Kezdőlap » Linképítés » Tiltani fogja a Google a modulokba ágyazott linkeket?
Linképítés

Tiltani fogja a Google a modulokba ágyazott linkeket?

Google hangout

A modulokba ágyazott linkek igen népszerűek, de a Google egyre szigorúbb ezen a téren. A közeljövőben változni fog az arra vonatkozó ajánlás is.

A modulokba ágyazott linkek, olyan linkek, amelyeket egy weboldal kínál, mint elvihető tartalom, és ezekben egy linket helyeznek el, ami visszamutat az eredeti weboldalra. Tipikusan ilyenek az időjárási dobozok, például az Időkép, vagy az Esőtánc előrejelzései, vagy az aktuális időjárást mutató ábrái. Ezeket igen sokan helyezik ki weboldalukra, és ebben egy visszamutató link található, például az időképre.

Korábban igen népszerűek voltak a PageRank mutatók, amit sokan kihelyeztek weboldalukra, de a kis ábra linket is adott a mutató készítőjének. Ez igen népszerű módja volt a linképítésnek, ám a jelentősége fokozatosan csökkent, mivel a Google az ilyen linkek súlyát fokozatosan csökkentette az algoritmusai segítségével.

2014. januárjában a Google megváltoztatta az ilyen típusú linkekre vonatkozó ajánlásait is. Most linkekkel történő vissaélésnek minősül:

„Több webhelyen terjesztett, modulokba ágyazott linkek, például:
1472 látogató nézte meg ezt az oldalt
gépjármű-biztosítás”

Jól látható, hogy jelenleg a kulcsszavas modul linkeket minősíti a Google olyannak, amely megsérti az irányelveit, a márka, vagy domain horgonyszövegű linkekkel vélhetően nincs gond, ám Matt Cutts korábban azt javasolta, hogy az ilyen linkeket célszerű nofollow címkével ellátni.
A tegnapi napon John Muellernek is feltették a kérdést, hogy mi a Google álláspontja az ilyen jellegű linkekkel kapcsolatban.

hirdetés

John azt válaszolta, hogy, ő a modulokba ágyazott dofollow linkeket kerülné, majd azt is hozzátette, hogy a Google frissítette erre vonatkozó irányelveit, ami vélhetően hamarosan nyilvános lesz.

Mindez azt jelentheti, hogy a jövőben a Google az ilyen jellegű linkeket sem tartja majd elfogadhatónak. A nagy kérdés persze az, hogy mennyire lesz képes szűrni ezeket a linkeket, és mi lesz a helyzet azokkal a modulokba ágyazott linkekkel, amelyek akár évekkel korábban kerültek ki tömegesen, sokszor kulcsszavas linkekkel, és ami akkor még megfelelt a Google irányelveinek.

Vajon az Időkép, a Köpönyeg is büntetésbe kerül? Aligha, de ha Google algoritmus szinten kezeli majd ezeket a linkeket, az sok kellemetlen percet okozhat majd sok weboldaltulajdonosnak.

Témák

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések, a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.