Kezdőlap » Linképítés » Vége a Google európai büntetéshullámának?
Linképítés

Vége a Google európai büntetéshullámának?

Google PageRank büntetés

Érdekes hírrel jelentkezett tegnap a Google. Lebüntettek hét darab Japán linkhálózatot. A hír azért érdekes mert eddig az európai linkhálózatokra koncentráltak.

Matt Cutts a Google webspam elleni osztályának vezetője Twitter üzenetben jelentette be, hogy az elmúlt néhány hónapban összesen hét japán linkhálózatot számoltak fel, és büntettek meg, amire a Google alkalmazott:”hihetetlenül büszke”. Matt szerint ezáltal lényegesen tisztább lett a verseny a találati listán.

Matt nem közölt részleteket, sem azt pontosan mikor történtek a linkhálózatok büntetései, ám az mindenképpen érdekes, hogy míg az elmúlt fél év az európai büntetésektől volt hangos, most némileg váratlanul Matt Cutts földrészt váltott és a Japán linkhálózat felszámolásokról számol be.

Korábban először Nagy-Britannia, majd Franciaország, ezt követően Lengyelország, Olaszország, Spanyolország, végül Görögország volt a büntetések helyszíne, és kezdett izgalmassá válni a helyzet, hogy vajon a magyar linkhálózatot is eléri-e a Google? Ám kérdés, hogy a mostani bejelentés azt jelenti, hogy Európát egyelőre békén hagyják, vagy pedig párhuzamosan zajlottak és zajlanak az akciók. Esetleg Európában újabb országok kerülnek terítékre.

Kérdés az is hogy Magyarországot eléri-e a hullám, vagy egyáltalán értesülni fogunk-e róla. Kis ország vagyunk, így lehet fel sem kerülünk Matt Cutts Twitter üzenetére.

Érdekes egyébként, hogy az elmúlt hónapokban a hazai katalóguslinkek ereje észrevehetően csökkent, és egy-egy így felhozott oldalak helyezése romlott, miközben olyan oldalak, amelyekről eltávolították a katalóguslinkeket helyezésjavulást mutattak. Elképzelhető, hogy idehaza is zajlik valamilyen manuális tisztogatás, bejelentés nélkül? Ki tudja?

hirdetés

Az biztos, hogy a Google büntetéshulláma nem túl népszerű a webmesterek körében, de az is tény, hogy az a helyzet, ami jelenleg is van, hogy az oldalak egy része jól működik katalóguslinkekkel, és kulcsszavas horgonyszövegekkel nem túl szerencsés. Bár a tendencia a tisztább, vagy éppen rejtettebb linképítés módszerek iránt egyértelmű.

Meglátjuk mit hoz a jövő.

Szuhi Attila

Üdv! Szuhi Attila vagyok, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője. Fő területem a keresőoptimalizálás és az online marketing. Speciális szakterületem a Google büntetések a technikai SEO Audit és a linképítés.
Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Írd meg véleményed!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.