Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Nagy Google algoritmus változás: az alapalgoritmus módosult!
Keresőoptimalizálás

Nagy Google algoritmus változás: az alapalgoritmus módosult!

google algoritmus módosítás

A Google által is elismert jelentős algoritmusfrissítést történt az elmúlt hét második felében. Jöjjenek a részletek.

Nagyjából március 8-ától kezdve észleltünk mozgásokat a találati listán, amelyek a hétvégén teljesedtek ki. Nem a szokásos kis ingadozásokról volt szó ezúttal, hanem erőteljesebb helyezésváltozásoktól.

Ha kíváncsi vagy kik a vesztesek, menj a cikk végére!

A Google megerősítette

A Google hivatalosan is megerősítette az algoritmus módosítás tényét:

„ Minden nap végrehajtunk egy vagy akár több változtatást, annak érdekében, hogy javuljon a találati lista minősége. Ezek némelyik egy speciális területre összpontosít, némelyek szélesebbkörű módosítások. A múlt héten egy széles körű, az alapalgoritmust érintő módosítást hajtottunk végre. Ez nem szokatlan évente több alkalommal is végrehajtunk ilyen változtatásokat…”

A közlemény Danny Sullivan a Google új PR vezetője adta ki, aki korábban ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy jobban kommunikálják majd a jövőben az algoritmusmódosításokat.

A Google a fentieken túl további részleteket is elárult az algoritmus módosításról.

„Mint bármely algoritmus frissítésnél, némely oldal előrébb, mások hátrébb kerülnek a találati listán. Nincs semmi gond azokkal a weboldalakkal, amelyek mostantól rosszabban teljesítenek. Ezzel szemben a mi rendszerünk változott oly módon, hogy az eddig alulértékelt weboldalak jobban teljesítenek.”

„Nincs „módszer” azon oldalak számára, amelyek most rosszabbul teljesítenek, minthogy arra fókuszálnak, hogy nagyszerű tartalmat hozzanak létre. Idővel, ez eredményezheti azt, hogy a weboldalad más weboldalak felé emelkedik.”

Danny Sullivan azt is elmondta, hogy mivel ez nem egy specifikus algoritmus, amely egy meghatározott területre koncentrál, hanem egy általános algoritmusfrissítés, ezért nem kapott hivatalos nevet sem a Google berkein belül.

Hogy értelmezzük mindezt?

Keresőoptimalizálási szempontból kiemelnék néhány fontos momentumot.

Az egyik az, hogy jól látszik, hogy a Googlenak vannak specifikus algoritmusfrissítései, amelyek nagyon szűk területre koncentrálnak. Ezekből van akár naponta több is, és ezek valóban csak egy részterület részterületére fókuszálnak.

Aztán vannak olyan specifikus algoritmusfrissítések, amelyek egy részterület egészét kezelik. Ilyen mondjuk a HTTPS rangsorolási előnye, vagy a mobil algoritmus.

Végül vannak a nagyobb széleskörű algoritmusfrissítések mint a mostani is, ami az alapalgoritmust érinti, és számos tényezőt vesznek figyelembe. Klasszikusan az utóbbi években ezt neveztük alap-algoritmus, vagy minőségi algoritmus frissítésnek.

Hogyan reagáljak erre?

A Google tanácsa szerint, nincs egy konkrét módszer a most visszaeső oldalak számára és véleményem szerint ebben sok az igazság.

Az alapalgoritmus módosítás azt jelenti, hogy a Google újraértékeli, hogy mit tart minőségi tartalomnak, és ez számos paramétert érinthet. Nem arról van szó tehát, hogy egyszerűen a Title elemet kell optimalizálni, hanem vélhetően sokkal összetettebb dologról, amelyben a felhasználói adatoknak is egyre nagyobb szerep juthat.

Ilyen értelemben tehát a SEO szakember nem tud rámutatni egy-egy elemre azt mondván, hogy ezeket módosítsuk. Tanácsot tud adni, hogy mely SEO elemek nincsenek jól beállítva, és mely technikai SEO beállításokon kellene módosítani, de ilyen esetben valóban a weboldal egészének minőségi javítása a feladat.

Nagyon sokszor találkozom azzal, hogy van egy technikailag rendben lévő oldal, amit semmilyen klasszikus SEO technikával nem lehet egy szint felé vinni, mert elavult a design, a weboldal egészének koncepciója.

Az alapalgoritmus módosítás esetén tehát ne az apróságokon próbálj javítani. Legyen tökéletes az on-site és technikai SEO: ez az alap és lépj hátra egy lépést nézz rá a weboldalad egészére és tedd jobbá:

  • vajon ez a cikk még most is kiszolgálja a felhasználó igényét?
  • vajon ez a termékoldal tényleg jobb, mint a konkurenciáé?
  • vajon a weboldal egésze segíti, hogy a látogató szívesen visszatérjen?
  • vajon a weboldal egésze azt mutatja, hogy a téma szakértője vagyok?

És még egy dolog. Az alapalgoritmus módosítása jelentheti azt, hogy a Google bizonyos keresésekre más típusú oldalakt részesít előnyben. Lehet egy keresésre eddig főként webáruházakat hozott fel a találati listán, mostantól azonban inkább blogoldalakat/cikkeket. Ez esetben valóban nem a weboldaladban van a hiba, hanem a Google rendszere módosult, és mást tart relevánsnak az adott keresésre.

Vesztesek

Ilyenkor kérdés, hogy vajon kik a vesztesei és a nyertesei az algoritmusmódosításoknak? Hoztam néhány példát a SEMRUSH adatai alapján. Nyilván ez nem teljesen megbízható, de utalhat arra, hol eredményezhetett visszaesést a mostani frissítés:

Az első példa az ingatlan.com, ahol egy kismértékű visszaesés figyelhető meg a frissítés időszakától kezdődően (és már azt megelőzően is, egy nagyon enyhe csökkenés.)
ingatlan.com

A vatera.hu egy markánsabb visszaesést mutat az algoritmus módosítás után:
vatera
A videa.hu esetén egy kifejezetten markáns csökkenés észlelhető az organikus forgalomban.
videa
Végül a legnagyobb visszaesést a lap.hu könyvelheti el, de ennél az oldalnál amúgy is jelentősek az ingadozások.
lap

ezeket azért hoztam példának, mert ezek a weboldalak jellemzően a TOP100 magyar weboldal közé tartoznak, ennek ellenére ezeket is érintheti károsan egy algoritmusfrissítés. Tehát ha a te weboldala is érintett tudd, nem vagy egyedül és nálad nagyobb oldalakat is érinthet károsan egy ilyen módosítás.

És a te weboldaladat, hogyan érintette a frissítés? Írd meg kommentben!

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

2 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Sajnos azt tapasztalom, hogy teljesen véletlenszerű a google találati listája. Olyan találatokat rak be, amiknek köze sincs ahhoz amit keresek. Elavult, évek óta nem frissített oldalakat előbbre rakja, mint a frissülő oldalakat.
    Találatok első oldalán ugyanaz a pár nagy oldal van, mégha nincs is köze a találathoz, vagy nincs is az oldalon amit keresek.
    Minden év elején kiadják ezt a szöveget, hogy nagy algoritmus frissítés és teljesen követhetetlen, hogy most épp mi az amit meg kell változtatni. Szerintem csak rányomnak a randomizáló gombra és nevetve nézik, hogy szenvednek a webmesterek.