Kezdőlap » Linképítés » Pingvin 4 algoritmus: az első helyreállások a büntetések után
Linképítés

Pingvin 4 algoritmus: az első helyreállások a büntetések után

Google Pingvin algoritmus 3

Mindenki azt kérdezi, vannak-e már büntetések, vannak-e már helyreállások a korábbi Pingvin büntetés alól. Nos, a válasz az, hogy igen, összegyűjtöttünk néhány példát.

Amióta a Google útjára indította a Pingvin 4 algoritmust mindenki azt kérdezi: látunk-e már valami mozgást, állnak-e helyre weboldalak? Különösen igaz ez azóta, amióta a Google bejelentette, hogy a korábbi büntetéseket eltörli.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár esettanulmányt, cikkünk végén pedig arról írunk vajon miért nem állt helyre minden oldal.

Helyreállások

Egyelőre sajnos nagyon kevés ilyen történetünk van. Marie Haynes egy közismert Pingvin-algoritmus szakértő tett közzé több esettanulmányt. Érdemes átnézni a cikkét, itt ezekből csak néhány példát említünk:

Webáruház

A webáruházat még az első Pingvin sújtotta 2012 áprilisában. A büntetést katalóguslinkek miatt kapta, amelyet az oldaltulajdonos küldött be. Az oldal rizikós linkjeit disavow eszközzel távolították el. Menet közben az oldal szerszett néhány linket, de elsősorban márkaemlítéseket.

Az első helyreállások szeptember 27-étől észlelhetőek. Elsősorban nem a forgalom, hanem a helyezések javultak, fontos kulcsszavakra, például a 95. helyről a 10. helyre.

hirdetés

pingvin-helyreallas1

Nagy márka

A következő példa egy országszerte (USA) ismert nagy márka weboldala, amelyet 2013 májusában érintett a Pingvin. A büntetést kulcsszavas fizetett linkek miatt kapta az oldal. Disavow eszközzel lettek a linkek eltávolítva. Az oldal azóta igen nagyszámú természetes linket szerzett.

pingvin-helyreallas2

A büntetés miatt az oldal a saját márkanevére is csak a 4. helyezést érte el a találati listán, szeptember 27-étől viszont már első helyen van kisebb ingadozásokkal. Más kulcsszavak esetén a 70.ről az első helyre, vagy a 11. helyről az első helyre érkezett, akár komoly kulcsszavak esetén is.

Kis weboldal

Ezt a kis üzleti célú weboldalt 2013 májusában sújtotta a Pingvin. Igen sok kulcsszavas linkje volt katalógusokról és cikk katalógusokból. A káros linkeket disavow eszközzel távolították el. Egyelőre csak néhány új és természetes linket szereztek a büntetés óta.

Az oldal a fő kulcsszavára, amelyre komoly a lokális verseny is a 11 helyről a hetedik helyre jött fel. A másik fő kulcsszavára a 45 helyről a 14. helyig emelkedett fel.

pingvin-helyreallas3

A sort lehetne folytatni, de nem csak helyreállások, hanem úgy tűnik már büntetések is vannak.

Pingvin 4 büntetések

Az alábbi képernyőfelvételt Glen Gabe tette közzé, amin nagyon jól látszik hogy egy weboldal organikus forgalma milyen jelentősen csökkent a Pingvin 4 indítása óta.

pingvin4-buntetes

Hazai példák

Hazai példából egyelőre igen kevés van. A keresőoptimalizálás szóra például igen nagy volt a mozgás, de érdekes módon itt a visszaesések már szeptember közepén észlelhetőek voltak. A nemzetközi fórumokon is észleltek a hónap közepén Pingvinhez kapcsolódó mozgásokat, így vélhetően ezek is a Pingvinnel vannak összefüggésben.

bognarstudio.hu

Ezeknek az oldalaknak jellemzően igen nagy számú kulcsszavas linkjük van.

net-position

Az alábbi példa pedig egy igen kompetitív piacon lévő szereplő oldal helyezéseinek csökkenését mutatja a webmester eszközökön keresztül. Az átlagos helyezés mintegy 7-8 helyezést romlott. Az oldalnak igen sok katalóguslinkje van (a képernyőfelvételt köszönjük!)

kompetitiv

Végül az utolsó példa egy webáruház, amely nagyjából 60 hivatkozó domainnal rendelkezik és ezek közül 17 pontos kulcsszavas horgonyszöveggel hivatkozik az oldalra. Szinte az összes linkje katalógusból származik. Az oldal helyezései az utóbbi napokban romlottak, ami jól látszik a semrush adatain is.

butor-visszaeses

Az elmúlt egy-két napban a fenti példákhoz hasonló jelenségek megsokasodtak, azaz egyre több olyan weboldalt látni, amelynek helyezései elkezdtek romlani.

Úgy tűnik az eddigi adatokból, hogy egy néhány napos késésben vagyunk az amerikai történésekhez képest. Ennek oka az is lehet, hogy a magyar web feltérképezési gyakorisága némileg ritkább, mint az angolszász webé.

Ha a jövőben folytatódik ez a tendencia, még igen komoly változásokat észlelhetünk majd. A külföldi fórumok tapasztalatai alapján még csak a mozgások elején vagyunk.

Miért nem állt helyre az én oldalam?

És végül a legfontosabb kérdés. A válaszok összetettek. Egyrészt a folyamat még csak most zajlik, akár heteket is várni kell, amire a Pingvin algoritmusok valóban élesednek.

A másik ok, hogy idő kell, amíg a Google az összes weboldal összes aloldalát újra feltérképezi. Ez hónapokig tarthat a magyar web esetén.

A harmadik ok, hogy a Google bár feloldja a büntetéseket, de ezzel párhuzamosan le is értékeli a linkeket. Akinek zömében spam linkje van, emiatt nem várhat érdemi helyreállást.

Végül azokat, akik rendelkeznek spam linkekkel, de korábban nem érintett a Pingvin algoritmus, most érinthet. Vélhetően az új Pingvin érzékenyebb lesz a spam linkekre, de az is valószínű, hogy a helyezésromlás kevésbé lesz drasztikus, hiszen nem büntetésről, csak linkleértékelésről van szó. Azt azonban tudjuk, hogy a keresőoptimalizálásban majdnem mindegy, hogy a 11., vagy a 60. helyen vagyunk.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.