Kezdőlap » Linképítés » Pingvin algoritmus 4: nyerő és vesztes stratégiák
Linképítés

Pingvin algoritmus 4: nyerő és vesztes stratégiák

Google Pingvin 4

Az elmúlt öt napban folyamatosan szabadulnak fel a Pingvin büntetés alól az oldalak. Összeszedtük kik a nyertesek, és mik a nyertes stratégiák.

Ahogy a Google ígérte, folyamatosan szabadulnak most már a magyar oldalak is a korábbi Pingvin büntetések alól. Gary Illyés a hét végén jelezte, hogy még kell rá várni néhány napot, amíg ez a szakasz befejeződik, de tény óriási mozgások voltak a magyar találati listán is.

Egy saját eset

Kezdjük egy saját tapasztalattal. Egy webáruházról van szó, amely még 2012-ben kapott Pingvin büntetést. A linkprofil tisztításra (disavow eszközzel) két ízben került sor, és bár az oldal organikus forgalma szépen javult, a kiemelt kulcsszavakra nem került ki a büntetés alól, jellemzően a 20-30 helyen tartózkodott a két kiemelt kulcskifejezésre.

A csütörtöki napon aztán az oldal felugrott a TOP5-be, és azóta is ott tartózkodik. Az alábbi képen látható az oldal organikus forgalmának emelkedése, amely szeptember 30-án indult meg.

alkony

A Google szeptember 28-án jelentette be, hogy elkezdődik a korábbi Pingvin büntetések törlése.

hirdetés

Működik-e a linkhálózat?

Sokakat érdekel, hogy vajon a linkhálózatok hogy viselkednek a mostani Pingvin időszaka alatt. Közismert, hogy több hazai SEO ügynökség is úgy épít linket, hogy ügyfeleik oldalán helyezik el a többi ügyfelük linkjét (jellemzően kulcsszavas linkeket használva), így építenek egy linkhálózatot.

Nagy kérdés volt, hogy vajon ez a linképítés technika, hogy vizsgázik most? Nos, a kép vegyes. Az látszik, hogy az így linkelt oldalak organikus forgalma jellemzően megugrott. De nem minden esetben.

Nyertesek:

Lássunk néhány példát az organikus forgalom növekedésére:

goldhoszigeteles fogak.hu skandinavfatelep.hu

 

A kép egyértelmű, legalábbis első ránézésre. De mit is jelent mindez?

A forgalom növekedés a Pingvin büntetések törlését követően jelentkezett, ez két dolgot is jelenthet:

 • az oldalak korábban büntetés alatt voltak és most szabadultak fel. Ezt erősíti az, hogy csak a büntetések törlését követően kezdtek el javulni
 • az oldalak konkurenciái estek vissza és ezeknek az oldalaknak ezért javult a forgalmuk.

A kép azonban nem mindig ilyen egyértelmű.

Vegyes mozgások

Nem minden oldal nyertes azonban. Van egy másik kép is, ami azt mutatja, hogy szeptember 18-án az oldalak forgalma jelentősen javult, majd október legelején (jellemzően 3-án) egy jelentős visszaesés figyelhető meg.

koltoztetesmost pedanteria.hu

Mivel ezek a dátumok több oldal esetén is megfigyelhetőek, ezért szinte biztos, hogy a szeptember 18-i dátum is a Pingvin algoritmussal függ össze. Bár a Google hivatalosan szeptember 23-án jelentette be a Pingvin elindítását, azt elismerte, hogy a Pingvin több szakaszban fut le (több, egymástól különálló algoritmusból tevődik össze, amelyek különböző időpontokban futnak le. Ezzel azt is, hogy a szeptember 23-i dátum előtt is lehettek Pingvinnel kapcsolatos mozgások. Ezt figyelhetjük meg a fenti ábrán.

Vesztesek

És vannak vesztesek is, amikor a forgalom egyértelműen visszaesett. Erre jó példa az alábbi oldal:

arzenkft

Az érdekesség az, hogy a visszaesés a büntetések eltörlésének időpontjában következett be. Ennek lehet az is a magyarázata, hogy sok korábban büntetett konkurenciaoldal szabadult fel és került az oldal elé.

PR cikkes linképítés

Egy másik gyakori linképítés módszer a PR cikkes linképítés. Ennek jellemzője, hogy egy jellemzően újraregisztrált domainen kerül ki egy 1000-1500 karakteres cikk, a horgonyszöveg bár tartalmazza a kulcsszót, de jellemzően kiegészítve más szavakkal.

Itt sajnos nem tudunk hasonlóan látványos ábrákat mutatni. Bár vannak kisebb javulások és helyezésromlások, ezek az oldalak alapvetően stabilak. Ez azt mutatja, hogy az így épített oldalak nem érintették korábban büntetések, hiszen nincs felszabadulás a büntetés alól, ezért stabilan tartják a helyezésüket. A helyezésromlások, inkább a büntetés alól felszabadult oldalak előrekerülése miatt következtek be, de ezek jellemzően 1-2 pozíciós visszaesést jelentenek kevés kulcsszóra.

Prémium linképítés

A prémium linképítés esetén a kép egyelőre még bizonytalanabb, mivel kevés ilyen oldalról van információnk. De a mutatott kép alapján egyelőre úgy tűnik ezek az oldalak inkább a nyertesei a változásoknak. Az organikus forgalom, ha nem is kiugróan, de egyértelműen növekedett, vagy stagnált. Sajnos bizonyos esetekben itt is előfordul helyezésromlás, mivel a büntetések alól felszabaduló oldalak néha beelőzik ezeket az oldalakat.

Másik jellegzetesség, hogy a forgalomnövekedés néhány esetben már szeptember elejétől-közepétől kezdődően észlelhető, szemben a linkhálózatos oldalak forgalomnövekedésétől, amely csak a büntetések törlését követően kezdett el növekedni.

Mivel ilyen ügyfelünk több is van, ezért itt tudunk Google Analytics képet is mutatni.

kertes napelem

Érdekes az ite.hu helyezésváltozása is, amely szeptember 2-án felugrott a 24. helyről a TOP10-be, majd október 9-étől ismét visszaesett a korábbi helyére.

ite-keresooptimalizalas

Itt egyértelmű, hogy a szeptember 2-a és az elmúlt pár nap mozgása szintén összefügg, de még nem világos hogy miképp.  (az ite.hu-nak nincs mesterséges linkje, ami még érdekesebbé teszi a dolgot.)

Ugyanakkor a szeptember 2-i dátum más oldalak esetén is felbukkan, ahol a Pingvin mozgás indokoltabb a kulcsszavas linkek miatt. Gary Illyés ugyanakkor megerősítette, hogy az ezekben a napokban tapasztalható mozgások a Pingvin algoritmushoz köthetőek.

És ez még nem a vége

Azt látni kell, hogy az elmúlt 40 nap folyamatos mozgásai túlnyomórészt a Pingvin algoritmushoz köthetőek. Van néhány kitüntette dátum. Ilyen a szeptember 2. a szeptember 19, az október 3, és az október 6-8 közé eső időszak. Az oldalak mozgásait sok minden kiválthatja:

 • felszabadulás a Pingvin büntetés alól
 • linkek leértékelése (de nem büntetés)
 • konkurencia felszabadulása büntetés alól, és emiatt történő visszaesés
 • egyéb hatások (lásd pl. az ite esetét, amit még nem látunk át.)

Kérdés, hogy amit látunk az a Pingvin algoritmus vége, vagy csak egy köztes szakasz? Tekintve az elmúlt napok mozgásait és visszarendeződéseit azt gondolom, hogy még mindig nem a végleges találati listát látjuk, és a következő napokban-hetekben még igen komoly változásokat figyelhetünk meg. Ha tippelni kellene, azt mondanám, hogy a most büntetés alól felszabaduló oldalak helyezései romlani fognak a linkleértékelések miatt, de a korábbinál jobb helyen fognak stabilizálódni.

A mostani kép alapján azt mondhatjuk, hogy egyelőre a kulcsszavas, spam linképítési technikák jól teljesítenek, bár nagy a hullámzás, míg a biztonságosabb linképítési módok a stabilitást biztosítják. De hogy mi lesz a Pingvin lefutás végén, az még nagy kérdés.

A fenti észrevételek tehát még csak köztes és kevés számú adat alapján levont következtetések, de talán segítséget jelenthet mindenkinek az oldal kapcsán. Várom észrevételeiteket Facebookon, vagy a hozzászólásokban.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

9 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • nincs a faszt nincs mesteréges linkje.

  Mit hazudsz? Az entity.hu-n is van fórumaláírás linked az ite.hu-ra.

  Most továbbadom a spanoknak, hogy erre az oldalra ne járjanak mert egy kokler vezeti.

  ezen kivul minden cikk “lehetséges, hogy lehet, talán, elképzelhető, véleményem szerint, előfordulhat…” VICC:DD

 • Attila, most akkor jól értem, hogy a régi pingvinbüntetés alól azért szabadítják fel az eddig büntetett linkeket, hogy az eredeti állapotokra tudják ráküldeni az új, állandó pingvint?
  Mert most valahogy nem egyértelmű, hogy az eddig büntiben lévő ténykedések és megoldások miért kaptak amnesztiát.

  • Szia! Igen nagyjából jól érted.
   A régi büntetéseket feloldják (de nem a linkek voltak büntetve, hanem a linkelt weboldalak) és valóban azért, mert az új Pingvin más módon és másként fog hatni, a fő (nyilvánosan is publikált) különbség, hogy a mesterségesnek vélt linkek miatt nem büntetik, a weboldalakat, hanem leértékelik ezeket a linkeket.
   Az egy kérdés, hogy ez már lezajlott, vagy most is folyamatban van, vagy a jövőben fog megtörténni (vélhetően most is zajlik).
   És persze nem tudjuk mi minden van még a háttérben. Vszeg a jéghegy csúcsának is csak egy apró részlete nyilvános.

   • Nekem gyanús, hogy ez nem a történet vége. Eddig szerintem csak beüzemelték a rendszert, az igazi buli csak után fog következni.

    Elindul a hatása, s sok körösen szépen az összes eddig büntetések hatása vissza fog gyűrűni, ha nem is teljesen.

    A Google-nak hatalmas presztizsveszteségbe kerülne, ha egy nagy hatású algoritmust, ami érdemben javított állítólag a felhasználói élményen, simán kidobnák a szemétdombra.