Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Oldalbetöltési sebesség – egyre fontosabb rangsorolási tényező?
Keresőoptimalizálás

Oldalbetöltési sebesség – egyre fontosabb rangsorolási tényező?

Google oldalsebesség

Nyolcvan százalékkal nőtt egy nagy oldal forgalma, miután optimalizálták a sebességét. Ennyire fontos lenne ez a keresőoptimalizálásban?

Az közismert, hogy a weboldal betöltődési sebessége rangsorolási tényező a Google algoritmusában 2010 óta, ezért is kiemelten fontos a keresőoptimalizálásban.

Az okostelefonok elterjedésével ismét felértékelődött a sebesség szerepe, és mivel a Google kiemelt figyelmet fordít a mobil felhasználókra, ezért elképzelhető, hogy az oldalsebesség súlya a rangsorolásban tovább növekedett. Legalábbis erre is utalhat egy érdekes esettanulmány.

A GQ magazin tette közzé adatait, amit egy oldalsebesség javítás után értek el. Az oldalnak júniusban 6 millió egyedi látogatója volt havi szinten, ami a fejlesztések után júliusban 11 millióra ugrott fel. Hasonló mértékben javult az oldalon eltöltött idő is. A júniusi 5,9 percről, 7,8 percre, azaz a gyorsabb oldalon sokkal több időt töltöttek a látogatók.

oldalbetöltődési sebesség

Az oldal korábban igen lassú volt, a mobileszközökön a betöltődési sebesség elérte a 7 másodpercet is, ami fájdalmasan lassú volt, hiszen az oldala látogatóinak már több mint a felel mobil eszközökről érkezett.

hirdetés

A fejlesztéseknek köszönhetően a http lekérések száma 400%-kal csökkent, és az oldal már két másodperc alatt betöltődik. Ezt pedig a felhasználók is értékelték, amit a növekvő forgalom jól jelez.

Korábban a oldalbetöltődési sebesség nem számított annyira fontosnak, azonban a mobilkorszak beköszöntével kiemelten fontossá vált. Nem véletlen, hogy az olyan nagy portálok, mint a Washington Post is dolgozik az oldala gyorsításán. Azok a portálok pedig, akik erre nem fordítanak figyelmet fokozatosan elmaradnak a versenyben.

Érdekes módon, bár minden forgalmi forrás esetében növekedett a forgalom (így a kereséseknél is), igazán nagy megugrás a közösségi médián volt észlelhető. Itt jutalmazták a felhasználók legjobban a sebességet.

Az oldalbetöltődési sebesség gyorsítása ma már nem nehéz feladat. A Google Page Speed eszköze nagyon sok ötletet és javaslatot tesz és más ingyenes eszközök, például a Pingdom Tools is jól használható. Természetesen ezeknek az eszközöknek van korlátja, és van amikor, komolyabb strukturális átalakításokra van szükség.

Az olyan tartalomkezelőkre, mint a WordPress is számos bővítmény létezik, például a W3C Total Cache, de természetesen a WordPressnek is megvannak a maga korlátai.

Bár a sebesség rangsorolási előnyének jelentősége vitatott, az tény, hogy a mobil felhasználók miatt ez egyre fontosabbá válik. Megéri tehát foglalkozni vele.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.