Kezdőlap » Google » Naponta 16 ezer sornyi Google kód változik
Google

Naponta 16 ezer sornyi Google kód változik

Google algoritmus frissítés

Érdekes adatok láttak napvilágot a Google kódjairól. Érdemes tisztában lenni a nagyságrendekkel.

John Mueller a Google szóvivője osztott meg egy cikket a Twitteren, amely bepillantást enged a Google működésébe.

Ezek szerint a Google kódjainak döntő többsége (95%) egyetlen repóban, program tárolóban helyezkedik el, amihez a fejlesztőmérnökök jelentős része hozzá is fér. Természetesen vannak mérnökök, akik csak bizonyos könyvtárakhoz férnek hozzá, de vannak olyanok is akik az összes filet elérik.

Ez pedig nem kis mennyiség. A cikk szerint a Google összesen 86 Tb adatot tárol itt, ami összesen nagyjából egy billió fileban található meg elosztva.

Egyedül 2014-ben 15 millió kódsor módosult. Ennél is megdöbbentőbb, hogy egy átlagos napon a Google 25 ezer mérnöke összesen 16 ezer kódsoron módosít és ehhez tartozik még 24 ezer kódsor amely automatikus rendszerek segítségével módosul, bár az nem világos, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.

Akit érdekel mélységeiben, az eredeti cikkben még több adatot és számot talál, ami egy programozónak kétségtelenül érdekes lehet.

hirdetés

Számunkra talán csak annyi az érdekes a történetben, hogy egy átlagos napon is rengeteg változás történik a Google háza táján és ezért is egyre nehezebb meghatározni egy-egy helyezésváltozás hátterét.

Kétségtelen, hogy vannak olyan nagy léptékű változások, mint a mobil algoritmus, vagy a Pingvin algoritmus frissítés, ami egyértelműen azonosítható, ám az utóbbi egy-két évben ezeknek a nagy módosításoknak az azonosítása is egyre nehezebb.

Érdekes az is, hogy látható, hogy a Google rengeteget módosít a kódján, ennek ellenére a Pingvin algoritmus új verziójára már évek óta várunk. Vélhetően ennek hátterében az is áll, hogy azt alapjaiban építik újjá.

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy a Pingvin algoritmus is a gépi tanuláson alapuló, a mesterséges intelligenciát is alkalmazó algoritmus lesz majd.

Reméljük idén látni fogjuk ennek eredményét. A Google ígérete szerint közleményt ad majd ki a Pingvin algoritmus indításáról.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.