Kezdőlap » Google » Rankbrain: itt a Google, új mesterséges intelligencialapú algoritmusa!
Google

Rankbrain: itt a Google, új mesterséges intelligencialapú algoritmusa!

Google RankBrain mesterséges intelligencia

A Bloomberg robbantotta ki a sztorit: a Google nem csak, hogy élesített, de már hónapok óta használja, új a gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló új algoritmusát a RankBrain-t.

Cikkünkben igyekeztünk összeszedni minden hasznos információt, amit a RankBrainről tudni lehet.

Mi az a RankBrain?

A RankBrain egy mesterséges intelligencia, amely a Google-t szolgálja, hogy jobb találati listát tudjon előállítani. Az algoritmus a keresések azon 15%-ánál különösen fontos, amelyet a Google korábban sosem látott. (A Googlenak adott kérdések 15%-a minden nap teljesen új és egyedi, sohasem megfogalmazott kérdés.)

A Bloombergnek a Google ezt így magyarázta el:

„A RankBrain mesterséges intelligenciát használva, az írott szöveget matematikai entitásokra – vektorokra – bontja le, amit a számítógép már fel tud dolgozni. Amennyiben a RankBrain új kifejezéssel találkozik, amellyel még sosem találkozott becslést ad arra vonatkozóan, hogy az adott kifejezés mihez hasonló, és ez alapján szűri a találatokat, ezáltal sokkal jobban kezelhetővé teszi az új keresésekre adandó választ.”

Ez csupán egyetlen eleme a Google rangsorololási algoritmusának, ugyanakkor igen fontos eleme.

hirdetés

Mikor indította el a Google?

Nincs pontos információ, hogy mikor indult útjára a RankBrain, a Bloomberg információi szerint valamikor az idén, de már hónapok óta aktív az algoritmus.

A SEMPost szintén megkérdezte a Google-t a RankBrain indulásáról. Nekik a Google azt mondta, hogy az év eleje óta fokozatosan indították el a RankBrain-t. Ez fontos különbség különösen azért, mert az idei évben számos, az alapalgoritmushoz köthető változást regisztrálhattunk. Ugyanakkor az nem tudható, hogy ennek volt-e köze a RankBrain-hez.

Mivel a Google nem ad információkat az alapalgoritmusának változtatásairól, nehéz lesz pontos információt kapni az algoritmus indulásának pontos indulásáról. Elképzelhető, hogy az idén észlelt nagyobb változások a RankBrainhez köthetőek.

Minden nyelvet érint

A Google a SEMPost-nak megerősítette, hogy a RankBrain nem csak az angol nyelvet érinti, hanem valamennyi nyelvet.
Ez nagyon fontos, egyrészt azért, mert a magyar nyelven is él a RankBrain, másrészt mutatja, hogy a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia alkalmazása nem nyelvfüggő.

A harmadik legfontosabb rangsorolási tényező

A Bloomber ingormációi szerint a RankBrain a harmadik legfontosabb rangsorolási tényező, ami szerepét kiemelten fontossá teszi. A SEMPostnak a Google megerősítette, hogy bár több száz rangsorolási tényezőt használnak, ez valóban egy jelentős szignál.

Különösen azoknál a soha nem látott kereséseknél kiemelt az algoritmus jelentősége, amelyeket korábban a felhasználók még nem írtak be a Google keresőmezőjébe.

Nem csak az új kereséseknél használják

Az első híreket követően komoly félreértések voltak akörül, hogy a Google pontosan mely kereséseknél használja a RankBraint. A mostani információk szerint ugyanis a Google nem csak az új kereséseknél használja a Rank Brain mesterséges intelligenciáját, hanem a keresések igen nagy százalékánál, de különösen jól teljesít az új kereséseknél.

Ezt az információt a Bloomberg cikk írója erősítette meg Glenn Gabe keresőoptimalizálási szakember kérdésére.

Nem csak egy szegmensben használják

Sok SEO szakember azon tűnődött, vajon van egy olyan szegmens, a kereséseknek olyan meghatározható köre, az újakon kívül, ahol a RankBrain kiemelt szerepet kap. Ez azért volna fontos, mert így azonosítható lenne visszamenőlegesen a RankBrain működésének kezdete.

A Google szóvivője szerint azonban a RankBrain működése nem szűkül le valamely keresési területre.

Nem tanul folyamatosan

Gary Illyés-t Twitteren kérdezték arról, hogy vajon az algoritmus folyamatosan tanul-e ahogy az új kérdések beérkeznek. Gary Illyés szerint azonban nem erről van szó. A mérnökök hónapokig dolgoztak a RankBrainen, és az jelenleg statikus, tehát nem tanul folyamatosan.

Frissül a RankBrain

Jack Clark a Bloomber újságírója még annyit tett hozzá a Twitteren, hogy bár a RankBrain nem tanul „élőben”, de rendszeresen újraoktatják.

Mindez azt jelenti, hogy a RankBrain is időszakosan frissülő algoritmus lesz. A SEMPost megkérdezte a Google-t ebben a kérdésben, és azt válaszolták, hogy akkor frissül majd az algoritmus, ha az új eredmények jobb találati listát eredményeznek. A frissülés jelenthet adatfrissülést vagy új neurális hálózat architektúrát.

Magyarán szólva a RankBrainnél is lehet adatfrissítés, és fejlődhet is az algoritmus. A nagyobb változásokat az utóbbi esetben tapasztalhatjuk majd.

A SEO él

A hírre valaki ismét a SEO halálát jósolta, ám ezt épp a Google cáfolta. Gary Illyés szerint:

„Ez egyáltalán nem igaz. A RankBrain hónapokkal ezelőtt indult, és a SEO mágiátok még mindig működik.”

De mik azok a vektorok?

A RankBrain működése elég misztikus. A Blomber újságírója a cikkéhez képest még annyi plussz információt közölt, hogy a RankBrain szavakat és kifejezéseket alakít vektorokká. A Vektorok Hinton professzor munkásságán alapulnak.

A hivatkozott Hinton nem más, mint Geoff Hinton a Torontói Egyetem professzora, aki a mesterséges neurális hálózatokat kutatja. Cégét a DNNResearch Kft. a Google nemrégiben vásárolta fel.

Word2vec

A RankBrain kapcsán sokaknak a Word2Vec jutott az eszébe. A Blomberk cikkírója a Hacker News hasábján beszélt erről.
Bár a Google ezt az információt nem erősítette meg, azonban a szóvivő elmondta, hogy hasonló ahhoz, abban az értelemben, hogy az egyes kifejezések kapcsolati hálóját vizsgálja magasabb szinteken.

Hinton professzor a vektorokról

Technikai értelemben a RankBrain szavakat és kifejezéseket fordít át vektorokká, amit aztán a gépi tanulás során kezelni lehet. Hinton a Royal Society előtt már beszélt ennek működéséről.

A dolog lényege, hogy a mondatokat vektorokká fordítják. Ha a web teljes dokumentummennyiségét sikerül feldolgozni és vektorokká alakítani, akkor olyan adattömeg jön létre, ami már alkalmas a gépi tanulás alkalmazásához. Ha a felhasználó kérdését sikerül vektorokká alakítani, akkor a gépi tanulás és az adattömeg segítségével kikövetkeztethető a kérdés lényege.

Már szellemi jogvédelem alatt áll

A Google 2012-ben nyújtott be egy a RankBrain működéséhez igencsak hasonló szabadalmat, amely most, 2015 augusztusában lett nyilvános. Talán ez is az oka, hogy a Google már nyíltan beszél a RankBrain algoritmusról. E témakörben Bill Slawski írt részletesen, érdemes cikkét elolvasni.

Mit hoz a RankBrain?

Nehéz megjósolni mit fog hozni a keresőoptimalizálás világában a RankBrain. Az, hogy a Google ilyen horderejű dolgot véghez tudott vinni anélkül, hogy ezt a SEO társadalom akárcsak észlelte volna jól mutatja, mennyire sötétben tapogatózunk.
Én személy szerint két dolgot húznék alá. Az első, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a keresőmotorok jövője. Az, hogy a RankBrain a harmadik legnagyobb súlyt kapta a rangsorolásban mutatja ennek erejét, holott az AI még csak gyerekcipőben jár.

A másik dolog, hogy a RankBrain magyar nyelven is működik. Ez arra utal, hogy az angol és a magyar találati lista közötti különbség egyre kisebb lehet majd, azaz javulhat a találati lista minősége, és a trükközésnek is egyre kisebb lehet a szerepe.

És mivel SEO portál vagyunk hadd hangsúlyozzuk a végén, amit a Garry Illyés mondott. A SEO él, a varázslat működik, mégha mesterséges intelligencia áll is a Google algoritmusa mögött.

A következő napokban-hetekben igyekszünk feldolgozni a külföldön a témában megjelenő cikkeket, és beszámolunk róla az ite.hu hasábjain.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.