Kezdőlap » Google » Tömeges Google büntetés a természetellenes kimenő linkek miatt
Google

Tömeges Google büntetés a természetellenes kimenő linkek miatt

Google büntetés

Péntek este tömegével kaptak manuális büntetést weboldalak a természetellenes kifelé mutató linkek miatt. Egyelőre hazai esetről nem tudunk.

A Google néhány héttel ezelőtt figyelmeztette a bloggereket, hogy ne fogadjanak el ingyenesen termékeket linkekért cserébe, mert ez sérti a Google irányelveit. Akkor nem esett szó új manuális büntetésről. Most erre is sor került.

Péntek este tömegesen jelentették a weboldaltulajdonosok, hogy manuális büntetésről kaptak figyelmeztetést a Googletól. A büntetés a „természetellenes kimenő linkek” miatt sújtotta a webmestereket.

Ez igen ritka büntetés, mert korábban a Google jellemzően azokat a weboldalakat büntette, amelyekre a linkek hivatkoztak és nem azokat, amelyek linkeltek.

Az eddigi információk szerint a legtöbb büntetett weboldal (ha nem az összes) blogoldal volt, elsősorban a recept, a dekor és kézimunka témakörben. De más területeket is érintett a büntetés.

Úgy tűnik a Google némileg változtatott eddigi taktikáján és most nem a fogadó, hanem a linket adó oldalakat büntette.

hirdetés

Egyelőre hazai esetről nincs tudomásunk, Magyarországon a manuális büntetés igen ritka, de ez nem jelenti azt, hogy hazánk ne lenne érintett. Egyelőre mi nem kaptunk ilyen jelzést.

A Google az alábbi szöveget küldte a webmestereknek:

„ A Google természetellenes, vagy irreleváns linkek mintázatára bukkant, amelyek más weboldalakat linkelnek meg. Ez a mintázat arra utal, hogy annak célja más weboldalak helyezésének javítása. Az ilyen természetellenes linkek azt eredményezhetik, hogy kevéssé releváns találatok bukkannak fel a találati listán. Valamint ez megsérti a Google Irányelveit is.  Éppen ezért a Google leértékelte a weboldalán lévő linkeket. A büntetés eltávolítása érdekében távolítsa el a természetellenes linkeket és küldjön be felülvizsgálati kérelmet.”

Egyelőre csak a linkeket érinti?

Az eddig beérkezett jelentések alapján a weboldalak nem kerültek ki a Google indexéből és organikus helyezésük sem romlott, tehát úgy tűnik, hogy egyelőre valóban csak a kimenő linkek leértékeléséről van szó. Ugyanakkor mivel csak pár napja történt a büntetés egyelőre nem tudható, hogy nem-e lesznek komolyabb hatásai a büntetésnek.

Az is kérdés, hogy a Google az összes belső linket leértékelte-e vagy csak a kifelé mutatókat. Sok aloldal ugyanis a belső linkelésnek köszönhetően ér el jó helyezéseket, így ezeknél esetlegesen romolhatnak a helyezések.

Miért a büntetés?

Egyelőre nem világos, hogy a Google milyen hibák miatt osztotta ki a büntetést. Bár a múlt hónapban figyelmeztette a bloggereket, hogy a termékekért cserébe ne adjanak dofollow linket, nem biztos, hogy ez az a mintázat, ami miatt a büntetés kiosztásra került.

Ugyanakkor szóba jöhet más ok is a büntetésért. A blogok egy része linket cserél egymással, van aki linket árul, más különböző dofollow emblémákat és logókat helyez ki oldalára. Számtalan példa van tehát a Google által természetellenesnek nevezett linkekre.

A Google ilyen esetben a linkek nofollow címkével történő ellátását követeli meg, majd ezt követően kerülhet sor a felülvizsgálati kérelem benyújtására, amit a Webmestereszközökön keresztül lehet megtenni.

A nagy kérdés ilyenkor mindig az, hogy a Google vajon pontosan mely linkeket tekinti természetellenesnek.

A Google fórumait máris ellepték az aggódó és értetlen bloggerek, akik nem értik miért kaptak büntetést. Mások azt hangsúlyozzák, hogy ez már a Pingvin előkészülete.

Ha tudsz hazai büntetésről, kérlek jelezd nekem. Köszönjük.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.