a cáfolatokkal. Moritz Tolxdorff a Google Plus Community Manager-e, egyértelműen fogalmazott a híresztelt átszervezésekkel kapcsolatban, éppen a Google Pluson:

„Yes, no one is moving anywhere. Everything will stay as it is.”

A válaszban azt erősítette meg Tolxdorff, hogy valóban nem megy el senki a Google Plustól.

hirdetés

Nem ő volt az egyetlen, aki a Google vezetői közül cáfolta a híreket. Yonatan Zunger a Google Plus vezető mérnöke a TechCrunch hírét nemes egyszerűséggel BullShit-nek nevezte, és azt írta a Google Plus nem megy sehova, ezt megígérheti. Azt is írta, hogy a Google Plus zömében érintetlen marad, csak a vezetésben lehet némi változás Vic Gundrota távozása után.

Nem mellékesen ez jól egybevág a Google PR részlegének közleményével, amely teljes mértékben cáfolja a TechCrunch cikkét.
Szintén fontos kiemelni azt is, hogy Larry Page a Google táralapítója a Gundrota távozával kapcsolatban írt bejegyzésében szintén a Google Plus folytatása mellett teszi le a voksot.

A TechCrunch cikkében az a figyelemreméltó, hogy bár hivatkozik forrásokra, azok közül nem nevez meg egyet sem, tehát aligha nevezhető biztos információnak. Nem mellékes a két szerző személye sem.

Alexia Tsotsis Facebook és Twitter részvényes, és mint ilyen ellenérdekelt lehet a Google Plus sikerében. Bár jelen van a Google Pluson, utolsó bejegyzését 2012 januárjában tette a Google paltformján. A másik szerző Matthew Panzarino az Apple és Twitter témák szakértőjeként jellemzi saját magát, a Google Plust utoljára 2012 végén használta.
Nagy kérdés, hogy két ilyen ember véleménye vajon mennyire lehet megalapozott, és vajon mennyire hihető, és vajon miért vette át a fél világsajtó azt a cikküket, amelynek megalapozottságát, még mi is némi kutatkodás után könnyűszerrel megkérdőjelezhetjük. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy a szerzők cikke hazugság, inkább csak annyit, hogy hangulatkeltés valós adatok és tények nélkül.

Közismert, hogy a Google Plus felhasználók aktivitása elmarad a Facebookétól, ám ez csak a kezdet. Jelenleg 1,2 milliárd Google Plus fiók van regisztrálva, ami óriási szám, ahhoz képest, hogy a Google Plus még nincs három éves sem. A Facebook ilyen korában még meg sem közelítete ezt a számot. A valóban aktív felhasználók száma 35%, ami mintegy 360 millió ember. Ez nem tűnik soknak, ám érdemes itt a Twitter adatait is közölni. A Twitternek 883 millió regisztrált fiókja van, de ezek közül csak 232 millió aktív, azaz az aktív felhasználók aránya 36%-os, annyi, mint a Twitteré. Szó sincs tehát arról, hogy a Google Plus sikertelen lenne, vagy szellemváros. Tény, hogy jelenleg nem éri el a Facebook méreteit, de az is tény, hogy ilyen korban a Facebook még meg sem közelítette ezeket a számokat.

Persze lehet, hogy a Google Plus egyszer szellemváros lesz, de az is lehet, hogy néhány év múlva sikeresebb lesz , mint a Facebook, és a Googlenak ehhez nem csak az erőforrásai vannak meg, hanem az eszközei is. A Google Plus a jövő nagy dobása lehet. Lehet temetni, de aki csak egy kicsit is komolyan veszi az online marketinget, az nem dől be az ilyen cikkeknek, mert lehet nagy lehetőségeket dob el magától.

Frissítés:Igazi érdekesség, hogy a mostani cikk szerzője, már 2012-ben is cikkezet a Google Plusnál zajló leépítésekről, majd 2013-ban szintén született egy cikk a google Plus haláláról, szintén a Techcrunchon.

Google Plus a techcrounchon

És te mit gondolsz mi lesz a Google Plussal?

Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.