Kezdőlap » Keresőoptimalizálás » Rand Fishkin elhagyja a Moz.com-ot
Keresőoptimalizálás

Rand Fishkin elhagyja a Moz.com-ot

Rand Fishkin

Ha van név a SEO iparban, akit mindenki ismer, az kétségkívül nem más, mint Rand Fishkin, aki most otthagyja az általa épített Moz.com-ot.

Van néhány nagy név a SEO iparban, akit mindenki ismer. Ezen nevek közül is kiemelkedik Rand Fishkin neve, akit nem csak Amerikában, hanem idehaza is mindenki ismer a szakmán belül.. Azt hiszem, Magyarországon sincs olyan keresőoptimalizáló, aki ne ismerné Rand Fishkin nevét, és ne olvasta volna legalább egy-egy cikkét. Ha van is ilyen, akkor az jó eséllyel kókler.

Éppen ezért érte meglepetésként a SEO iparágat, hogy Rand Fishkin otthagyja az általa alapított Moz.com-ot. Természetesen nem teljes egészében, hiszen a cég egyik fő részvényese marad továbbra is, és a jövőben is vállal konferenciákat, és a legendás Whiteboard sorozatban is publikál majd, de nem vesz részt a napi munkában.

Fishkin három éve adta át a CEO posztot Sara Bird-nek a Moz.com-ban, és akkor egy nagy váltás is történt az online marketingről a Moz visszafordult tisztán a SEO fel. Jelenleg a Moz-nak 36 ezer előfizetője és 160 munkatársa van.

Az, hogy mi a Rand Fishkin lépésének oka nem világos. Érdekes módon a Moz.com-on is a jelenlegi CEO Sarah Bird posztjából lehetett róla értesülni. Rand Fishkin pedig szinte semmilyen formában nem kommentálta a bejelentést és ő maga nem tett közzé semmit.

A Moz.com-ot 2004-ben alapította Rand Fishkin és Gillian Muessing, mint tanácsadó cég. 2005-ben publikálták első jelentésüket a Google rangsorolási faktorairól, amelyeket a mai napig évente közzétesznek.

hirdetés

2007-ben jelentek meg a MOZ első SEO eszközei, majd 2008-ban indult útjára a Mozscape, amelynek a web feltérképezése volt a feladata. 2009-ben már 5000 előfizetővel rendelkeztek, innentől gyors a fejlődés 2011-ben már 10 ezer előfizetőnél jártak, 2012-ben már 15 ezernél. Mára meghaladták a 36 ezres előfizetői számot.

Az idei évben nem Rand Fishkin az első nagy visszavonuló. Hasonlóképpen döntött A Search Engine alapítója Danny Sullivan is, aki ennek a szakmának hasonlóan nagy alakja. Úgy tűnik generációváltás indult a keresőoptimalizálás területén.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.