Keresőoptimalizálás

Mi lesz veled Google Authorship?

E gazdaság

Már beszámoltunk róla, hogy a jövő évben 15%-kal csökkenni fog az Authorship megjelenések aránya a találati listán, de úgy tűnik nem ez az egyetlen gond a Google szerzőséggel.

Matt Cutts a Pubcon konferencián számolt be arról, hogy a Google tervei szerint jövőre 15%-kal szűkíti az Authorship megjelenéseket a találati listán (ezek a szerzők kis arcképei a találatok mellett).

Matt indoklása szerint erre azért van szükség, hogy a valódi elismertséggel és bizalommal rendelkező személyek jelenjenek meg a találati listán. A törekvés érthető, hiszen bárki regisztrálhat a Google+ oldalra, és összekötheti cikkeit, így könnyedén megjelenítheti arcképét a találati listán, ami lényegesen jobb átkattintást eredményezhet.

A Google szemszögéből ezzel az a gond, hogy nehéz megállapítani, ki a valódi elismert személy a témakörben, másrészt, és ez még nagyobb gond, nagyon sokan nem használják ki a lehetőséget. Neves közéleti személyiségek, írók, tudósok, de még a tech szféra résztvevői is hiányoznak a Google+-ról, így a Google a találati listán nem tudja ilyen formában kiemelni a valóban neves szerzők cikkeit. Mindez persze ronthatja a találati lista minőségét is, mert egy gyengébb szerző előnyhöz juthat a Google Authorshipen keresztül.

seo hirdetes

Ezt a dilemmát pedig még a Goolge sem tudta feloldani, hiszen a Google+ felhasználóinak száma még mindig csekély. Lehetséges alternatíva lehetne a közösségi kapcsolatok feltárása, ezen dolgozik is a Google, de egyelőre ez sem tökéletes megoldás.

AJ Kohn vette észre, hogy a Google Authorship program vezetője Othar Hansson fél éve már más projekten dolgozik, és nem ő az egyetlen, aki elhagyta a programot.

Mindez jelentheti azt, hogy a Google Authorship program a jelenlegi formájában halott, de mindez csak egy hipotézis, és vélhetően a szerzőség ha nem is jelenlegi formában, de egyre fontosabb szempont lesz a Google szemében. A Google+ önmagában nem adott elegendő információt a szerzői rang megfelelő feldolgozásához, de ha a Google hatékonyabb lesz a közösségi és egyéb adatok feldolgozásában, akkor vélhetően a szerzőség újra feltámad, sokkal megbízhatóbb formában.

Ez a cikk is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>