Kezdőlap » E-gazdaság » TOP30: Társkereső oldalak, párkereső oldalak látogatottsága
E-gazdaság

TOP30: Társkereső oldalak, párkereső oldalak látogatottsága

tarskereso oldalak latogatottsága felmérés

A 30 legnagyobb társkereső oldalt elemeztünk, hogy kiderüljön melyik a legnépszerűbb, melyik rendelkezik a legtöbb látogatóval. Részletes elemzés következik.

12 társkereső oldal is havi 100 ezer látogató felett

Az online párkereső piacon meglehetősen komoly verseny bontakozott ki. Több oldal közel azonos látogatottsággal rendelkezik, és a kisebb oldalak is számottevő forgalommal bírnak. Jelenleg is 12 oldal bír havonta több, mint 100 ezer látogatóval. De vajon melyik a piacvezető, és kik a trónkövetelők?

Elemzésünkben azt vizsgáltuk meg, hogy a forgalmi adatok alapján a hazai társkereső oldalak milyen látogatottsági statisztikával rendelkeznek, a látogatók honnan érkeznek, és mik az oldalak fő paraméterei?

Módszertan

A társkereső oldalak látogatottsági adatai nem nyilvánosak, néhány oldaltól eltekintve. Éppen ezért, hogy az oldalak adatai összehasonlíthatóak legyenek, a SimilarWeb adatait használtuk. Noha ezek nem teljesen pontosak, a nyilvános adatbázisok közül a legmegbízhatóbb, és az oldalak összehasonlítására alkalmasak. A közölt látogatói adatok éppen ezért becsült adatok.

A társkereső oldalak összegyűjtésénél az Alexa, Similarweb, lap.hu oldalak adataiból indultunk ki, valamint a Google keresések során a természetes és fizetett találati listán felbukkanó oldalakat gyűjtöttük ki. Összesen mintegy 100 oldal társkereső oldalt írtunk össze, a nyilvános elemzésbe csak azok kerültek, amelyek érdemi forgalommal rendelkeznek. Az oldalak kigyűjtésénél igyekeztünk minden nagyobb oldalt megtalálni, de esetlegesen lehetnek oldalak, amelyek kimaradtak az elemzésből (tippeket várjuk: info@ite.hu).

Még egy fontos megjegyzés, a listából négy nagy oldal komoly reklámkampányt folytat és forgalmuk kétharmada hirdetésből érkezik. Nyilván ezen oldalak kimagasló forgalma némileg torz, hiszen csak addig érvényes, amíg a hirdetések futnak. Sajnos ezek kiszűrése igen nehezen oldható meg, így itt az adatok még bizonytalanabbak.

hirdetés

Az elemzésben a társkereső oldalakat nem vizsgáltuk felhasználói és funkcionális szempontból, csak a forgalmi adatok alapján. Nem néztük a regisztrált tagokat, az oldalletöltések számát, kizárólag a becsült látogatások számát hasonlítottuk össze. A számok 2015. augusztusi adatokon alapulnak.

Látogatottsági adatok

társkereső oldalak becsült látogatottsága hirdetés nélkül

Társkereső oldalak napi látogatottsága, hirdetésekből érkező látogatók nélkül, becslés

A leglátogatottabb társkereső oldal a randivonal.hu

A lista élén a randivonal.hu társkereső oldal áll 14 milliós havi forgalommal. Az adatokból látszik, hogy a forgalom 69%-a display hirdetésből ered, de ha ezt levonjuk, akkor is, mintegy 4,3 millió havi látogatóval számolhatunk (ez napi 145 ezer látogatónak felelne meg). A Gemius adatai szintén nagy ingadozást mutatnak a forgalomban, nagyjából 25-35 ezer RU-val (Valós felhasználó, ez Google Analyticsben becslésünk szerint 40-55 ezres napi munkamenetnek feleltethető meg.). Mint látható az adatok nagyon szórnak, a forgalom igen nehezen becsülhető ezek alapján. Korábban a Gemius egy felmérése a randivonal.hu-t találta piacvezetőnek Magyarországon.

A helyzetet bonyolítja, hogy az oldal számos klónoldala van, önálló domainen, ilyen az origorandi.hu, nolrandi.hu, stb. amelyek szintén érdemi forgalommal rendelkeznek, de elméletileg más-más tulajdonossal.

Az adataink alapján a randivonal.hu oldalt tekintjük piacvezetőnek. A hirdetések nélküli forgalmát pedig 50-60 ezerre becsüljük. Az oldalt levélben is megkerestük, de nem kaptunk választ.

Csajokespasik.hu

Az oldal SimilarWeb által becsült 7,7 milliós havi forgalmának zöme itt is a hirdetésekből ered. A display eredetű megjelenítések aránya 68%. Enélkül a forgalom havi 2,4 millió látogató lenne, ami napi kb. 80 ezer látogatót jelent. Az oldal saját bevallása szerint napi 45 ezer látogatást regisztrál (lásd médiaajánlat). Levélben megkerestük az oldalt, amely válaszában azt közölte, ez az adat nagyságrendileg helyes.

Love.hu

A love.hu a Similarweb adatai alapján havi 1,6 millió látogatóval rendelkezik, ez napi 53 ezres forgalmat jelent. Itt nincs display hirdetés. A Gemius adatai alapján a love.hu napi 20-30 RU-val rendelkezik, ez a tapasztalatok alapján nagyjából napi 40-50 ezer látogatónak felel meg. A love.hu-t szintén megkerestük, de nem kaptunk választ. A Gemius korábbi mérése szerint ez a harmadik legnézettebb hazai társkereső oldal.

Elittars.hu

Az elittars.hu párkereső oldal a Similarweb adatai alapján 2,4 millió látogatóval rendelkezik, de a forgalmi források kétharmada itt is a display hirdetésekből származik. Ezek nélkül havi 900 ezres, azaz napi 30 ezres látogatószámmal lehet kalkulálni. Megkeresésünkre az oldal válaszolt, akik a Gemius felmérésére hivatkoztak, ahol az oldal a második legnagyobb társkereső oldalként szerepel. Mi azonban azt gondoljuk, hogy ez a pozíció az intenzív reklámkampánynak volt köszönhető, amit mi igyekeztünk kiszűrni kutatásunkból. De itt jelentős a bizonytalanság.

Ctk.hu

A Ctk.hu havi forgalma 860 ezer a Similarweb adatai alapján, ez napi 29 ezer látogatót jelent. A Gemius adatai alapján a nap átlagos forgalom 14-18 ezer RU, ami 25-30 ezres Google Analytics forgalomnak becsülhető.

Kisebb, de prosperáló párkereső oldalak

A Similarweb adatai alapján a fenti 5 társkereső oldal tekinthető a legnagyobbaknak a hazai piacon. Fontos azonban megemlíteni, hogy az 5 nagy mellett még léteznek jól működő és jelentős forgalommal rendelkező párkereső oldalak. Ezek közül a parom.hu, paratlan.hu és a randik.hu rendelkezik napi 10 ezer látogatót meghaladó forgalommal

Érdekes módon azonban még ez alatt is vannak jól üzemelő oldalak. Ilyenek például a lovebox.hu, a ratalalsz.hu, freelove.hu, talalka.hu és más kisebb oldalak. Ezek az oldalak jellemzően napi kétezer és tízezer közötti becsült forgalommal rendelkeznek. Ez a forgalom pedig még elegendő egy társkereső oldal fenntartásához.

társkereső oldalak forgalmi forrása

 

Társkereső oldalak forgalmi forrása és látogatottság a Similar Web alapján (hirdetési forgalom is!)

Kisebb látogatottságú, vagy réteg társkereső oldalak

Van még egy csoport, amely már lényegesen kisebb forgalommal rendelkezik, jellemzően napi 1-2 ezer ember fordul meg ezeken az oldalakon, ilyenek a kedvesem.hu, cupydo.hu. És itt már megjelennek a szakosodott társkereső oldalak, minta malha.hu, ami egy rock-punk társkereső oldal, vagy az ujszerelem.hu, ami inkább idősebbeket céloz meg.

Természetesen a fentiek mellet még számtalan társkereső oldal létezik, de ezek mind már napi ezer látogatónál kisebb forgalmat tudhatnak magukénak, ám ezek a nagyok versenyébe már nemigen tudnak beleszólni. Fontos hangsúlyozni, hogy a tematikus, réteg jellegű társkereső oldalak kisebb látogatószámmal is jól tudnak működni.

Társkereső oldalak forgalmi forrásai

Érdemes megvizsgálni a társkereső oldalak forgalmi forrásait is. A táblázatból jól látható, hogy a négy nagy oldalt leszámítva a display források aránya gyakorlatilag elhanyagolható, ennél a négy nagy oldalnál azonban meghatározó jelentőségű.

Érdekes módon a közösségi média, mint forgalmi forrás szinte elhanyagolható szerepet tölt be. Egyedül a Ratalasz.hu párkereső oldal esetén számottevő (9%) az arány a teljes forgalomban. Hasonló a helyzet az e-mailes forgalom esetén, a forgalom aránya itt is jellemzően 10% alatt marad. A Társkereső oldalak közül a Ratalalsz.hu, a ctk.hu, a paratlan.hu és a Love.hu használja megfelelően ezt a csatornát.

A keresőből érkező forgalom a nagy site-ok esetében meglepően alacsony,2-10% körül alakul, de a közepes oldalaknál is általában 20% alatt marad. Egyedül a kis oldalaknál ér el magas 50-70% körüli arányt, ami azt is mutatja, hogy ezen oldalaknak igen alacsony a fix olvasótábora.

A hivatkozó forgalom igen komoly szerepet kap a teljes forgalomból, jellemzően 10-35% között van (ezek között levelezőoldalak is találhatóak). Az arány független az oldalak méretétől.

A társkereső oldalaknál jellemzően a közvetlen forgalom adja a látogatók döntő részét. Ez érthető is hiszen a regisztrált tagok rendszeresen ellenőrzik profiljukat, tehát magas a visszatérők aránya, és így a direkt forgalom is.

Társkereső oldalak linkprofilja

társkereső oldal linkprofil

Mivel mi elsősorban keresőoptimalizálással foglalkozunk természetesen ellenőriztük a párkereső oldalak linkprofilját is. Táblázatban gyűjtöttük ki a PageRank, Domain Authority, Trust Flow adatokat és a hivatkozó domainek számát. Jól látható, hogy a társkereső oldalak linkereje nem kiemelkedő, már 100 feletti hivatkozó domainnel be lehet kerülni a legerősebb oldalak közé. Ennek vélhetően az is az oka, hogy a párkereső oldalak forgalmának csak viszonylag kis része származik a keresőből, sokkal fontosabb a más forgalmi forrás, így az oldalak nem, vagy csak kevéssé érdekeltek a direkt linképítésben.

A linkprofilt tekintve elmondható, hogy a nagyobb oldalak linkprofilja alapvetően természetesnek tekinthető, de azért itt is jelen vannak a katalóguslinkek. Két oldal a freelove.hu és a talalka.hu linkprofilja kifejezetten spam-esnek tekinthető.

Megjegyzés

A fenti kutatás csak a társkereső oldalak látogatószámát próbálta meg összehasonlítani, és becsült adatokkal dolgoztunk. A valós számok ettől erősen eltérhetnek, és egy-egy társkereső oldal erejét, népszerűségét számos más mutató is meghatározza.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

2 hozzászólás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    • Sziasztok!

      Nagyon jó ez az összehasonlítás, köszönet a részletes elemzésért. 🙂

      Van egy új társkereső a http://www.elsotalalkozas.hu ami nemrég indult szerintem érdemes megnézni, de csak is akkor ha komoly kapcsolatot kerestek. Hmm.. amúgy teljesen ingyenes.